today-is-a-good-day
22.6 C
Athens

Η μετοχή της Attica Bank, η αναβολή της Γ.Σ. της MIG και η χρηματοδότηση Start Up από την Lamda

Χωρίς οι αρμόδιες αρχές να έχουν ακόμα αναλάβει οποιαδήποτε πρωτοβουλία,  τα «παιχνίδια» γύρω από την τιμή της μετοχής της Attica Bank συνεχίζονται. Χθες, κατά τη διάρκεια της ημέρας παρουσίασε και πάλι τρομερή αστάθεια, κλειδώνοντας και πάλι στο limit down. Όμως κανείς δεν φαίνεται να απασχολείται παρά το γεγονός ότι οι εν δυνάμει επενδυτές κοιτούν πλέον εξαιρετικά επιφυλακτικά το περιβάλλον που δημιουργείται με τα παιχνίδια στη μετοχή, και με την τράπεζα αμέριμνη να προχωρά  στην κατάρτιση του business plan για τη χρονική περίοδο 2022-2025. Τα βασικά σημεία αυτού είναι η ενίσχυση των εποπτικών κεφαλαίων, η μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, η επιστροφή στη λειτουργική κερδοφορία έως το τέλος του 2024, η στρατηγική αποεπένδυση της τράπεζας από τίτλους τιτλοποιήσεων και οι πωλήσεις χαρτοφυλακίων. Τα βλέμματα όλων πάντως είναι στην πορεία της ΑΜΚ και στους συμμετέχοντες σε αυτήν.

Νέα αναβολή για τις 3 Μαρτίου πήρε εκ νέου η γενική συνέλευση της MIG που αφορά στη μεταβίβαση του 79,38% της Attica Group που κατέχει η MIG στη Strix Holdings με αντάλλαγμα δάνεια της MIG ύψους 443,8 εκατ. Ευρώ που έχει στο χαρτοφυλάκιό της η Strix. Το αίτημα έκανε η πλευρά του Μ. Ηλιόπουλου που διαθέτει το 10,7% της MIG. Ο εφοπλιστής ζητά ενημέρωση γραπτή για τους όρους της συμφωνίας με τις πληροφορίες πάντως της στήλης να αναφέρουν πως ο αρχικός σχεδιασμός για την εξυγίανση της MIG έως τον Απρίλιο είναι το επικρατέστερο σενάριο. Και αυτό γιατί η Πειραιώς διαθέτει πλέον άνω του 50% των μετοχών της εταιρείας.

Tρεις ελληνικές εταιρείες συμμετέχουν στο μεγάλο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ειδικότερα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος για την κατασκευή μικρών δορυφόρων. Πρόκειται για μια δράση 200 εκατ. Ευρώ που έχε ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης. Πρόκειται για τις OHB Ηellas, την Thales και την Sitael. Στόχος σε πρώτη φάση είναι η παροχή ασφαλών υπηρεσιών επικοινωνίας για φορείς της κυβέρνησης και σε δεύτερη φάση να αναπτυχθεί ο εμπορικός κλάδος που αφορά στην παροχή υπηρεσιών σε ιδιώτες, όπως δηλαδή η Space X. Πάντως πρόκειται για μια αγορά που συνεχώς αναπτύσσεται διεθνώς και αναμένεται να φτάσει το 1 τρις. Δολάρια έως το 2040.

Ανάσα στις κατασκευές και στον ελληνικό κλάδο κατασκευής θερμοσίφωνων φέρνει το πρόγραμμα που επεξεργάζεται η κυβέρνηση. Έως το τέλος Μαρτίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για την επιδότηση έως 100 εκατ. Ευρώ για ηλιακούς θερμοσίφωνες. Όπως αναφέρουν πληροφορίες της στήλης η επιδότηση θα δοθεί και για εξοχικές κατοικίες ωστόσο το πρόγραμμα θα έχει συγκεκριμένα κριτήρια για τα λίτρα που περιλαμβάνει κάθε θερμοσίφωνας με βάση και τα τετραγωνικά μέτρα της οικίας. Παράλληλα η αγορά αναμένει και άλλο project που αφορά φωτοβολταϊκά στα σπίτια για την εξοικονόμηση ενέργειας.

Χρηματοδότηση άνω των 800 χιλ. Ευρώ εξασφάλισε η start up εταιρεία Billys από τις Lamda Development και Genesis Ventures. Η πλατφόρμα διευκολύνει τη διαχείριση των ακινήτων από τους ιδιοκτήτων, καθώς παρακολουθούνται από τις εργασίες που λαμβάνουν χώρα έως τα ενοίκια. Ενώ φέρνει τις παραπάνω δυνατότητες και στο «πιάτο» των ενοικιαστών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ