today-is-a-good-day
19.2 C
Athens

Πώς ο Μητσοτάκης αποδόμησε το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ για τη ΝΔ των «ελίτ»

Η ΝΔ είναι το μόνο πραγματικά λαϊκό κόμμα που ενδιαφέρεται για τη μεσαία τάξη και τους οικονομικά ασθενέστερους. Αυτή είναι η απόδοση σε ελεύθερη μετάφραση της ατάκας του Πρωθυπουργού στο χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο, περί των «αριστερών του χαβιαριού» και των «φιλελεύθερων πολυτελείας».

Του Κώστα Πασίση

Η φράση «Αριστερά του χαβιαριού» στοχεύει απευθείας στην «καρδιά» του ΣΥΡΙΖΑ που συχνά πυκνά, κατηγορεί τη ΝΔ ότι εκπροσωπεί τα συμφέροντα της εγχώριας οικονομικής ολιγαρχίας, και των πάσης φύσεως «ελίτ» και δεν ειπώθηκε  από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για πρώτη φορά χθες.

Το συγκεκριμένο αφήγημα ξετύλιξε στην Πάτρα, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να αποδομήσει το καλάθι του νοικοκυριού, που έχει την εμπιστοσύνη των πολιτών, όπως προκύπτει από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, αν και υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης του.

Επιπλέον, στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας το συμπλήρωσε προσθέτοντας ότι η ΝΔ είναι ένα πατριωτικό και προοδευτικό κόμμα, θέλοντας να «αγκαλιάσει» όλο το φάσμα της κεντροδεξιάς στη χώρα, στο πλαίσιο της στρατηγικής για την επίτευξη της αυτοδυναμίας, όπως επισημαίνει στενός συνεργάτης του.

Αυτό δεν ήταν το μοναδικό πολιτικό μήνυμα που έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εισήγηση του.

Προς έκπληξη πολλών μίλησε και για τους φιλελεύθερους πολυτελείας, που περιπλανιούνται εντός της ΝΔ και όχι μόνο, αναλίσκονται σε υποτιθέμενες βαθυστόχαστες αναλύσεις, οι οποίες καταλήγουν σε άσκοπες συζητήσεις…

Στο ερώτημα, γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης προέβη σε αυτή την επισήμανση είναι επειδή οι προλαλήσαντες -εκτός από το ΣΥΡΙΖΑ- αφήνουν υπονοούμενα για συνεχή επιδοματική πολιτική της κυβέρνησης που κινείται εκτός του ιδεολογικού της πλαισίου.

«Δε γίνεται να θεωρείται επιδοματική μία πολιτική που αφορά το 85% των οικογενειών. Ούτε να συγκρίνεται, βέβαια, ένα προσωρινό μέτρο άμυνας σε έκτακτες κρίσεις, με τα προεκλογικά «αντίδωρα» άλλων εποχών», τόνισε χαρακτηριστικά o Πρωθυπουργός υποστηρίζοντας τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης

Προ ημερών ο «τσάρος» της Ελληνικής Οικονομίας Χρ. Σταϊκούρας σε δηλώσεις του ανέφερε ότι «Αν προκύψει δημοσιονομικός χώρος είναι αυτονόητο ότι θα επιστραφεί στην κοινωνία όπως πράττουμε μέχρι τώρα».

Σύμφωνα με πληροφορίες ο δημοσιονομικός χώρος έχει βρεθεί και λύνει τα χέρια του Πρωθυπουργού για εξαγγελίες νέων φιλολαϊκών μέτρων, ως κοινωνικό μέρισμα από την φορολόγηση των υπερκερδών των πιο ισχυρών…

Επίσης διαβεβαίωσε ότι  η πολιτική της κυβέρνησης είναι πρωτίστως μετρημένη.

«…η δίκαιη αναδιανομή του εθνικού πλούτου δεν ανταγωνίζεται ούτε την ανάπτυξη, ούτε την δημοσιονομική ισορροπία. Πολύ περισσότερο όταν εδώ μιλάμε για πόρους οι οποίοι δεν επιβαρύνουν, θα το ξαναπώ, δεν επιβαρύνουν το δημόσιο χρέος», τόνισε μεταξύ άλλων.

Λίγο αργότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιαννης Οικονόμου έκανε ακόμη πιο συγκεκριμένο το φιλολαϊκό αφήγημα του Πρωθυπουργού, τονίζοντας:

«Μετά την έκτακτη φορολόγηση των διυλιστηρίων, που αποφέρει σημαντικά έσοδα στο Δημόσιο, ο Πρωθυπουργός, ανταποκρινόμενος στις απαιτήσεις της συγκυρίας αποφάσισε τα έσοδα αυτά να διατεθούν σε άμεση ενίσχυση 8,5 εκατομμυρίων περίπου δικαιούχων, για την προμήθεια βασικών καταναλωτικών αγαθών. Ο Πρωθυπουργός, παίρνει από τους λίγους και μοιράζει στην κοινωνία»,

Οι εκτιμήσεις για τις μετρήσεις

Το τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο για το 2022, έγινε στη «σκιά» της δημοσκόπησης της Pulse, που δείχνει ότι η ΝΔ έχει μεγάλο προβάδισμα από το ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικότερα προηγείται οκτώ μονάδες, λίγους μήνες πριν τις εκλογές.

Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 33%, κερδίζοντας μία μονάδα, ο ΣΥΡΙΖΑ μένει στα ίδια με 25,5%, το ΠΑΣΟΚ χάνει μία μονάδα και πέφτει στο 10% (από 11%), το ΚΚΕ επίσης χάνει μισή μονάδα και βρίσκεται στο 4,5%, η Ελληνική Λύση παραμένει στο 3,5%, ενώ στο 3% μένει το ΜέΡΑ25.

Μια γρήγορη ανάλυση της εν λόγω μέτρησης αποκαλύπτει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης βγαίνει ενισχυμένος και είναι ο ηγέτης σε όλη την κεντροδεξιά Παράταξη.

Ο Αλέξης Τσίπρας παραμένει εγκλωβισμένος στα γνωστά ποσοστά του, δείχνοντας ότι δεν αποτελεί αξιόπιστη κυβερνητική λύση, αλλά έχει όμως την εμπιστοσύνη της Κεντροαριστεράς.

Τέλος, σε πτώση μιας μονάδας βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ, όχι τόσο για την υπόθεση Καϊλή, αλλά για τη συμπόρευση του με το ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρει πολιτικός αναλυτής στην Πειραιώς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ