today-is-a-good-day
20.3 C
Athens

Μπεν-Ντρορ Γέμινι: Εβραίοι πρόσφυγες – Ένα ταξίδι στην ιστορία μέχρι σήμερα

Η Ιστορία έχει πολλές διαστάσεις, μερικές εκ των οποίων παραμένουν άγνωστες στο ευρύ κοινό. Σε μια από αυτές έριξε φως ο Ισραηλινός δημοσιογράφος της «Γεντιότ Αχρονότ», της μεγαλύτερης εφημερίδας του Ισραήλ, Μπεν-Ντρορ Γέμινι σε πρόσφατη διάλεξη που έδωσε στην Αθήνα με θέμα «Εβραίοι Πρόσφυγες από τις Αραβικές Χώρες και το Ιράν: Ένα ταξίδι στην ιστορία μέχρι σήμερα» στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου.

Ο κ. Γέμινι ο οποίος κατάγεται και ο ίδιος από οικογένεια προσφύγων ανέφερε κατά την έναρξη της ομιλίας του τα κοινά σημεία που υπάρχουν μεταξύ των λαών του Ισραήλ και της Ελλάδας καθώς η προσφυγιά αποτελεί ένα σημαντικό ιστορικό κομμάτι των δύο χωρών.

O Ισραηλινός δημοσιογράφος στην ανάλυσή του έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο πόσο συνδεδεμένο είναι το προσφυγικό με την εξέλιξη του Μεσανατολικού ζητήματος. Ο κ. Γέμινι τόνισε πως ο αγώνας για τη δημιουργία του Ισραήλ ήταν αντιιμπεριαλιστικός και αντιαποικιοκρατικός. Ο αγώνας ενός λαού έχει πρωτίστως ως στόχο την ανάκτηση της ελευθερίας, της ανεξαρτησίας και της αυτοδιάθεσης, τόνισε. Μερικοί προωθούν μια fake ιστορία χαρακτηρίζουν τον σιωνισμό ως μέρος της αποικιοκρατίας ή του ιμπεριαλισμού, αλλά είναι ακριβώς το αντίθετο, πρόσθεσε. Ο ισραηλινός λαός αποζητούσε την ελευθερία του και την ανεξαρτησία του, υπογράμμισε.

Μέχρι τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο ο κόσμος ήταν χωρισμένος σε αυτοκρατορίες οι οποίες έλεγχαν τα κράτη, όταν οι αυτοκρατορίες άρχισαν σταδιακά να καταρρέουν, τα κινήματα υπέρ της αυτοδιάθεσης και της δημιουργίας κρατών-εθνών άρχισαν να αναπτύσσονται σε πολλές περιοχές.

Ο κ. Γέμενι υπογράμμισε τον ρόλο που έπαιξαν οι μεγάλες δυνάμεις στη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ, ενώ τόνισε πως στην αρχή δεν υπήρχε διαφωνία. Το ζήτημα πήρε άλλη τροπή καθώς Βρετανία και Γαλλία άλλαξαν την αρχική τους στάση. «Δεν ξεκίνησε τον πόλεμο το Ισραήλ», τόνισε.

Μια νέα εποχή για τους Εβραίους, τις συγκρούσεις με τους Παλαιστινίους και τη δημιουργία προσφύγων, ξεκινάει με την ανακήρυξη του κράτους του Ισραήλ το 1947.

Ο Ισραηλινός δημοσιογράφος υπογράμμισε πως το ζήτημα των προσφύγων παραμένει επίκαιρο μέχρι σήμερα. Μέχρι το 1948 θεωρούνταν αποδεκτό να εκδιώχνονται άνθρωποι, η ανταλλαγή πληθυσμών ήταν μια λύση που τότε πολλοί προωθούσαν, ήταν πεπεισμένοι πως ήταν η καλύτερη επιλογή.  Έτσι λοιπόν προτάθηκε και η ανταλλαγή πληθυσμών μεταξύ Ισραηλινών και Αράβων.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο κ. Γέμενι η στάση των Αράβων άλλαξε και στη συνέχεια επιδίωξη τους ήταν πλέον η εξαφάνιση του Ισραηλινού λαού. Ο Ισραηλινός δημοσιογράφος αναφέρθηκε σε ένα άρθρο των New York Times το οποίο δημοσιεύτηκε στις 16 Μαΐου 1948 με τίτλο «Σε μεγάλο κίνδυνο οι Εβραίοι σε όλα τα αραβικά κράτη» κάνοντας λόγο για μια νέα εποχή μετά την ανάληψη της εξουσίας από Ισλαμιστές.

Ο κ. Γέμινι υπογράμμισε, επίσης, πως στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο πολλές αραβικές χώρες επηρεάστηκαν από τη ναζιστική προπαγάνδα υπέρ της εξόντωσης των Εβραίων.

Ο Ισραηλινός δημοσιογράφο στάθηκε στη λύση των δύο κρατών την οποία πρότεινε ο ΟΗΕ, οι Εβραίοι την αποδέχτηκαν όχι όμως οι Άραβες. Σύμφωνα με τον κ. Γέμινι υπάρχει μέχρι και σήμερα μια διάθεση να διαιωνιστεί το μεσανατολικό ζήτημα κάτι το οποίο αποτελεί μια τραγωδία για τους ίδιους τους πρόσφυγες.

Φτάνοντας στο σήμερα ο κ. Γέμινι θεωρεί μεγάλη ευκαιρία που πήγε χαμένη, την ειρηνευτική πρωτοβουλία του Μπιλ Κλίντον, το 2000, η οποία αναφερόταν σε « δύο κράτη και δύο λαούς», το αποδέχθηκαν ορισμένα αραβικά κράτη ενώ αναγνώρισαν πως μέρος του προβλήματος είναι και διάφοροι διεθνή φορείς όπως ο UNRWA, του οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών που έχει αρμοδιότητα μόνον για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες οι οποίοι προέρχονται από το Ισραήλ.

Το Ισραήλ αποδέχθηκε το σχέδιο Κλίντον, παρά το ότι περιλάμβανε τη διαίρεση της Ιερουσαλήμ, αλλά η παλαιστινιακή πλευρά το απέρριψε, τόνισε ο κ. Γέμινι. Ο Ισραηλινός δημοσιογράφος στάθηκε στα λόγια του πρέσβη της Σαουδικής Αραβίας στα Ηνωμένα Εθνη προς την παλαιστινιακή ηγεσία και τον Γιάσερ Αραφάτ το 2001: «Αν χάσουμε αυτή την ευκαιρία δεν θα είναι τραγωδία, θα είναι έγκλημα». Ο Αραφάτ δεν αποδέχτηκε το σχέδιο Κλίντον, ενώ σύμβουλός του θεωρούσε πως η επιστροφή των προσφύγων αποτελούσε το κλειδί για την εξαφάνιση του Ισραήλ. Πολλοί αντί να προωθήσουν μια λύση ωθούν τους Παλαιστίνιους να κάνουν ακριβώς το αντίθετο, υπογραμμίζει ο κ. Γέμινι.

Ο Ισραηλινός δημοσιογράφος εξέφρασε απαισιοδοξία για την επίλυση του μεσανατολικού στο άμεσο μέλλον, ωστόσο, ελπίζει πως μακροπρόθεσμα αν υπάρξει αλλαγή στην εκπαίδευση και στην νοοτροπία ορισμένων αραβικών κρατών, αλλά και μέρους της ακαδημαϊκής κοινότητας στη Δύση θα βρεθεί λύση.

«Για να υπάρξει ειρήνη πρέπει να γνωρίσουμε Ιστορία», κατέληξε.

Πρέσβης Ισραήλ: Αποστολή μου είναι να διευρύνω τις σχέσεις με την Ελλάδα

«Οι σχέσεις Ελλάδας- Ισραήλ είναι στο υψηλότερο σημείο τους και έχουμε ακόμη χώρο για να τις ενισχύσουμε», δήλωσε ο ισραηλινός πρέσβης Νόαμ Κατς, προλογίζοντας τη διάλεξη τονίζοντας ότι υπάρχει μεγάλο δυναμικό που μπορούμε να αξιοποιήσουμε, είτε πρόκειται μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, είτε μεταξύ των λαών, είτε μεταξύ των επιχειρήσεων. Αποστολή μου είναι να διευρύνω αυτές τις σχέσεις, είπε.

Τα τελευταία 12-15 χρόνια που έχουν ισχυροποιηθεί οι σχέσεις μας, έχει γίνει κατανοητό από τις κυβερνήσεις και των δύο χωρών ότι «οι σχέσεις αυτές είναι επωφελείς και ζωτικής σημασίας για τις κοινωνίες μας και τους λαούς μας», πρόσθεσε.

Ο ισραηλινός πρέσβης εξέφρασε επίσης την πεποίθησή του ότι «η συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία δεν είναι μόνον διμερής αλλά και περιφερειακή, θα προσφέρει μεγαλύτερη σταθερότητα και περισσότερες ευκαιρίες για τους λαούς που ζουν στην περιοχή». Υπογράμμισε επίσης, ότι ο δρόμος για την επίλυση των προβλημάτων είναι η διπλωματία, σημειώνοντας ότι πρέπει να εστιάσουμε στα κοινά σημεία και να υπερβούμε τις όποιες διαφορές, όπως κάναμε πρόσφατα στον Λίβανο, προς όφελος του λαού και της σταθερότητας.

«Πιστεύω ότι τα προβλήματα μπορούν να λυθούν μέσω των διαβουλεύσεων και της διπλωματίας. Πρέπει να δημιουργήσουμε κάτι σταθερό. Πρέπει να βρούμε πρακτικές λύσεις και είναι στο χέρι μας» τόνισε.

Το ίδιο υποστήριξε και για τις σχέσεις με την Τουρκία, λέγοντας ότι έχουμε ισχυρές σχέσεις με την Ελλάδα και σήμερα έχουμε κάποιου είδους προσέγγιση με την Τουρκία. «Πιστεύω ότι η διπλωματία είναι ο τρόπος να επιλύσουμε τις διαφορές μας» επανέλαβε ο κ. Κατς.

Ειρήνη Μυλωνά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ