today-is-a-good-day
19.1 C
Athens

Η πίτα του Ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου, ο έλεγχος των Services, και η επιτάχυνση των έργων

Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ η ετήσια εκδήλωση του Ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Το επιμελητήριο τίμησε με την παρουσία του ο Πρέσβης Τζορτζ Τσούνης, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης καθώς και άλλοι υπουργοί και βουλευτές. Εντύπωση πάντως προκάλεσε η απουσία βουλευτών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το χειροκρότημα έκλεψε κυρίως η βράβευση στελεχών της ΕΜΑΚ που συμμετείχαν στις διασώσεις της Τουρκίας…

Οι εκλογές κλείδωσαν στις 9 Απριλίου σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες της στήλης. Αυτό σημαίνει ότι το διάστημα που απομένει είναι μικρότερο των 45 ημερών, οπότε σιγά – σιγά μπαίνουμε σε πλήρως προεκλογικό περιβάλλον. Κανάλια και κόμματα είναι σε πλήρη ετοιμότητα, ενώ οι φόβοι για (πρόσκαιρο) πάγωμα της αγοράς δεν επιβεβαιώνονται, με τον τουρισμό ήδη να έχει ξεκινήσει εξαιρετικά δυναμικά στην Αθήνα, και το χρηματιστήριο να βρίσκεται σε υψηλά δεκαετίας…. Μήπως η αγορά προεξοφλεί και το αποτέλεσμα της κάλπης;

Στα επιχειρηματικά: Νέες εξαγορές και επέκταση στην αγορά της Ρουμανίας είναι τα δύο στοιχεία που συνθέτουν τη στρατηγική της Entersoft για φέτος. Παράλληλα, όπως αναφέρουν πληροφορίες της στήλης, αναμένεται να δούμε και νέες εξαγορές, καθώς επίσης και νέα projects. Το Ταμείο Ανάκαμψης δημιουργεί τις κατάλληλες αυτές συνθήκες για ανάπτυξη της εταιρείας που δραστηριοποιείται στον κλάδο της πληροφορικής και αυτό γιατί τα ψηφιακά έργα που προκηρύσσονται κρίνονται σημαντικά. Τα έσοδα της Entersoft ανήλθαν το 2022 σε 29,6 εκατ. Ευρώ σημειώνοντας άνοδο 23% συγκριτικά με το 2021 και τα ΕΒΙTDA της εταιρείας έφτασαν τα 9,5 εκατ. Ευρώ καταγράφοντας αύξηση 7%.

H στήλη ήδη σας είχε αναφέρει πως τα συμβόλαια PPA αναμένεται να μονοπωλήσουν τις κινήσεις της Mytilineos στην ενεργειακή σκακιέρα. Έτσι λοιπόν η εταιρεία και η Centrica υπέγραψαν με την Vodafone UK συμφωνία πώλησης ενέργειας που αφορά σε παραγόμενη ενέργεια από πέντε φωτοβολταϊκά πάρκα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Πρόκειται για το δεύτερο μεγάλο PPA από ηλιακή ενέργεια μεταξύ των τριών εταιρειών στην περιοχή και τα φωτοβολταϊκά έχουν συνολική ισχύ 232 MW και η έναρξη της εμπορικής τους λειτουργίας θα γίνει σταδιακά εντός του τρέχοντος έτους, το αργότερο το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους.

Ειλημμένη απόφαση θεωρείται του κεντρικού τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα να ελεγχθούν οι servicers στην αγορά. Ο λόγος είναι οι καταγγελίες για πολλές εταιρείες διαχείρισης πως καθυστερούν στην εξυπηρέτηση των οφειλετών, όταν αυτοί θέλουν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους. Η αγορά αναμένει εκτεταμένους ελέγχους και πρόστιμα στους servicers, οι οποίοι με τη στάση τους ορισμένες φορές, βάζουν εμπόδια στην εξυπηρέτηση χρεών ή ακόμα και στην πώληση ακινήτων που έχουν «κοκκινίσει».

Από το 2024 αναμένεται να προχωρήσει το νέο μισθολόγιο στο δημόσιο τομέα και στα αρμόδια υπουργεία προχωρούν σε συνεχείς συσκέψεις προκειμένου να μπορέσουν να οριστικοποιήσουν τις ρυθμίσεις. Πρόκειται να υπάρξουν αναπροσαρμογές σε όλα τα κλιμάκια και θέσεις του δημοσίου και βεβαίως να ενσωματωθούν στο μισθολόγιο και τα επιδόματα. Απόφαση της κυβέρνησης είναι να υπάρξουν αλλαγές και στα Ειδικά μισθολόγια, δηλαδή σε πανεπιστημιακούς, δικαστικούς, αστυνομικούς και πυροσβέστες.

Ο ΒΟΑΚ, η επιτάχυνση των έργων αναμένεται να ενταθεί το προσεχές διάστημα, εκτός από ένα έργο που αλλάζει το χάρτη της Κρήτης, μικραίνει τις αποστάσεις και δημιουργεί ασφάλεια στις μετακινήσεις μέσω αυτοκινήτων, φέρνει και διόδια. Τα διόδια θα μπουν στην είσοδο πόλεων και ο στόχος είναι να καλυφθούν τα έξοδα κατασκευής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ