today-is-a-good-day
17.4 C
Athens

Η ΑΜΚ της Ιντρακάτ, η αναβάθμιση της Fitch, οι συμφωνίες της Ιαπωνίας και ο Τ.Θεοδωρικάκος

Δύσκολα τα πράγματα για τον Τάκη Θεοδωρικάκο μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις του Mega για την εμπλοκή του σε ζήτημα που αφορούσε έλος της οικογένειάς του. Στελέχη της κυβέρνησης, παρότι δημοσίως δήλωναν ότι δεν υφίσταται θέμα με τον υπουργό, θύμιζαν ότι σε αντίστοιχη περίπτωση, υπουργός της κυβέρνησης του Κ.Καραμανλή παραιτήθηκε για την εμπλοκή του ονόματός του σε ακαδημαϊκή μετεγγραφή συγγενικού του προσώπου. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση δεν φαίνεται να επιζητά αναταράξεις με τον όμιλο του Βήματος και των Νέων και με την επιστροφή του Πρωθυπουργού από την Ιαπωνία θα ληφθούν οριστικές  αποφάσεις.

Στις αγορές ετοιμάζεται να βγει η Alpha Bank με στόχο να αντλήσει 300 εκατ. Ευρώ. Έχει ήδη δώσει mandate σε Citi, Barclays, BofA, Citi και JP Morgan. Η έκδοση αφορά τίτλο Additional Tier 1 και έχει δυνατότητα επαναγοράς σε 5,5 χρόνια. Η στήλη επιβεβαιώνεται με αυτόν τον τρόπο καθώς είχαμε γράψει πως εντός προσεχούς διαστήματος και άλλες τράπεζες θα προχωρήσουν σε έκδοση ομολόγων. Υπενθυμίζουμε πως πρέπει να αντληθούν σημαντικά κεφάλαια από τις τράπεζες και πως η διεθνής συγκυρία είναι ευνοϊκή. Η απόδοση των ομολόγων πέφτουν, όπως και τα επιτόκια δανεισμού των τραπεζών από τις αγορές.

Χαμόγελα στο κυβερνητικό επιτελείο φέρνει η αναβάθμιση από την Fitch σε BB+. Kαι αυτό γιατί η χώρα μας βρίσκεται πλέον ένα σκαλοπάτι μακριά από την επενδυτική βαθμίδα και στο οικονομικό επιτελείο ποντάρουν πολλά στην αναβάθμιση της χώρας από την S&P τον Απρίλιο. Θα πρόκειται για τον πρώτο οίκο αξιολόγησης που δίνει επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα και η περίοδος που θα πραγματοποιηθεί αυτή, προεκλογικά, δημιουργεί περισσότερες ελπίδες στην κυβέρνηση. Πάντως, οι περισσότεροι αναλυτές δεν ποντάρουν σε αυτό το σενάριο, αλλά βλέπουν επενδυτική βαθμίδα μετά τις εκλογές, καθώς τότε θα έχει αποσαφηνιστεί το ζήτημα της πολιτικής σταθερότητας. Θα περιμένουν δηλαδή τα αποτελέσματα των εκλογών.

Υπερκαλύφθηκε η ΑΜΚ της Intrakat με την άντληση κεφαλαίων ύψους 100 εκατομμύριων ευρώ, η οποία πραγματοποιήθηκε με καταβολή μετρητών και δικαίωμα προτίμησης αποκλειστικά υπέρ των παλαιών μετόχων. Ο στόχος της αύξησης καλύφθηκε πλήρως και κατά συνέπεια δεν υπήρξαν αδιάθετες μετοχές. Ειδικότερα, 95,66% της αύξησης καλύφθηκε μέσω των εγγραφών από ασκήσαντες το δικαίωμα προτίμησης με την καταβολή συνολικού ποσού € 95.658.808,05, που αντιστοιχεί σε 81.759.665 νέες μετοχές, και 4,34% της αύξησης καλύφθηκε μέσω της άσκησης του δικαιώματος προεγγραφής με την καταβολή συνολικού ποσού € 4.341.192,57, που αντιστοιχεί σε 3.710.421 νέες μετοχές. Συνολικά, εκδόθηκαν 85.470.086 νέες μετοχές ονομαστικής αξίας 0,30 ευρώ εκάστη και με τιμή διάθεσης 1,17 Ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο οι κύριοι μέτοχοι της Intrakat, «Winex Investments Limited», «Castelano Properties Limited» και «Blue Silk LTD» όσο και οι υπόλοιποι μέτοχοι της Εταιρείας, με την πλήρη άσκηση των δικαιωμάτων προτίμησής τους, επιβεβαίωσαν την ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα διοίκηση και τις προοπτικές της εταιρείας. Η αγορά περιμένει πλέον τις επόμενες κινήσεις της εταιρείας και κυρίως τις επενδύσεις που θα πραγματοποιήσει με αιχμή του δόρατος τις παραχωρήσεις, το real estate και τις ΑΠΕ.

Ισχυρό είναι το ενδιαφέρον που εκφράζεται στην Ιαπωνία για επενδύσεις στον κλάδο της ενέργειας. Αυτό αναφέρουν κυβερνητικές πηγές σχολιάζοντας το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Ιαπωνία. Μάλιστα υπάρχει έντονη φημολογία πως ο πρωθυπουργός θα γυρίσει από το ταξίδι του με δυνατή επενδυτική πρόταση. Ίδωμεν…

Αντίστροφη μέτρηση για την ένταξη 2.500 περιοχών στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων. Το Υπουργείο Οικονομικών ξεκινά τις διαδικασίες και οι περιοχές αυτές αντιστοιχούν στο 20% περίπου των οικισμών της χώρας. Υπενθυμίζεται πως οι τελευταίες περιοχές εκτός σχεδίου εντοπίζονται σε οικισμούς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ