today-is-a-good-day
23.3 C
Athens

Οι πολιτικές αναταράξεις από το Qatar Gate, η κινητικότητα στα Media και το super deal της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

Το Qatar Gate φαίνεται ότι έχει ήδη  προκαλέσει τις πρώτες παράλληλες αναταράξεις και στην Ελλάδα. Το πρώτο θύμα φαίνεται  ότι είναι το ΠΑΣΟΚ, το οποίο συμπιέζεται από τις δημοσκοπήσεις, με αποτέλεσμα πλέον να παλεύει να εμφανιστεί με  διψήφιο ποσοστό αποδοχής. Εκ του αποτελέσματος η πρώτη αντίδραση του κόμματος όπου χρέωνε την κα Καιλή στη Ν.Δ. μάλλον ήταν ανεπιτυχής. Οι άλλες παράλληλες απώλειες εντοπίζονται στη Ν.Δ. με τον Δ.Αβραμόπουλο να αναστέλλει τα σχέδιά του για εκλογική κάθοδο στην Α΄ Αθήνας και τον επίτροπο Μ. Σχινά να απομακρύνεται από το τη στρατηγική του να εμφανιστεί ως μεταβατικός πρωθυπουργός κοινής αποδοχής σε περίπτωση αδυναμίας σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης. Πάντως οι δημοσκοπήσεις που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας, προκάλεσαν πλατιά χαμόγελα στο επιτελείο του Κ.Μητσοτάκη, ο οποίος βλέπει τη διαφορά του από τον ΣΥΡΙΖΑ να διευρύνεται, και το στόχο της αυτοδυναμίας να έρχεται πιο κοντά.

Έντονη κινητικότητα αναπτύσσεται στα media με συνέργειες, ζυμώσεις και συμμαχίας ενόψει του 2023. Όπως μαθαίνει η στήλη γνωστή ιστοσελίδα «ψάχνει» επενδυτή, η Απογευματινή εντός του επόμενου έτους θα βρεθεί ξανά στα περίπτερα και η United Group ετοιμάζεται να επενδύσεις στα ΜΜΕ, μεταξύ άλλων στο ραδιόφωνο. Αυτά είναι όσα ξέρουμε ήδη, χωρίς να αποκλείονται και άλλα deals στον κλάδο τον επόμενο χρόνο.

Ένα βήμα πριν την είσοδό της στην ελληνική αγορά βρίσκεται η πολυεθνική Primark που δραστηριοποιείται στα low cost προϊόντα. Η αγορά αναμένει το ξεδίπλωμα της στρατηγικής εντός του πρώτου εξαμήνου του 2023, ενώ οι πληροφορίες πως βρίσκεται σε συζητήσεις για τον Πύργο του Πειραιά διαψεύδονται. Άλλοι λένε για το Ελληνικό, ωστόσο πρόκειται για μια μακρινή προοπτική. Σε κάθε περίπτωση είναι βέβαιο πως αναζητά η εταιρεία ακίνητα σε εμπορικά κέντρα για να κάνει το πρώτο της βήμα στην ελληνική αγορά, παράγοντες της οποίας εκτιμούν πως θα γίνει το επόμενο χρονικό διάστημα.

Οι οπτικές ίνες έχουν την τιμητική τους. Λίγο το Ταμείο Ανάκαμψης, λίγο οι επενδύσεις που έχουν ήδη δρομολογήσει οι μεγάλοι παίκτες της αγοράς και λίγο η αναγκαιότητα για νέες υποδομές δημιουργούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να δραστηριοποιηθούν οι τηλεπικοινωνιακές εταιρείες, με ξεχωριστές οντότητες, στα έργα οπτικών ινών. Έτσι λοιπόν μετά τη Nova ήρθε η σειρά της Vodafone να ιδρύσει την Vodafone Fiber Co και η νέα εταιρεία θα αποτελέσει ξεχωριστή οντότητα. Τώρα γιατί ιδρύεται ξεχωριστή εταιρεία, όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς, η απάντηση βρίσκεται στη δυνατότητα χρηματοδότησης που παρέχεται σε ξεχωριστά σχήματα με ξεκάθαρο portfolio assets και βεβαίως την ευελιξία που προσφέρεται.

Επένδυση 10 εκατ. Ευρώ ενέταξε η Κρι Κρι στον Αναπτυξιακό Νόμο. Στόχος είναι μέσω των επενδύσεων να αποκτηθεί και εγκατασταθεί σύγχρονος μηχανολογικός εξοπλισμός στις εγκαταστάσεις της σερραϊκής γαλακτοβιομηχανίας για την περαιτέρω αύξηση της παραγωγής. Παράλληλα η εταιρεία αναμένεται του χρόνου να μπει σε νέες αγορές, με τη Βρετανία και την Ιταλία να έχουν τα σκήπτρα. Και αυτό γιατί σήμερα αποτελούν το 75% των εξαγωγών της Κρι Κρι.

Όλα δείχνουν πως η επένδυση του Κούτρα στη Δομική Κρήτης έχει παγώσει. Βέβαια αυτό, όπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες της στήλης, δεν εμποδίζουν το έμπειρο στέλεχος των κατασκευών να χτυπήσει και νέες πόρτες. Ήδη πάντως από γνωστή εταιρεία των κατασκευών έφαγε… πόρτα.

Έως το τέλος του Φεβρουαρίου θα υπογραφεί η σύμβαση με την κοινοπραξία Ιντρακάτ- Boyguesγια την κατασκευή του Πύργου στο Ελληνικό. Την είδηση αποκάλυψε ο CEO της Lamda Developmentστο περιθώριο χθεσινής εκδήλωσης για το μεγάλο έργο των 8 δις. ευρώ στο Ελληνικό. Επίσης στις αρχές του έτους θα εκκινήσει η θεμελίωση του ουρανοξύστη που εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του επόμενου έτους. Πρόκειται για το υψηλότερο κτήριο στην Ελλάδα, κόστους 250 εκατ. ευρώ και θα έχει ύψος 200 μέτρα, 45 ορόφους και 180 διαμερίσματα.

Το μέτρο με την κάλυψη του 10% των εξόδων σε τρόφιμα αποτελεί ένα μέτρο έμπνευσης Κυριάκου Μητσοτάκη, το οποίο δεν εκμυστηρεύθηκε σε κανένα συνεργάτη. Κυβερνητικές πηγές έλεγαν στην στήλη πως μέχρι τις εκλογές άλλα δύο μέτρα πρόκειται να προκαλέσουν έκπληξη και το ένα εκ των δύο έχει να κάνει με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ένα μεγάλο deal ύψους 2,5 δις. ευρώ βρίσκεται στην τελική ευθείας. Πρόκειται για την εξαγορά της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής από την First Sentier. Πληροφορίες αναφέρουν πως οι δύο πλευρές έχουν ήδη συμφωνήσει και μόνο εκκρεμότητα είναι να βρεθεί το χρηματοδοτικό σχήμα. Λέτε ο χρόνος να τελειώσει με κολοσσιαίο ντιλ; Ή ο νέος χρόνος θα μπει με αυτό; Υπενθυμίζεται πως η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή έχει εγκατεστημένη ισχύ 1,2 GW το 2023 και 3,3 GW θα έχει έως το τέλος του 2025.

Πληροφορίες από μεσίτες και νομικά γραφεία μας μεταφέρουν έναν μεγάλο χαμό με την Golden Visa. Ο λόγος; Από πρώτη Ιανουαρίου το καθεστώς για τη Χρυσή Βίζα αλλάζει και για να την πάρει ένας αλλοδαπός θα πρέπει να καταβάλλει 500 χιλ. ευρώ για ακίνητο στην Ελλάδα. Ωστόσο αν δοθούν προκαταβολές μέχρι την τελευταία ημέρα του έτους, τότε θα υπάγεται ο επενδυτής στο προηγούμενο καθεστώς. Οι προκαταβολές λοιπόν δίνουν και παίρνουν.

Νέα έργα αναμένει να υπογράψει η ΑΒΑΞ όπως μαθαίνει η στήλη. Ανάμεσά τους κατασκευές και παραχωρήσεις, με την εταιρεία να μαθαίνουμε πως έχει προσεγγιστεί από επενδυτές για συμμετοχή στο μετοχικό της κεφάλαιο. Η απάντηση ήταν αρνητική.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ