today-is-a-good-day
18.2 C
Athens

Η πρωτοβουλία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η εξυγίανση των Ναυπηγείων, και η μετοχή της MIG

Χθες  ανακοινώθηκε μια σπουδαία πρωτοβουλία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και του Γιώργου Περιστέρη,  η χορηγία ενός σύγχρονου μεταπτυχιακού του ΕΜΠ, το οποίο θα προσφέρει -δωρεάν- κρίσιμες δεξιότητες σε αποφοίτους του Πολυτεχνείου, και θα διασυνδέει επί της ουσίας την ακαδημαϊκή γνώση με την αγορά εργασίας. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, ο Υπουργός Μεταφορών και η Υπουργός Παιδείας, οι οποίοι ως μέλη της παρούσας κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη είχαν νομοθετήσει προκειμένου να μπορεί η ιδιωτική πρωτοβουλία να ενισχύει δημόσια Πανεπιστήμια κατ΄ αυτόν τον τρόπο. Μακάρι η πρωτοβουλία Περιστέρη να βρει μιμητές και από άλλες μεγάλες εταιρίες, και μακάρι και τα υπόλοιπα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα να αποβάλλουν τα συμπλέγματα δεκαετιών και να υποδεχτούν ανάλογες πρωτοβουλίες….

Χθες συζητήθηκε στο Πρωτοδικείο η συμφωνία εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας. Όλοι οι πιστωτές τάχθηκαν υπέρ της συμφωνίας και η απόφαση αναμένεται εντός τριμήνου. Έτσι στην ουσία δίνεται η δυνατότητα στην Onex να υλοποιήσει τον στρατηγικό της σχεδιασμό για πλήρη λειτουργία των Ναυπηγείων έως το καλοκαίρι. Στο στόχαστρο της εταιρείας έχουν μπει συμβάσεις αμυντικού χαρακτήρα καθώς πρόκειται για έναν κλάδο που θα απασχολήσει την αγορά στο εξής, ενώ την ίδια στιγμή στόχος είναι η επισκευή των πλοίων να φτάσει τα 200 ετησίως. Δύσκολα επιτεύξιμος ο στόχος ωστόσο με τις επενδύσεις που δρομολογούνται άνω των 100 εκατ. Ευρώ η εταιρεία μπορεί να περάσει πάνω από τον πήχη.

Η στήλη σας είχε ενημερώσει έγκαιρα για τα παιχνίδια που παίζονται με τη μετοχή της MIG. Η Πειραιώς είναι αποφασισμένη να πετάξει έξω τον κ. Ηλιόπουλο για αυτό προχώρησε σε νέα τιμή για τη δημόσια πρόταση. Η τράπεζα προχώρησε σε αναπροσαρμογή της δημόσιας πρότασης προς τη MIG και πλέον κατέχει το 53,5021% επί του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου με την τιμή της δημόσιας πρότασης να ορίζεται πλέον στα 0,2170 ευρώ. Το πόκερ καλά κρατεί και η αγορά αναμένει τις επόμενες κινήσεις στο σκάκι με τους μετόχους της MIG. Σε κάθε περίπτωση ο σχεδιασμός δεν απειλείται καθώς η Πειραιώς έχει πλέον το μεγάλο πλειοψηφικό πακέτο.

Σκληρές είναι οι διαπραγματεύσεις που εξελίσσονται μεταξύ της ΔΕΗ και της Τιτάν για το διμερές συμβόλαιο προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας. Οι συζητήσεις γίνονται για πράσινο PPA διάρκειας 8 έως 10 χρόνων και τα δύο πρώτα χρόνια όμως το κόστος θα είναι υψηλότερο. Κάτι που είναι λογικό καθώς οι υψηλές τιμές ενέργειας αναμένεται να επιμείνουν το προσεχές διάστημα. Το ζητούμενο είναι σε βάθος χρόνου η τιμή να είναι μειωμένη και να κερδίσει έτσι η βιομηχανία με βάση τις τρέχουσες τιμές και του προηγούμενου συμβολαίου που έχει λήξει.

Συνεχίζεται η επέκταση της Domes Resort στη χώρα μας και ειδικότερα στα ελληνικά νησιά. Το προσεχές διάστημα αναμένεται να λειτουργήσει στη Μήλο νέο κατάλυμα και στο στόχαστρο της εταιρείας βρίσκονται επενδύσεις σε Χαλκιδική και Κρήτη. Σε κάθε περίπτωση οι επενδύσεις στον τουριστικό κλάδο συνεχίζονται με αμείωτη ένταση με φόντο τις μειωμένες αποτιμήσεις και τις προοπτικές στον τουριστικό κλάδο.

Τρέχουν οι διαδικασίες για την Εθνική Στρατηγική για τη Βιομηχανία με στόχο να ενισχυθεί η παραγωγική βάση στη χώρα μας. Μέχρι σήμερα έχουν προϋπολογιστεί, σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, περίπου 2,1 δισ. Ευρώ που αφορούν σε τεχνολογικές δράσεις, ενεργειακές και επιστροφή στην επαρχία με επιδοτήσεις στην αγροδιατροφή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ