today-is-a-good-day
23.3 C
Athens

Ο CEO της INTEL, η επενδυτική βαθμίδα, η Lamda και οι επόμενες κινήσεις του Σπ. Θεοδωρόπουλου

Επανακυκλοφορεί σήμερα, σε μια δύσκολη περίοδο, από τον Όμιλο των Παραπολιτικών και τον Γιάννη Κουρτάκη η ιστορική εφημερίδα “Απογευματινή” η οποία φιλοδοξεί να καταστεί η δυναμική, μαχητική εφημερίδα της Φιλελεύθερης Παράταξης. Μετά την επιτυχία των Παραπολιτικών που κατέκτησαν την κορυφή στην αγορά των εφημερίδων του Σαββάτου, είναι βέβαιο ότι και η νέα εκδοτική προσπάθεια θα βρει το κοινό στο οποίο στοχεύει. Εμείς να ευχηθούμε καλοστέριωτη και κάθε επιτυχία στην εκδοτική και συντακτική ομάδα του νέου φύλλου.

Στα επιχειρηματικά τώρα: Συνάντηση με τον CEO της Intel, Patrick Gelsinger, είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Davos. Όπως πληροφορείται o Mr President, στη συνάντηση συμφωνήθηκε μεταξύ των δύο πλευρών να βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία. Ο λόγος; Επένδυση που εξετάζει η Intel στη χώρα μας, η οποία σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τους επόμενους μήνες θα ανακοινωθεί επίσημα. Κυβέρνηση και πολυεθνική βρίσκονται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις και η επένδυση στη χώρα μας εντάσσεται στο ευρωπαϊκό σχέδιο επενδύσεων της Intel, το οποίο αγγίζει τα €30 δισ. Περισσότερα, προσεχώς…

Με τη μετοχή της Cenergy να σημειώνει σημαντικό ράλι καταγράφοντας διψήφια άνοδο συγκριτικά με τις μετοχές του ομίλου η Ελληνικά Καλώδια προχωρά σε ένα σημαντικό επενδυτικό πλάνο ύψους 80 εκατ. Ευρώ. Το πρόγραμμα αφορά σε επέκταση του εργοστασίου υποβρυχίων καλωδίων της εταιρείας στην Κόρινθο όπου θα διπλασιάσει την παραγωγική δυναμικότητα και θα παρέχει δυνατότητα αποθήκευσης. Την ίδια στιγμή θα πραγματοποιηθεί αναβάθμιση των λιμενικών εγκαταστάσεων, ενώ οι νέες παραγωγικές εγκαταστάσεις θα κατασκευαστούν σε οικόπεδο με συνολική έκταση 43 στρεμμάτων που αγοράστηκε για αυτόν ακριβώς τον σκοπό και εφάπτεται στην έκταση που λειτουργούν οι βιομηχανικές μονάδες της εταιρείας. Την ίδια στιγμή τα νεότερα της εταιρείας από τη Δανία αναμένονται…

Απίστευτα πράγματα στο λιμάνι της Πάτρας. Στην κυβέρνηση είδαν master plan όπου η σιδηροδρομική γραμμή θα σταματήσει έξω από το λιμάνι. Υπουργοί και Μαξίμου ήρθαν σε επαφή με τον οργανισμό λιμένος της περιοχής προκειμένου να τους πείσουν πως οι ράγες πρέπει να φτάνουν μέσα στο λιμάνι. Άλλωστε ποιο το νόημα να χρειάζονται μεταφορικά για την πρόσβαση των προϊόντων στο σιδηρόδρομο. Ο σκοπός του project είναι η σιδηροδρομική σύνδεση του λιμένα και των προβλητών με το σιδηρόδρομο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως μετά τις εκλογές θα υπάρξει επενδυτική βαθμίδα για την ελληνική οικονομία. Αυτό δήλωσε στο CNN. Μόνο τυχαία δεν ήρθε αυτή η τοποθέτηση, όπου έρχεται σε αντίθεση με δηλώσεις υπουργών. Η δήλωση ήρθε μετά τις συναντήσεις του πρωθυπουργού στο Νταβός με επιχειρηματίες και οίκους αξιολόγησης. Κάτι παραπάνω θα γνωρίζει. Ή για την ακρίβεια, ίσως έμαθε…

Στις 30 Ιανουαρίου. Τότε αποφάσισε η Lamda Development να ορίσει την καταληκτική ημερομηνία υποβολής δεσμευτικών προσφορών για τρία μεγάλα έργα. Πρόκειται για την κατασκευή των αθλητικών εγκαταστάσεων του Ελληνικού. Το έργο έχει προϋπολογισμό 110 εκατ. Ευρώ. Την ίδια ημερομηνία θα αναμένουμε και τις δεσμευτικές προσφορές για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό σε ένα έργο ύψους 250 εκατ. Ευρώ. Ο τελευταίος διαγωνισμός αφορά στη μελέτη κατασκευής του εμπορικού κέντρου στη Βουλιαγμένης.

Σημαντικές επενδύσεις δρομολογεί η ΕΛΠΕΝ καθώς έως το 2025 αναμένεται να επενδύσει περίπου 155 εκατ. Ευρώ. Η αρχή γίνεται με το εργοστάσιο στην Κερατέα σε μια επένδυση ύψους 55 εκατ. Ευρώ. Το νέο εργοστάσιο θα μπορέσει να καλύψει σημαντικό μέρος των αναγκών των ασθενών στη χώρα μας με καρδιοαναπνευστικές παθήσεις, ενώ αναμένεται η φαρμακοβιομηχανία να ανοίξει το κλειδί και σε άλλες αγορές του εξωτερικού. Σήμερα εξάγει σε 50 χώρες του εξωτερικού. Υπενθυμίζεται πως οι φαρμακοβιομηχανίες δρομολογούν επενδύσεις ύψους 1,2 δισ. Ευρώ σε βάθος τετραετίας.

Πυκνώνουν οι πληροφορίες στην αγορά για τις επόμενες επιχειρηματικές κινήσεις του Σπύρου Θεοδωρόπουλου. Πληροφορίες αναφέρουν πως ο επιχειρηματίας βρίσκεται πολύ κοντά σε νέα εξαγορά που θα φέρει πιο κοντά τη δημιουργία ενός μεγάλου ομίλου τροφίμων με διεθνή δραστηριότητα. Στο σχεδιασμό βρίσκεται και η είσοδος στο Χρηματιστήριο Αθηνών με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως από του χρόνου θα τρέξουν οι διαδικασίες. Έως τότε άλλωστε οι προοπτικές για το ταμπλό θα είναι ακόμα καλύτερες, καθώς η χώρα θα έχει κατακτήσει την επενδυτική βαθμίδα.

Προχωρά ο σχεδιασμός της Cosco για την ηγεμονία στα ευρωπαϊκά λιμάνια. Η αρχή έγινε με τον Πειραιά και όσο η Ευρώπη ψάχνει τρόπο να απογαλακτιστεί από την Κίνα, τόσο η Cosco επεκτείνεται. Όπως φαίνεται η κινεζική εταιρεία βρίσκεται κοντά σε συμφωνία για το λιμάνι του Αμβούργου καθώς δέχθηκε το 24,9% έναντι του 35% που ζητούσε. Πολλοί θυμήθηκαν την τακτική των Κινέζων στο λιμάνι του Πειραιά όπου ζητούσαν περισσότερα για να πάρουν εν τέλει υψηλό ποσοστό, χαμηλότερο όμως από αυτό που ζητούσαν.

Τα πονταρίσματα για τις πιθανές εισόδους στον MSCI στα χρηματιστηριακά γραφεία καλά κρατούν. Οι περισσότεροι αναλυτές βλέπουν την Motor Oil ως το αδιαφιλονίκητο φαβορί καθώς πλέον έχει αποτίμηση σχεδόν 2,5 δισ. Ευρώ. Η μετοχή αναμένεται να συνεχίσει την κούρσα ανόδου μιας και τα περιθώρια διύλισης παραμένουν υψηλά και οι τζίροι αυξάνονται. Η επόμενη προγραμματισμένη αναθεώρηση των δεικτών MSCI είναι στις 9 Φεβρουαρίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ