today-is-a-good-day
29.9 C
Athens

Η πτώση του τηλεστάρ – επενδυτή, η επένδυση της Παπαστράτος και η ικανοποίηση στον ΟΤΕ για τα οικονομικά αποτελέσματα

Μεγάλη ανησυχία στην τηλεοπτική αγορά έχει ήδη προκαλέσει η είδηση ότι ο “δυναμικός τηλεστάρ επενδυτής” με την απίστευτη ρευστότητα, τα επενδυτικά αναπτυξιακά σχέδια που εγκρίνονταν από την πολιτεία, τη life style παρουσία, τους λαμπερούς συνεργάτες, ελέγχεται από την Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος ως μέλος εγκληματικής οργάνωσης που εμπλέκεται σε απάτη σε βάρος του Δημοσίου, φοροδιαφυγή, φορολογική απάτη κ.α. με την εισαγγελία Οικονομικού εγκλήματος να ετοιμάζεται να του ασκήσει κακουργηματικού χαρακτήρα δίωξη. Η είδηση ασφαλώς δεν κρύβεται στη life style διάσταση της υπόθεσης, ούτε στο γεγονός ότι οι -κατά τα άλλα- λαλίστατες (οι) κουτσομπόλες της τηλεόρασης έπνιξαν το θέμα – αλλά στο γεγονός ότι το κανόνι που θα βαρέσει η ΙΚΕ του τηλεστάρ μετά τη δέσμευση των λογαριασμών του θα συμπαρασύρει εργαζόμενους, κανάλια, προμηθευτές, διαφημιστές και λοιπούς εμπλεκόμενους, με πολλές παραγωγές να κινδυνεύουν να φαληρίσουν και πολλά από τα νέα τηλεοπτικά “αστέρια” και “αστεράκια” να οδηγούνται και πάλι στην αφάνεια. Σε κάθε περίπτωση ο τηλεστάρ ισχυρίζεται ότι διαθέτει γερές πλάτες και μέσω αυτών μπορεί να διαχειριστεί την κατάσταση. Ο χρόνος θα δείξει αν τελικά η Δικαιοσύνη θα καταφέρει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων….

Ας περάσουμε όμως στις σοβαρές εταιρίες: Iκανοποιητικά χαρακτηρίζονται τα αποτελέσματα του ΟΤΕ, ωστόσο η μετοχή ακόμα έχει δρόμο για να καλύψει το χαμένο έδαφος. Ειδικότερα, οι πωλητές που εμφανίζονται έχουν να κάνουν περισσότερο με την τάση στις αγορές για επενδύσεις σε μεταλλουργικές εταιρείες και ενέργεια, παρά με την ύπαρξη επίμονου πωλητή. Από τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν κρατάμε τα εξής: Στην Ελλάδα, τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 2,2%, στα €813,9 εκατ., κυρίως λόγω των ισχυρών επιδόσεων στην κινητή και στις υπηρεσίες ICT. Στην Ρουμανία, τα έσοδα μειώθηκαν κατά 11,8% και διαμορφώθηκαν στα €73,0 εκατ., αντανακλώντας κυρίως τη συνεχιζόμενη επίδραση από τη μείωση στα τέλη τερματισμού κινητής τηλεφωνίας (MTR). Τα συνολικά λειτουργικά έξοδα του Ομίλου, εξαιρουμένων των αποσβέσεων, των απομειώσεων και των επιβαρύνσεων που σχετίζονται με κόστη αναδιοργάνωσης (κυρίως Προγράμματα Εθελούσιας Αποχώρησης), αυξήθηκαν κατά 1,9% σε σύγκριση με το Δ’ τρίμηνο του 2021 και διαμορφώθηκαν σε €535,8 εκατ., καθώς η αύξηση στα άμεσα κόστη αντιστάθμισε τις εξοικονομήσεις που επιτεύχθηκαν σε άλλες κατηγορίες εξόδων, κυρίως στα κόστη ενέργειας. Ως αποτέλεσμα, η προσαρμοσμένη κερδοφορία EBITDA (AL) του Ομίλου παρέμεινε αμετάβλητη στα €331,8 εκατ., οδηγώντας σε ένα περιθώριο 37,5%. Στην Ελλάδα, η προσαρμοσμένη κερδοφορία EBITDA (AL) σημείωσε αύξηση 3,2%, στα €331,8 εκατ., και το περιθώριο EBITDA αυξήθηκε ελαφρώς, στα 40,8%.

Μια μεγάλη μεταρρύθμιση επεξεργάζεται ο Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος βρίσκεται όπως μαθαίνει η στήλη σε συνεχείς συναντήσεις με στελέχη του υπουργείου και τεχνοκράτες. Η μεταρρύθμιση αφορά στη δυνατότητα λειτουργίας πολυεργοδοτικών ταμείων και η παροχή κινήτρων για επαγγελματική ασφάλιση. Ο λόγος είναι πως οι αποταμιεύσεις στη χώρα μας μειώνονται, ωστόσο το ασφαλιστικό και η σύνταξη που θα λάβει κάποιος εφόσον φτάσει στα όρια ηλικίας απασχολεί όλο και περισσότερους πολίτες. Δεν είναι τυχαία άλλωστε πως οι νέοι άνθρωποι που στρέφονται σε συνταξιοδοτικά προγράμματα αυξάνεται συνεχώς.

Έντονος γίνεται ο ανταγωνισμός μεταξύ των τραπεζικών ιδρυμάτων καθώς αυξάνεται η μάχη για την προσέλκυση καταθέσεων. Τo κόστος των MREL , η ακριβή προσέλκυση κεφαλαίων από την αγορά και τα αυξημένα επιτόκια δανείων που οδηγούν σε μείωση των αιτήσεων για στεγαστικά (κυρίως, αλλά και για καταναλωτικά) έχουν ως αποτέλεσμα οι καταθέσεις των πολιτών να έρχονται ξανά σε πρώτο πλάνο. Έτσι λοιπόν οι τράπεζες σήμερα προσφέρουν, ανάλογα με το ποσό, περίπου 3% επιτόκιο καταθέσεων. Αυτήν τη στιγμή παίζουν μεταξύ 2,5% και 3% και άλλες στοχεύουν με μεγάλα επιτόκια σε μεγάλα βαλάντια και άλλοι σε μικρότερα. Σε κάθε περίπτωση η μάχη βρίσκεται σε εξέλιξη με κερδισμένους τους…καταναλωτές.

Ζυμώσεις και διεργασίες λαμβάνουν χώρα στην Attica Bank με φόντο την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου. Σε αυτό το πλαίσιο νεότερες πληροφορίες αναφέρουν πως η Thrivest προσανατολίζεται στην απευθείας συμμετοχή στη ΑΜΚ και όχι στην εξαγορά ποσοστού απευθείας από το ΤΜΕΔΕ. Σε κάθε περίπτωση τίποτα δεν είναι σίγουρο αναφέρουν πληροφορίες της στήλης, καθώς η επένδυση ακόμα τελεί υπό εξέταση.

Στα 700 εκατ. Ευρώ φτάνουν οι συνολικές επενδύεις της Παπαστράτος στη χώρα μας με την εταιρεία να ανακοινώνει νέα μεγάλη επένδυση 200 εκατ. Ευρώ που θα δημιουργήσει 300 νέες θέσεις εργασίας και αυξάνει το εξαγωγικό αποτύπωμα, με τις εξαγωγές να φτάνουν τα 300 εκατ. Ευρώ. Η επένδυση αφορά στην ενίσχυση της παραγωγικής δυναμικότητας του εργοστασίου στον Ασπρόπυργο με τέσσερις νέες γραμμές παραγωγής, ενώ η παρουσίασή της έγινε με μια εντυπωσιακή εκδήλωση παρουσία πλήθους διακεκριμένων καλεσμένων, όπου χρησιμοποιήθηκαν εντυπωσιακά σκηνικά και απίστευτα τεχνολογικά μέσα. Τα εύσημα μαθαίνουμε ότι ανήκουν  στο επικοινωνιακό τιμ της εταιρίας, καθώς και στη Yard του Δημήτρη Αλεξόπουλου.

Πίσω τα καράβια φαίνεται ότι σχεδιάζει να κάνει τώρα ο Μάριος Ηλιόπουλος, στη σύγκρουσή του με την τράπεζα Πειραιώς. Οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν ότι δύσκολα θα μπορέσει να πετύχει να μπλοκάρει τις αποφάσεις στην γενική συνέλευση της MIG. Παρά τις αγορές μετοχών το ποσοστό των δικαιωμάτων ψήφου που ελέγχει υπολείπεται σημαντικά του απαραίτητου ορίου του ενός τρίτου των συμμετεχόντων στην γενική συνέλευση. Ωστόσο φέρεται να επιχειρεί μία τελευταία προσπάθεια να αποκτήσει μοχλό πίεσης επί της Πειραιώς προκειμένου να εξασφαλίσει την αγορά πλοίων ή και κάποιων γραμμών από την Άττικα Συμμετοχών. «Φρούδες οι ελπίδες του» αναφέρουν τραπεζικές πηγές λίαν ενοχλημένες από το «ακτιβιστικό show που έχει δώσει τις τελευταίες εβδομάδες». Επιχειρώντας αυτή την αναδίπλωση, επέλεξε χθες, στη συνέντευξη τύπου, που έδωσε για να ανακοινώσει ίδρυμα για τα νησιά του Αιγαίου, να μην αναφερθεί καθόλου στην επίμαχη υπόθεση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ