today-is-a-good-day
14.8 C
Athens

Το πλαφόν στην ενέργεια, ο μετασχηματισμός της Mytilineos, το deal της ΔΕΗ και η μάχη με τις τράπεζες

Μπελάδες στο κεφάλι του έβαλε ο Δ.Αβραμόπουλος από τη συμμετοχή του στη ΜΚΟ του Αντόνιο Παντσέρι Fight Impunity. Παρά το γεγονός ότι αποζημίωσή του για τη συμμετοχή του στο Δ.Σ. έχει σταματήσει εδώ και 10 μήνες, οι αρχές των Βρυξελλών κάνουν φύλλο και φτερό τις συναλλαγές της οργάνωσης, μετά και τις πρόσφατες αποκαλύψεις. Σε κάθε περίπτωση η σχέση του κ. Αβραμόπουλου αυτή με την ΜΚο του Παντσιέρι φαίνεται να δυσκολεύει την επάνοδό του στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Ιδιαίτερα κρίσιμη η σημερινή πρώτη μέρα της εβδομάδας καθώς στις Βρυξέλλες συνεδριάζει το Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. για να καθορίσει την επιβολή του ανώτατου ορίου στην τιμή του φυσικού αερίου. Την ίδια ώρα, η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας καταγράφει υποχώρηση στα επίπεδα των 200 ευρώ/MWh, προσφέροντας μια πρόσκαιρη έστω «ανάσα». Βάση της τελικής διαπραγμάτευσης αποτελεί η νέα πρόταση της Τσεχικής Προεδρίας για την μείωση του ανώτατου ορίου στα 188 ευρώ ανά μεγαβατώρα σε σύγκριση με τα 275 ευρώ που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον περασμένο μήνα. Εάν τελικά επιτευχθεί συμφωνία θα πρόκειται για μια δικαίωση των θέσεων και της Ελλάδας, η οποία μαζί με την Ιταλία, την Πολωνία, το Βέλγιο κ.α. ζήτησαν με επιμονή ένα πλαφόν κάτω από τα 200 ευρώ/MWh.

Όπως έχετε ήδη διαβάσει η Mytilineos μετασχηματίζεται και οδηγείται στη νέα εποχή με spin off δύο εταιρειών στις κατασκευές και παραχωρήσεις. Ωστόσο η είδηση κρύβεται στο γεγονός πως η εταιρεία ετοιμάζεται για listing σε χρηματιστήριο του εξωτερικού. Οι ρυθμιστικές αρχές όμως στο εξωτερικού «σιγοντάρουν» συγκεκριμένους τομείς. Η μεταλλουργία και η ενέργεια αποτελεί έναν από αυτούς που ενδιαφέρουν τις αρχές και βεβαίως τους επενδυτές. Παράλληλα η εταιρεία θα πάρει μέρος σε μεγάλα κατασκευαστικά έργα στην Ελλάδα, επομένως με τη δημιουργία δύο νέων εταιρειών στις παραχωρήσεις και στις κατασκευές διευκολύνεται και αυτός ο στόχος. Εν ολίγοις με έναν σμπάρο δύο τρυγόνια για τον όμιλο που προετοιμάζεται για ισχυρή ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια.

Θα συμφωνήσουν οι Αμερικανοί στην αναβίωση του Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη; Αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα σχετικά με την επαναφορά του αγωγού στην επικαιρότητα. Οι Βούλγαροι πιέζουν για αντιστροφή της πορείας δηλαδή μεταφορά από την Ελλάδα ενέργειας προς τη Βουλγαρία και μετά στην Κεντρική Ευρώπη. Η αλήθεια είναι πως οι ισορροπίες έχουν αλλάξει. Δηλαδή η Αλεξανδρούπολη είναι πλέον κομβικό σημείο, σημαντικά ενεργειακά έργα υποδομών τρέχουν, η σιδηροδρομική σύνδεση επίσης και οι Τούρκοι δημιουργούν συνέχεια προβλήματα στα στενά του Βοσπόρου. Στην κυβέρνηση περιμένουν το πράσινο φως ώστε να «ενδώσουν» στο ενδιαφέρον των Βούλγαρων.

Καρότο και μαστίγιο η σχέση κυβέρνησης και τραπεζών. Σύγκλιση μεταξύ των δύο πλευρών υπάρχει όπως αναφέρουν πληροφορίες της στήλης και έτσι αναμένεται να υπάρξουν ανακοινώσεις επίσημες έως το αργότερο τον Ιανουάριο, αλλά και πριν. Άλλωστε η ανακοίνωση των τραπεζών για τα μέτρα που προτείνουν ακριβώς εκεί αποσκοπεί. Την ατμόσφαιρα πάντως επιβάρυναν οι δηλώσεις του Σταϊκούρα όπου μιλούσε για «μπινελίκια» με τις τράπεζες. Η δήλωση έγινε off the record σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες και μετά από τις θεσμικές παρεμβάσεις έγινε πολύ πιο light με δήλωση του υπουργού. Εν ολίγοις, τα μάζεψε ο υπουργός.

Νέος πλειστηριασμός στο εργοστάσιο της Shelman με άλλους τρεις να έχουν προηγηθεί. Ο πρώτος πλειστηριασμός ήταν το …2016, ο δεύτερος το 2018 και ο τρίτος το 2022. Και οι τρεις …άγονοι. Ο τέταρτος θα πραγματοποιηθεί στις 29 Δεκεμβρίου και η τιμή προσφοράς έχει οριστεί στα 5,76 εκατ. Ευρώ. Παράγοντας που αποτρέπει τους επενδυτές είναι το γεγονός πως τα κεφάλαια για την επαναλειτουργία είναι πολλά και πάνω από 20 εκατ. Ευρώ.

H στήλη ρέπει στις επιβεβαιώσεις. Ήταν 11 Νοεμβρίου όταν γράφαμε για το deal στην Ρουμανία της ΔΕΗ. Έτσι λοιπόν ήρθε η επιβεβαίωση με τη ΔΕΗ να ανακοινώνει πως εισήλθε σε διαπραγματεύσεις αποκλειστικές για την απόκτηση των assets της Enel στη Ρουμανία. Έως τέλη Ιανουαρίου όλα δείχνουν πως το deal θα ολοκληρωθεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ