today-is-a-good-day
21.4 C
Athens

Το come back της Lavipharm, τα deal της Intralot, η νέα μονάδα της ΔΕΗ και οι εξελίξεις στη Folli Follie

Για τις νέες κινήσεις του Σωκράτη Κόκκαλη και το μετασχηματισμό της Intracom Holdings σε εταιρεία επενδύσεων έχετε ήδη διαβάσεις. Κοιτώντας όμως πίσω από τις γραμμές η στήλη σας μεταφέρει τις εξής πληροφορίες. Το πρώτο εξάμηνο του 2023 θα ανακοινωθούν σημαντικά deals στο real estate από τον όμιλο του Σωκράτη Κόκκαλη με όχημα τη ρευστότητα 500 εκατ. Ευρώ που έχει. Η δεύτερη πληροφορία είναι πως στο πρώτο εξάμηνο θα γίνουν κινήσεις για έξοδο της Ιντραλότ από την επιτήρηση και την ίδια στιγμή την εισαγωγή της θυγατρικής στις ΗΠΑ στο αμερικανικό χρηματιστήριο. Η τελευταία είδηση είναι για την Intracom Defence, όπου καταγράφεται έντονο ενδιαφέρον. Και ο λόγος δεν είναι άλλος από το ότι έχει σημαντικές συμβάσεις στο εξωτερικό, κάτι που έχει τραβήξει τα βλέμματα των Ισραηλινών.

Oλοκληρώθηκε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με την καταβολή μετρητών και δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων της Lavipharm, καθώς αντλήθηκαν 52,28 εκατ. Ευρώ με το ποσοστό κάλυψης αν είναι στο 88,42%. Όπως πληροφορείται η στήλη η διοίκηση της εταιρείας ήδη συγκεντρώνει δικαιολογητικά προκειμένου να καταθέσει αίτηση στο Χρηματιστήριο Αθηνών ώστε να βγει η μετοχή από την επιτήρηση. Παράλληλα τα χρήματα από την ΑΜΚ πρόκειται να χρηματοδοτήσουν τις επενδύσεις που δρομολογούνται από την εταιρεία με στόχο την ανάπτυξη σε ξένες αγορές και στην Ελλάδα.

Έχει ενδιαφέρον η άποψη Μαρτίνου για την ελληνική ναυτιλία, την οποία συμμερίζονται και πολλά στελέχη της αγοράς. Σύμφωνα με αυτήν δεν υπάρχει νέα γενιά πλοιοκτητών, αλλά τα παλιά τζάκια παραδίδουν τη σκυτάλη στους κληρονόμους. Ο λόγος δεν είναι άλλος από τη δυσκολία εύρευσης χρηματοδότησης. Όπως είπε ο κ.Μαρτίνος το 1980 υπήρχαν 20 τράπεζες που χρηματοδοτούσαν ναυτιλιακά προτζεκτς, όταν σήμερα μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού.

Σημαντική κίνηση χαρακτηρίζεται από την αγορά αυτή της Aegean και του Ευτύχη Βασιλάκη. Πρόκειται να μισθώσει τη μεγάλη τεχνική βάση της πρώην Ολυμπιακής στο Ελ. Βενιζέλος και θα επενδυθούν 140 εκατ. Ευρώ για τη δημιουργία τεχνικής βάσης και εκπαίδευσης προσωπικού μέσω της προμήθειας 6 προσομοιωτών πτήσεων. Στην ουσία η λύση δίνεται εγχώρια για τη δυστοκία των εταιρειών να βρουν πτητικό προσωπικό. Αυτό κρύβεται πίσω από την κίνηση του κ.Βασιλάκη.

Στην προκήρυξη δημόσιου διαγωνισμού για την εκπόνηση μελέτης σκοπιμότητας για την ίδρυση του Μεσογειακού Κέντρου Επιχειρηματικότητας και Πολιτισμού Πελοποννήσου (ΜΕΚΕΠΠ) εντός των ορίων του Δήμου Μεγαλόπολης Αρκαδίας, προχωρά η
ΔΕΘ-HELEXPO ΑΕ. Αντικείμενο της συγκεκριμένης μελέτης αποτελεί η διερεύνηση όλων των ζητημάτων που άπτονται του σχεδιασμού και της μετέπειτα λειτουργίας του ΜΕΚΕΠΠ, καθώς και της διερεύνησης της βιωσιμότητας του όλου εγχειρήματος. Η βασική χρήση και δραστηριότητα του ΜΕΚΕΠΠ προτείνεται να καταστεί η διοργάνωση διεθνών εμπορικών εκθέσεων και συνεδρίων, αλλά και η δημιουργία επιχειρηματικού-εμπορικού πάρκου, η φιλοξενία πολιτιστικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων.

Δύο είναι οι ειδήσεις που προκύπτουν για τη Folli Follie. Η πρώτη, σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, αφορά στην ίδρυση των δύο εταιρειών. Το νομικό σκέλος είναι έτοιμο και έτσι το προσεχές διάστημα αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα η ίδρυσή τους. Πρόκειται άλλωστε για προαπαιτούμενο της συμφωνίας εξυγίανσης. Η δεύτερη είδηση είναι πως ο CEO της εταιρείας έχει δώσει ρητή εντολή στο νομικό τμήμα και τους δικηγόρους να προβούν σε νομικές κινήσεις σε δύο επίπεδα. Το πρώτο αφορά στην αποδέσμευση περιουσιακών στοιχείων της Folli Follie και το δεύτερο την προσφυγή κατά της νέας αναβολής που πήραν οι Κουτσολιούτσοι. Σε κάθε περίπτωση το 2023 έχει ενδιαφέρον και κρίνει πολλά για την πολύπαθη εταιρεία.

To πρώτο τρίμηνο του 2023 αναμένεται να ξεκινήσει η κατασκευή της νέας μονάδας της ΔΕΗ και θα έχει ολοκληρωθεί στο τέλος του 2025. Πρόκειται για τη νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο στην Αλεξανδρούπολη από το κοινό σχήμα ΔΕΗ, Damco και ΔΕΠΑ. Οι υπογραφές έπεσαν και η ΔΕΗ εξαγόρασε το 51% της εταιρείας «Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης Μονοπρόσωπη ΑΕ», η ΔΕΠΑ Εμπορίας το 29% της ίδιας εταιρείας και η Damco διατηρεί το 20% της εταιρείας. Η μονάδα θα εγκατασταθεί στη ΒΙ.ΠΕ Αλεξανδρούπολης και η εγκαταστημένη ισχύ της μονάδας θα είναι 840 MW.

Zεσταίνουν τις μηχανές οι τράπεζες καταστρώνοντας τα σχέδιά τους για το νέο έτος. Όπως πληροφορείται η στήλη Πειραιώς και Alpha Bank ετοιμάζονται να λανσάρουν στην αγορά νέα προϊόντα που έχουν να κάνουν με επενδύσεις! Τα επενδυτικά προϊόντα θα απευθύνονται σε όλα τα βαλάντια και κάνουν την εμφάνισή τους στην αγορά μετά από αρκετά χρόνια. Κάτι που δείχνει και την ανάπτυξη που γνωρίζει η ελληνική οικονομία. Την ίδια στιγμή το νέο χρόνο θα ξεδιπλωθεί και η στρατηγική για τα επιτόκια καταθέσεων, όπου αναμένονται εκπλήξεις με επιτόκια ακόμα και άνω του 1%.

Θετικά αποτιμά η αγορά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Κρήτη. Με απόφαση που εξέδωσε και αναμένεται να καθαρογραφεί για να αποκτήσει επίσημη ισχύ απέρριψε την προσφυγή των τριών περιβαλλοντικών οργανώσεων κατά της υπουργικής απόφασης έγκρισης της στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τις έρευνες σε δύο υποθαλάσσια οικόπεδα δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Η στήλη έμαθε κάτι, το οποίο όμως επίσημα δεν επιβεβαιώνεται. Σύμφωνα με αναλυτή επενδυτικής μεγάλης που δραστηριοποιείται στη χώρα μας η Nomura πρόκειται από το νέο έτος να επεκτείνεται τις παρεχόμενες υπηρεσίες στη χώρα, με νέα προϊόντα, κτήρια και προσλήψεις. Εν αναμονή να δούμε αν η πληροφορία επιβεβαιωθεί.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ