today-is-a-good-day
20.3 C
Athens

Η Ρωσία έγινε ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στο Ιράν

Η Ρωσία ξεπέρασε την Κίνα με την ιδιότητα του μεγαλύτερου ξένου επενδυτή στο Ιράν, έγραψε χθες το Bloomberg επικαλούμενο την ιρανική εφημερίδα Donya-e Eqtesad.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας από τον Αύγουστο του 2021 η Ρωσία επένδυσε βασικά περίπου 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια σε δύο πετρελαϊκά έργα στην ιρανική επαρχία Ιλάμ. Άλλοι μεγάλοι επενδυτές στο Ιράν σύμφωνα τα στοιχεία της εφημερίδας είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Αφγανιστάν, η Τουρκία και η Κίνα.

Παρά τις δυνατότητες της, η Κίνα τον τελευταίο χρόνο μείωσε τις επενδύσεις της στην Ισλαμική Δημοκρατία, περιοριζόμενη μόνο σε υλικοτεχνική υποστήριξη και παραμεθόριες μονάδες οι οποίες συνδέονται άμεσα με τις κινεζικές εξαγωγές στο Ιράν, γράφει το Bloomberg.

Ρωσία και Ιράν που είναι οι απόλυτοι πρωταθλητές ως προς τον αριθμό των κυρώσεων που τους έχουν επιβληθεί από τις χώρες της Δύσης. Αυτό είναι κάτι που τους ενώνει. Η Μόσχα λόγω της διεθνούς της απομόνωσης και εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη της για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που την προμηθεύει το Ιράν, τα τελευταία χρόνια διευρύνει ενεργά τη στρατιωτική, διαστημική και οικονομική συνεργασία με την Τεχεράνη.

Ωστόσο, παρά τις «άριστες σχέσεις με την Μόσχα», όπως είχε δηλώσει πρόσφατα ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, το Ιράν δεν αναγνωρίζει την προσάρτηση της Κριμαίας και των τεσσάρων περιοχών της Ουκρανίας.

Μόσχα και Τεχεράνη συνδέουν τα τραπεζικά τους συστήματα

Το Ιράν και η Ρωσία συνέδεσαν τα διατραπεζικά τους συστήματα επικοινωνίας και μεταφοράς χρημάτων για να συμβάλλουν στην ενίσχυση του εμπορίου και των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, δήλωσε σήμερα ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος, καθώς τόσο η Τεχεράνη όσο και η Μόσχα πλήττονται από τις δυτικές κυρώσεις.

Από το 2018 μετά την επαναφορά των αμερικανικών κυρώσεων στο Ιράν, αφότου η Ουάσιγκτον αποσύρθηκε από την συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν το 2015 που είχε υπογράψει μαζί με άλλες παγκόσμιες δυνάμεις, η Ισλαμική Δημοκρατία είχε αποσυνδεθεί από το διεθνές σύστημα χρηματοπιστωτικών μηνυμάτων SWIFT που έχει την έδρα του στο Βέλγιο και το οποίο είναι ένα σημαντικό σημείο πρόσβασης για τις διεθνείς τραπεζικές συναλλαγές.

Παρόμοιοι περιορισμοί έχουν επιβληθεί σε ορισμένες ρωσικές τράπεζες από τότε που η Μόσχα εισέβαλλε τον περασμένο χρόνο στην Ουκρανία.

«Οι ιρανικές τράπεζες δεν χρειάζεται πλέον να χρησιμοποιούν το SWIFT… με τις ρωσικές τράπεζες, το οποίο μπορεί να είναι για το άνοιγμα πιστωτικών επιστολών και μεταφορών ή εγγυήσεων», δήλωσε ο υποδιοικητής της Κεντρικής Τράπεζας του Ιράν, Μοσέμ Καρίμι, στο ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Fars.

Ενώ η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας αρνήθηκε να σχολιάσει τη συμφωνία που υπεγράφη την Κυριακή, ο Καρίμι δήλωσε ότι «περίπου 700 ρωσικές τράπεζες και 106 μη ρωσικές τράπεζες από 13 διαφορετικές χώρες θα συνδεθούν με το σύστημα αυτό», χωρίς να διευκρινίσει τα ονόματα των ξένων τραπεζών.

Ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας του Ιράν Μοχαμάντ Φαρζίν χαιρέτισε την κίνηση αυτή. «Ο χρηματοπιστωτικός δίαυλος μεταξύ του Ιράν και του κόσμου αποκαθίσταται», έγραψε στο Twitter.

Από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, η Τεχεράνη και η Μόσχα έχουν ενεργήσει για να σφυρηλατήσουν στενούς διμερείς δεσμούς, καθώς και οι δύο πρωτεύουσες προσπαθούν να οικοδομήσουν νέες οικονομικές και διπλωματικές συνεργασίες αλλού.

Με την οικονομική ανέχεια να βαθαίνει, κατά κύριο λόγο, εξαιτίας των κυρώσεων που επέβαλλαν οι ΗΠΑ στην Τεχεράνη για το πυρηνικό της πρόγραμμα, πολλοί Ιρανοί αισθάνονται τις επιπτώσεις του καλπάζοντος πληθωρισμού και της αυξανόμενης ανεργίας.

Ο πληθωρισμός έχει ξεπεράσει το 50%, καταγράφοντας το υψηλότερο επίπεδο τις τελευταίες δεκαετίες. Η ανεργία στους νέους παραμένει υψηλή με τους Ιρανούς σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50% να ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, σύμφωνα με τις αναφορές του Κέντρου Στατιστικής του Ιράν.

Αντιμέτωπες με τη χειρότερη κρίση νομιμοποίησής τους εν μέσω πολύμηνων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που πυροδότησε ο θάνατος μια υπό κράτηση νεαρής γυναίκας, οι ιρανικές αρχές φοβούνται ότι η οικονομική απομόνωση και η έλλειψη οικονομικής βελτίωσης θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περισσότερες αναταραχές.

Η ανώτατη αρχή του Ιράν, ο ανώτατος ηγέτης Αλί Χαμενεΐ, δήλωσε σήμερα ότι το κατεστημένο αντιμετωπίζει «ένα απτό πρόβλημα ευημερίας και διαβίωσης» που δεν μπορεί να θεραπευτεί χωρίς οικονομική ανάπτυξη.

«Στον σημερινό κόσμο, το καθεστώς μιας χώρας σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με την οικονομική της δύναμη … Χρειαζόμαστε οικονομική ανάπτυξη για να διατηρήσουμε την περιφερειακή και παγκόσμια θέση μας», δήλωσε ο Χαμενεΐ σε τηλεοπτική ομιλία του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ