today-is-a-good-day
13 C
Athens

Έκκληση του ΟΗΕ στους Ταλιμπάν για περαιτέρω εξαιρέσεις σε Αφγανές που εργάζονται σε ΜΚΟ

Κορυφαίο στέλεχος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών αρμόδιο για την ανθρωπιστική βοήθεια απηύθυνε έκκληση στους Ταλιμπάν να προβλέψουν κι άλλες εξαιρέσεις από την απαγόρευση στις Αφγανές να εργάζονται σε μη κυβερνητικές οργανώσεις και οργανισμούς αρωγής, δήλωσε χθες Δευτέρα, εκφράζοντας την ελπίδα πως δεν θα χρειαστεί «να περιμένουμε πάρα πολύ» για να γίνει αυτό.

«Πέρα από το ότι εκφράσαμε τη μεγάλη ανησυχία μας όσον αφορά το διάταγμα, τους είπαμε πως αν δεν ακυρώσουν το διάταγμα τώρα, τότε πρέπει να διευρύνουν τις εξαιρέσεις, ώστε να συμπεριλάβουν όλες τις διαστάσεις της ανθρωπιστικής βοήθειας», δήλωσε στον Τύπο ο Μάρτιν Γκρίφιθς, ο οποίος επισκέφθηκε την Καμπούλ την περασμένη εβδομάδα μαζί με στελέχη διεθνών ΜΚΟ.

Την 24η Δεκεμβρίου, το de facto καθεστώς των Ταλιμπάν —που αφότου ανακατέλαβαν την εξουσία, τον Αύγουστο του 2021, επέβαλαν ακραίους περιορισμούς στις γυναίκες— απαγόρευσε στις ΜΚΟ να απασχολούν Αφγανές, αναγκάζοντας αρκετές από αυτές να διακόψουν τις δραστηριότητές τους. Έκτοτε πάντως ανακοινώθηκαν εξαιρέσεις, που αφορούν τον τομέα της υγείας και αυτόν της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

«Μας ειπώθηκε ότι προετοιμάζονται κατευθυντήριες γραμμές από τις αρχές των Ταλιμπάν, που μπορεί να διευκρινίσουν τον ρόλο των γυναικών στις δραστηριότητες ανθρωπιστικής φύσης», είπε ο Μάρτιν Γκρίφιθς. Όμως «μας ζητήθηκε να κάνουμε υπομονή».

«Ας περιμένουμε να δούμε αν θα έρθουν αυτές οι κατευθυντήριες γραμμές», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας πως δεν του αρέσει να «σεναριολογεί».

«Ευελπιστούμε ότι δεν θα χρειαστεί να περιμένουμε πάρα πολύ, διότι κάθε μέρα που περνάει χωρίς να προσφέρεται όπως χρειάζεται ανθρωπιστική βοήθεια δεν είναι καλή για τον αφγανικό πληθυσμό», υπογράμμισε ο κ. Γκρίφιθς.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ο οποίος υπολογίζει πως θα χρειαστούν 4,6 δισεκατομμύρια δολάρια για να χρηματοδοτηθεί το σχέδιό του να προσφέρει αρωγή στο Αφγανιστάν το 2023, 28 εκατομμύρια Αφγανοί εξαρτώνται από την ανθρωπιστική βοήθεια.

Και το Αφγανιστάν είναι αντιμέτωπο με πολύ σκληρό χειμώνα. Είναι «ο δεύτερος υπό τους Ταλιμπάν. Καταφέραμε να επιζήσουμε τον περασμένο χειμώνα. Δεν ξέρω αν θα μπορέσουμε να το κάνουμε επ’ αόριστον, όχι με αυτές τις απαγορεύσεις», επέμεινε ο Μάρτιν Γκρίφιθς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ