today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Σημαντική η ελληνική παρουσία στο ελληνογαλλικό επιχειρηματικό φόρουμ στο Παρίσι

Με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη της ελληνογαλλικής οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας και την προώθηση επιχειρηματικών συνεργειών, παρουσία πέντε υπουργών και δύο υφυπουργών από την Ελλάδα και τη συμμετοχή άνω των 50 ελληνικών επιχειρήσεων, αλλά και γαλλικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, πραγματοποιείται σήμερα στο Παρίσι ελληνογαλλικό επιχειρηματικό-επενδυτικό φόρουμ που διοργανώνουν από κοινού, το Ελληνογαλλικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, το Εμπορικό Επιμελητήριο Παρισίων και η ελληνική κυβέρνηση. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που εγκαινιάστηκε το 2020 με στόχο τη διεύρυνση της ελληνογαλλικής συνεργασίας σε σειρά κρίσιμων τομέων της οικονομίας και την προώθηση κοινών εγχειρημάτων μεταξύ ελληνικών και γαλλικών εταιρειών. Ενδεικτικά, στην ελληνική επιχειρηματική αποστολή συμμετέχουν επιχειρήσεις από τους κλάδους της ναυτιλίας, της ενέργειας, των κατασκευών, της φαρμακοβιομηχανίας, της τεχνολογίας.

Κατά τη διάρκεια του επιχειρηματικού – επενδυτικού Φόρουμ, Έλληνες και Γάλλοι υπουργοί και κυβερνητικοί εκπρόσωποι θα παρουσιάσουν τις δράσεις και τις συνεργασίες που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά και θ’ αναδείξουν νέες ευκαιρίες και προοπτικές επενδύσεων στους σημαντικότερους τομείς, όπως ενέργεια και περιβάλλον, τουρισμός, μεταφορές και ναυτιλία, άμυνα και ασφάλεια, τεχνολογία και ψηφιακός μετασχηματισμός, οικονομία.

Οι εργασίες του Φόρουμ, που έχει θέμα «Συνεργασία Ελλάδας- Γαλλίας 2.0: Επενδύοντας στο μέλλον», αρχίζουν στις 09:00 το πρωί τοπική ώρα (10:00 ώρα Ελλάδας) με τους χαιρετισμούς του υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για την οικονομική διπλωματία, Κώστα Φραγκογιάννη, του προέδρου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου του Παρισιού Ντομινίκ Ρεστινό (Dominique Restino) και του προέδρου του Ελληνογαλλικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Λορέν Τουιγιέ (Laurent Thuillier).

Αμέσως μετά ξεκινάει η επίσημη έναρξη του Φόρουμ με ομιλητές τους υπουργούς Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνη Γεωργιάδη, καθώς και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικού Εμπορίου Ολιβιέρ Μπεστ (Olivier Becht). Στη συνέχεια, θα διεξαχθεί θεματική ενότητα για την ενέργεια και το περιβάλλον, με ομιλήτρια τη γενική γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου, τον γενικό διευθυντή Ενέργειας και Κλίματος στο υπουργείο Ενεργειακής Μετάβασης της Γαλλίας Λοράν Μισέλ (Laurent Michel) και τη συμμετοχή εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου στον αντίστοιχο κλάδο.

Η επόμενη θεματική αφορά τον τουρισμό, κατά την οποία η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη θα μιλήσει για τις προοπτικές και την εξέλιξη του τουριστικού μοντέλου στην Ελλάδα.

Κατόπιν, οι υπουργοί Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, καθώς και ο αναπληρωτής υπουργός Οικολογικής Μετάβασης, Εδαφικής Συνοχής και Μεταφορών της Γαλλίας Κλεμέντ Μπον θα μιλήσουν για τις πράσινες υποδομές ως μοχλούς ανάπτυξης στους τομείς των μεταφορών και της ναυτιλίας.

Το Φόρουμ θα ολοκληρωθεί με τη θεματική για την τεχνολογία και τον ψηφιακό μετασχηματισμό, στην οποία θα μιλήσει από την ελληνική κυβέρνηση ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης.

Στο περιθώριο των εργασιών του Φόρουμ ο υφυπουργός Κώστας Φραγκογιάννης θα έχει διμερή συνάντηση με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικού Εμπορίου Olivier Becht, με τον οποίο θα συζητήσουν συγκεκριμένες προτάσεις για την περαιτέρω ενδυνάμωση των διμερών οικονομικών σχέσεων. , ενώ επίσης θα πραγματοποιηθούν σειρά συναντήσεων μεταξύ γαλλικών εταιρειών και Ελλήνων υπουργών (Β2G).

Το συνέδριο αναμένεται να παρακολουθήσουν περισσότερα από 300 άτομα, με συμμετοχές Γάλλων και Ελλήνων επιχειρηματιών, υψηλόβαθμα στελέχη γαλλικών επιχειρήσεων, σύμβουλοι, καθώς και εκπρόσωποι φορέων όπως το Medef, CCI PARIS, CCEF.

Υπενθυμίζεται πως στο πλαίσιο του Φόρουμ του 2020, είχε υπογραφεί σχετική Δήλωση Προθέσεων μεταξύ των αρμόδιων Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων των δύο χωρών, η οποία αναμένεται να επικαιροποιηθεί κατά το φετινό Φόρουμ.

Σε εκδήλωση που διοργάνωσε το βράδυ της Δευτέρας ενόψει του Φόρουμ η ελληνική πρεσβεία στο Παρίσι, αναδείχθηκε η σημασία της ελληνογαλλικής οικονομικής συνεργασίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ