today-is-a-good-day
19.5 C
Athens

Πλημμύρες στην Καλιφόρνια: Ο Μπάιντεν θα επισκεφθεί τις πληγείσες περιοχές την Πέμπτη

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα μεταβεί μεθαύριο Πέμπτη στις περιοχές που υπέστησαν καταστροφές από τις πλημμύρες στην Καλιφόρνια, γνωστοποίησε χθες Δευτέρα ο Λευκός Οίκος.

Ο κ. Μπάιντεν θα επισκεφθεί «κοινότητες που υπέστησαν καταστροφές εξαιτίας των πρόσφατων καταιγίδων, θα εξετάσει τις προσπάθειες που βρίσκονται σε εξέλιξη για την ανοικοδόμηση και θα αποτιμήσει (την ανάγκη για) επιπρόσθετη ομοσπονδιακή βοήθεια», σύμφωνα με ανακοίνωση της προεδρίας των ΗΠΑ.

Οι εννέα αλλεπάλληλες καταιγίδες που έπληξαν την Καλιφόρνια από την 26η Δεκεμβρίου προκάλεσαν πλημμύρες και κατολισθήσεις οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 20 ανθρώπους, ενώ εξακολουθούν να ισχύουν οι εντολές που έχουν δοθεί σε δεκάδες χιλιάδες κατοίκους της πολιτείας να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ανακοίνωσε ο κυβερνήτης Γκάβιν Νιούσομ υπογράφοντας εκτελεστικό διάταγμα για την ενίσχυση της αντίδρασης των πολιτειακών αρχών.

Μετεωρολόγοι της NWS προέβλεπαν νωρίτερα χθες ότι τα σφοδρά φαινόμενα θα άρχιζαν να εξασθενούν στην πολιτεία από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας (τοπική ώρα· σήμερα το πρωί ώρα Ελλάδας).

Το κόστος των ζημιών εκτιμάται πως ξεπερνά το 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

Στη βόρεια Καλιφόρνια, το Σαν Φρανσίσκο κατέγραψε πάνω από 45 εκατοστά βροχής από την 26η Δεκεμβρίου 2022, σύμφωνα με τα δεδομένα της NWS.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη κατακρήμνιση που έχει καταγραφεί μέσα σε 22 ημέρες «από τη 14η Ιανουαρίου 1862», σχολίασε η αμερικανική εθνική μετεωρολογική υπηρεσία.

Στην κεντρική κοιλάδα, την πιο εύφορη περιοχή της Καλιφόρνιας, όπου παράγεται το 40% των φρούτων της Αμερικής, η Μοντέστο κατέρριψε τη Δευτέρα το ρεκόρ βροχόπτωσης μέσα σε μια ημέρα, που αναγόταν στο 1950, και η Στόκτον αυτό του 1973, τόνισε το γραφείο της NWS στο Σακραμέντο.

Το Σάββατο, μεγάλες ποσότητες βροχής έπεσαν στις ακτές στον Ειρηνικό, προκαλώντας υπερχείλιση ποταμών, ρεμάτων και πλημμυρίζοντας αστικές περιοχές, κατοικίες, αγροτικές καλλιέργειες που ως τώρα δοκιμάζονταν από ατέλειωτη ξηρασία. Επλήγησαν γραμμές του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, δρόμοι κόπηκαν στη μέση, χωράφια καλύφθηκαν από νερά.

Καθώς οι αλλεπάλληλες καταιγίδες εκτιμάται πως φθάνουν στο τέλος τους, η Καλιφόρνια αναμένεται να βρει την ευκαιρία να αποκαταστήσει τις ζημιές, να επισκευάσει το δίκτυο ηλεκτροδότησης —περίπου 23.800 νοικοκυριά συνέχιζαν να μην έχουν ρεύμα χθες— και να διδαχθεί από τα πρόσφατα καιρικά φαινόμενα «χωρίς προηγούμενο στη διάρκεια των ζωών μας», όπως το έθεσε ο κυβερνήτης Νιούσομ.

Στο Σαν Φρανσίσκο, οι τελευταίοι τρεις μήνες ήταν οι πιο βροχεροί από τον χειμώνα του 1972-1973. Κι αυτό ενώ η Καλιφόρνια, η γεωργία της οποίας τρέφει τη βόρεια Αμερική, πληττόταν από μακρόχρονη ξηρασία.

Οι καταρρακτώδεις βροχές των τελευταίων εβδομάδων δεν αντιστρέφουν ωστόσο την τάση. Δεν αρκούν «για να γεμίσουν τη λίμνη Μιντ», προειδοποίησε η NWS, αναφερόμενη στη γιγαντιαία φυσική δεξαμενή νερού πάνω στον ποταμό Κολοράντο που αρδεύει την Καλιφόρνια, το επίπεδο των υδάτων της οποίας πέφτει εδώ και χρόνια.

Οι υποδομές ελέγχου και συγκράτησης υδάτων —φράγματα, τεχνητές λίμνες κ.λπ.— είχαν σχεδιαστεί «πριν από 40 ή 50 χρόνια» για «έναν κόσμο που δεν υπάρχει πια», δήλωνε το Σάββατο ο Γκάβιν Νιούσομ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ