today-is-a-good-day
20.1 C
Athens

Τα αποτελέσματα της IDEAL, η εθελούσια της Alpha Bank και η εμβληματική επένδυση στην Κέα

Mε ικανοποίηση υποδέχθηκε η αγορά τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Ideal και αυτό γιατί φαίνεται πως το μοντέλο που ακολουθεί η εταιρεία έχει αποτελέσματα. Η ανάπτυξη της εταιρείας για το 2023 θα βασιστεί, σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, σε νέες εξαγορές, είσοδο σε νέες αγορές και ενίσχυση του χαρτοφυλακίου των εταιρειών. Παράλληλα, η εταιρεία έχει κάνει στροφή στα κριτήρια ESG και στην πράσινη μετάβαση. Στόχος για φέτος είναι να υπάρξουν σημαντικές αποδόσεις στους μετόχους της εταιρείας. Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας το 2022 αυξήθηκε 40% στα 174,7 εκατ. ευρώ, τα EBITDA 50% στα 27,4 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη στα 15,5 εκατ. ευρώ με αύξηση 48%.

Επιτυχές κρίνεται το πρόγραμμα εθελουσίας της Alpha Bank. Ειδικότερα υπέβαλαν αίτηση πάνω από 500 εργαζόμενοι, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις της διοίκησης για 400 αποχωρήσεις. Πάνω από το 70% των αιτήσεων προήλθαν από το δίκτυο της τράπεζας, ενώ ενεργή ήταν η συμμετοχή από κεντρικές υπηρεσίες και θυγατρικές της τράπεζας.

Δεν θα ασκήσει το δικαίωμα εξαγοράς και δεν θα διαγράψει τις μετοχές της MIG η Τράπεζα Πειραιώς, που ανακοίνωσε τους (νέους όσον αφορά την τιμή), όρους της δημόσιας πρότασης για τις μετοχές της MIG στα 0,2170 ευρώ, ανά μετοχή, μετά την έγκριση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, αλλά είναι υποχρεωμένη να αγοράσει τις μετοχές που θα της προσφερθούν σύμφωνα με τους όρους της δημόσιας πρότασης. Η περίοδος αποδοχής της δημόσιας πρότασης ξεκινά στις 24 Μαρτίου και θα διαρκέσει 6 εβδομάδες μέχρι τις 7 Απριλίου. Η Τράπεζα Πειραιώς είχε υποχρέωση υποβολής δημόσιας πρότασης αφού το ποσοστό της στη MIG υπερέβη το 33% ωστόσο μετά από αγορές, το ποσοστό της στην εταιρία αυξήθηκε στο 52,819%.

Ένα βήμα πριν την υπογραφή συμφωνίας για την απόκτηση της Enel Ρουμανίας βρίσκεται η ΔΕΗ. Η περίοδος των διαπραγματεύσεων λήγει στις 28 Φεβρουαρίου και όλα δείχνουν πως έχει υπάρξει συμφωνία, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, απομένουν οι τελευταίες λεπτομέρειες για το κλείσιμο του deal. Παράλληλα η ΔΕΗ «ψάχνεται» για νέες κινήσεις στη Βουλγαρία και τη Β. Μακεδονία. Η επέκταση σε νέες αγορές βρίσκεται σε πρώτο πλάνο.

Στη νέα τουριστική σεζόν αναμένεται να ανοίξει το ξενοδοχείο Dolphin στον Βρόσκοπο της Κέας. Πρόκειται για επένδυση της Kerzner, βασικός μέτοχος της οποίας είναι το Investment Corporation of Dubai. Το ξενοδοχείο ήταν να ανοίξει το 2021, ωστόσο οι γραφειοκρατικές διαδικασίες άργησαν το ντεμπούτο. Το οποίο θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο όπως μαθαίνει η στήλη. Πρόκειται για εμβληματική επένδυση η οποία έχει όμως ξεσηκώσει μέρος των κατοίκων του νησιού, διότι δυσκολεύει την πρόσβαση σε μία από τις πιο εμβληματικές παραλίες της Τζιάς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ