today-is-a-good-day
11.3 C
Athens

Οι εκλογικές συνεργασίες στις μυστικές συσκέψεις των κομμάτων. Πως διαμορφώνεται το σκηνικό

Σε «σταυρόλεξο» για πολύ δυνατούς λύτες εξελίσσεται το μετεκλογικό σκηνικό με δεδομένες τις σημερινές θέσεις των κομμάτων, αλλά και το «διχασμό» της κοινής γνώμης αναφορικά με το δίλημμα: αυτοδυναμία ή συνεργασίες, όπως προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις.

Του Κώστα Πασίση

Η υπόθεση των νόμιμων επισυνδέσεων που «έσκασε» το περασμένο Καλοκαίρι επηρέασε σε μεγάλο βαθμό τις σχέσεις της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ, που κάλλιστα θα μπορούσε να είναι ένας «συνοδοιπόρος» στη διακυβέρνηση της χώρας από την πρώτη Κυριακή και δημιούργησε πολιτικό αδιέξοδο…

Έτσι η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα προτάσσει την αυτοδυναμία της ΝΔ ως μονόδρομο, για να αποφευχθούν περιπέτειες ακυβερνησίας, αλλά στις εσωτερικές συσκέψεις στο Μαξίμου άπαντες αναγνωρίζουν τον υψηλό βαθμό δυσκολίας του εν λόγω στοιχήματος.

Το «plan b» περί συνεργασιών υπάρχει  στο συρτάρι του Πρωθυπουργού ο οποίος σε πρόσφατη συνέντευξη του απέκλεισε κατηγορηματικά κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας τόσο με τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και με την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, ενώ χαρακτήρισε εκ νέου «ξεκάθαρο λάθος» την παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη και αυτό έχει την αξία του…

Άνοιγμα στη Χαριλάου Τρικούπη όμως έκανε και ο «συνήθης ύποπτος» για τέτοιου τύπου αποστολές, υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης ο οποίος είπε ότι υπάρχει «πολιτική εγγύτητα» με το ΠΑΣΟΚ αλλά για να μη …παρεξηγηθεί πολιτικά έσπευσε να πει ότι στο ταγκό χρειάζονται δύο για να χορέψουν…

Οι μετεκλογικές συνεργασίες, όμως έχουν μετατραπεί σε αχαρτογράφητα μονοπάτια καθώς ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας περιέγραψε την κατάσταση λέγοντας ότι με τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν προκύπτει περιθώριο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ καθώς «ο κ. Ανδρουλάκης έχει κόψει κάθε γέφυρα συνεργασίας».

Τι λέει το ΠΑΣΟΚ για τις συνεργασίες

Ο επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ επιμένει στο διμέτωπο αγώνα, «στοχοποιώντας» τόσο τον κ. Μητσοτάκη όσο και τον κ. Τσίπρα.

Στην Κατερίνη ο Νίκος Ανδρουλάκης προσπάθησε να αποσαφηνίσει για άλλη μια φορά τη γραμμή του κόμματος του, που δέχεται πολλές βολές, εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας: «Νομίζουν ότι θα μένουν κυβερνητικά όρθιοι, γιατί μπορεί να επιστρέψει ο κ. Τσίπρας. Όχι, θα φύγει ο κ. Μητσοτάκης χωρίς να επιστρέψει ο κ. Τσίπρας. Και αυτό είναι το στοίχημα της δημοκρατικής παράταξης. Μια κυβέρνηση δημοκρατική, προοδευτική, ρεαλιστική, η οποία θα μιλάει στο όνομα του δημοσίου συμφέροντος».

Η πολύφερνη «νύφη», όμως αντιμετωπίζει προβλήματα, που φαίνονται τόσο στις δημοσκοπήσεις με την μικρή αλλά ορατή πτώση του ΠΑΣΟΚ, όσο και εσωκομματικά.

Μόλις το τελευταίο μήνα ο Νίκος Ανδρουλάκης βρέθηκε αντιμέτωπος με τρεις παραιτήσεις υποψηφίων βουλευτών, έστω κι αν η Χαριλάου Τρικούπη αφήνει υπονοούμενα για κατά φαντασίαν υποψηφιότητες…

Πριν από δυο 24ωρα ο Παντελής Περιβολάρης, γνωστοποίησε την απόσυρση της υποψηφιότητάς του στο νομό Καστοριάς, αλλά και την αποχώρησή του από το γραφείο Τύπου του ΚΙΝΑΛ αφήνοντας αιχμές κατά του προέδρου του κόμματος.

Σημειώνεται ότι ο κ. Περιβολάρης είχε στηρίξει στην εσωκομματική κούρσα για την ηγεσία του κόμματος τον Ανδρέα Λοβέρδο.

Επίσης πριν από ένα μήνα ο γιατρός Ευάγγελος Γάκης δήλωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ στην Αιτωλοακαρνανία ενώ από την εκλογική μάχη αποσύρθηκε και ο διεθνολόγος Γιώργος Πετρουλάκης ο οποίος εμφανιζόταν ως υποψήφιος στη Μαγνησία.

Στο «καυτό» θέμα των μετεκλογικών συνεργασιών, η γραμμή άμυνας στις ασφυκτικές πιέσεις είναι η προγραμματική σύγκλιση με σοσιαλδημοκρατικό πρόσημο αλλά και η ετυμηγορία του λαού, που θα υποδείξει τη λύση στο «γόρδιο δεσμό».

Στην Χαριλάου Τρικούπη πάντως υπάρχουν και στελέχη που εύχονται τη δεύτερη Κυριακή να υπάρξει αυτοδυναμία, για αποφευχθούν τα χειρότερα για το ΠΑΣΟΚ.

Η αμηχανία της Κουμουνδούρου

Στο ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας ζητά προοδευτική κυβέρνηση και προσπαθεί να ανοίξει στο παρασκήνιο ένα δίαυλο επικοινωνίας με την Χαριλάου Τρικούπη, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να υπάρχει κάποια ελπιδοφόρα εξέλιξη.

Αντίθετα, ο αψύς κρητικός Παύλος Πολάκης έριξε μια άνευ προηγουμένου «τορπίλη» στην Χαριλάου Τρικούπη, «ψαλιδίζοντας» ακόμη περισσότερο τις όποιες λίγες πιθανότητες υπάρχουν για μετεκλογική συνεργασία.

«Είσαι λίγος, δεν τραβάς, το έχουν καταλάβει όλοι πλέον» και πρόσθεσε πως θα είναι θρίαμβος αν ξαναπιάσει το ΠΑΣΟΚ τα ποσοστά επί Φώφης Γεννηματά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πολάκης στην επίθεση του κατά του κ. Ανδρουλάκη, προκαλώντας αμηχανία στην Κουμουνδούρου.

Τέλος, σύμφωνα με τις πρώτες δημοσκοπήσεις του 2023, το πολιτικό σκηνικό παραμένει αμετάβλητο. Η ΝΔ είναι  πρώτο κόμμα με μεγάλη διαφορά από το ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο στο επίμαχο ζήτημα των εκλογικών συνεργασιών οι απαντήσεις των πολιτών προκαλούν προβληματισμό.

Στη δημοσκόπηση της Metron Analysis σχετικά με το αν οι πολίτες επιθυμούν αυτοδύναμες κυβερνήσεις ή συνεργασίες, το 50% «ψηφίζει» υπέρ των αυτοδύναμων κυβερνήσεων, το 47% υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ