today-is-a-good-day
21.4 C
Athens

Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος»: Δωρεά ύψους 75 εκατ. δολαρίων για τη δημιουργία Ινστιτούτου έρευνας μολυσματικών ασθενειών

Μπορεί να μην γνωρίζουμε πώς ακριβώς μπορεί να εξελιχθεί η επόμενη πανδημία, ωστόσο γνωρίζουμε ότι η επένδυση στην έρευνα, οι διεθνείς και διατομεακές συνεργασίες και η εμπλοκή της κοινωνίας αποτελούν ορισμένα από τα σημαντικότερα βήματα που μπορούμε να κάνουμε, για να είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε γρήγορα σε έναν ενδεχόμενο, νέο κίνδυνο και να διασφαλίσουμε τη δίκαιη διάχυση των επιστημονικών ανακαλύψεων.

Με το σκεπτικό αυτό, το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» υποστηρίζει με δωρεά ύψους 75 εκατ. δολαρίων τη δημιουργία του «SNF Institute for Global Infectious Disease Research» στο Πανεπιστήμιο Rockefeller στη Νέα Υόρκη.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Ιδρύματος, το νέο Ινστιτούτο, το οποίο εγκαινιάστηκε τον Ιανουάριο του 2023, προσβλέπει στην επίσπευση των διαδικασιών ανάμεσα στις επιστημονικές ανακαλύψεις και στην πρακτική εφαρμογή τους. Αυτό αναμένεται να επιτευχθεί μέσα από την υποστήριξη διεπιστημονικών διεθνών συνεργασιών, τη γεφύρωση του χάσματος ανάμεσα στην εργαστηριακή έρευνα και την πρακτική εφαρμογή της και την ενίσχυση της επικοινωνίας μεταξύ της επιστημονικής κοινότητας και των πολιτών.

Το Ινστιτούτο θα διευθύνει ο βραβευμένος με Νόμπελ Τσαρλς Ράις, μαζί με τον ανοσολόγο Μισέλ Νουσενζβάιγκ, και τον επικεφαλής γιατρό του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Rockefeller, Μπάρι Κόλερ.

Συγκεκριμένα, το Ινστιτούτο θα ενθαρρύνει τη βιοϊατρική έρευνα, καλλιεργώντας τη συνεργασία μεταξύ επιστημόνων από διαφορετικούς κλάδους, καθώς και την ένταξη νέων ερευνητών. Επιπλέον, θα υποστηρίξει τις κλινικές έρευνες που πραγματοποιούνται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Rockefeller, ενώ αποσκοπεί και στην καλλιέργεια συστηματικής συνεργασίας μεταξύ επιστημόνων από όλο τον κόσμο, στη διοργάνωση διεθνών συνεδρίων και στη διεύρυνση των προσπαθειών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Rockefeller να παρέχει αξιόπιστη πληροφόρηση στο κοινό και στις εκάστοτε κυβερνήσεις. Πέρα από τη διασφάλιση ετοιμότητας σε περίπτωση εμφάνισης πιθανών μελλοντικών πανδημιών, το έργο του Ινστιτούτου στοχεύει επίσης στην αντιμετώπιση επίμονα ενδημικών παθογόνων ασθενειών σε όλο τον κόσμο, όπως η ελονοσία, η φυματίωση, ο Ζίκα και ο HIV, καθώς και στην αντιμετώπιση των νεοεμφανιζόμενων απειλών παγκοσμίως.

«Όταν έχουμε να κάνουμε με μολυσματικές ασθένειες, δεν μπορούμε να μιλάμε για αποκλειστικά τοπικές προκλήσεις και η ανταπόκρισή μας οφείλει να είναι παγκόσμια», δηλώνει σε σχετική ανακοίνωση ο πρόεδρος του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», Ανδρέας Δρακόπουλος. «Η δυνατότητά μας να ανταποκρινόμαστε στις υφιστάμενες και στις αναδυόμενες ασθένειες πρέπει να είναι ταχεία, ευέλικτη και με δυνατότητα διεθνούς εφαρμογής -όπως είναι άλλωστε και η φύση των παθογόνων ιών. Η μακρά εμπειρία του Πανεπιστημίου Rockefeller στην επιστήμη και στη μεταφραστική έρευνα στη βιοϊατρική προσφέρει ένα πρωτοφανές πλεονέκτημα, που μπορεί να αποτελέσει βάση για τη δημιουργία ενός διεθνούς κέντρου συνεργασίας, με την προοπτική να συμβάλει στον περιορισμό του χάσματος μεταξύ της έρευνας και της πρακτικής εφαρμογής της υπό τη μορφή θεραπειών σε ασθενείς», προσθέτει.

Το έργο του Ινστιτούτου θα βασιστεί στη συνεργασία μεταξύ εργαστηρίων εντός του Πανεπιστημίου που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο της πανδημίας COVID-19. «Η πανδημία COVID-19 υπογράμμισε την επιτακτική ανάγκη για επενδύσεις στον τομέα της έρευνας για τις μολυσματικές ασθένειες, ώστε να καταστεί δυνατή η ανάπτυξη ευρέως αποτελεσματικών και ανθεκτικών εμβολίων και θεραπειών», τονίζει ο πρόεδρος του Πανεπιστημίου Rockefeller, Ρίτσαρντ Λίφτον και συμπληρώνει: «Το SNF Institute for Global Infectious Disease Research θα επισπεύσει την υλοποίηση της καινοτόμου έρευνας, θα παρέχει εκπαίδευση σε επιστημονικά ζητήματα, και θα προωθήσει την ενημέρωση της διεθνούς κοινότητας».

«Στο μέλλον θα συνεχίσουν να εμφανίζονται παθογόνες ασθένειες και χρειαζόμαστε συντονισμένη, εντατική έρευνα για να είμαστε προετοιμασμένοι. Το νέο Ινστιτούτο θα μας παρέχει τα μέσα για να ενθαρρύνουμε παγκόσμιες συνεργασίες και τη δυνατότητα να υποστηρίξουμε τα πάντα, από την έρευνα για τις λοιμώδεις νόσους έως την κλινική ανάπτυξη», επισημαίνει ο διευθυντής του Ινστιτούτου, Τσαρλς Ράις.

Η υποστήριξη του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» για την ίδρυση του Ινστιτούτου αποτελεί μέρος της εν εξελίξει διεθνούς Πρωτοβουλίας για την Υγεία, που υλοποιεί το Ίδρυμα, τη μεγαλύτερη πρωτοβουλία στην ιστορία του, με συνολικό προϋπολογισμό που υπερβαίνει τα 750 εκατ. δολάρια. Περιλαμβάνει τον σχεδιασμό, την κατασκευή και τον εξοπλισμό τριών νέων νοσοκομείων στην Ελλάδα, την προμήθεια εξειδικευμένου ιατρικού εξοπλισμού, όπως νέα αεροσκάφη για τις αεροδιακομιδές του ΕΚΑΒ, εκπαιδευτικά προγράμματα για την περαιτέρω κατάρτιση των επαγγελματιών υγείας, προσπάθειες για την επέκταση της πρόσβασης στις ποιοτικές υπηρεσίες ψυχικής υγείας, όπως η Πρωτοβουλία για την Ψυχική Υγεία Παιδιών και Εφήβων στην Ελλάδα, και συνεργασίες με κορυφαία ιδρύματα στον τομέα της υγείας και της εκπαίδευσης, όπως με το Πανεπιστήμιο Columbia και τον οργανισμό National Children’s Alliance στις ΗΠΑ, το νοσοκομείο Sant Joan de Déu Children’s Hospital στη Βαρκελώνη, το King Hussein Cancer Foundation και το αντίστοιχο κέντρο του στην Ιορδανία και τον οργανισμό Yorkshire Cancer Research στο Ηνωμένο Βασίλειο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ