today-is-a-good-day
17 C
Athens

Χθες μίλησε η πραγματική Ελλάδα – Άρθρο του Δημήτρη Απόκη

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι η πρώτη φορά μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, που ο πλανήτης και ειδικά η Ευρώπη, διέρχεται μια υπαρξιακή κρίση. Επίσης, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, ότι από αυτή την κρίση απειλείται και η πατρίδα μας η Ελλάδα. Σε εποχές τέτοιων κρίσεων είναι απαραίτητο να υπάρχουν ηγέτες που μπορούν να μιλήσουν απευθείας στην ψυχή του λαού και του έθνους, για να προειδοποιήσουν για τους κινδύνους και ταυτόχρονα να δώσουν πνοή και κατεύθυνση για το μέλλον. Τέτοια ήταν η χθεσινή ομιλία του πρώην Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, για τα εγκαίνια του Ιδρύματος που φέρει το όνομά του. Χθες στο Θέατρο Παλλάς, δεν μίλησε απλά ο Αντώνης Σαμαράς, χθες μίλησε η Ελλάδα.

Του Δημήτρη Γ. Απόκη *

Καταρχήν τα χθεσινά εγκαίνια του Ιδρύματος Αντώνη Σαμαρά, αποτελούν ένα πρωτοφανές για τα δεδομένα γεγονός που η χώρα μας έχει να δει πάρα πολλά χρόνια. Μέσα στην αίθουσα βρέθηκε η πλειοψηφία της Ελλάδας, πολιτικοί, κληρικοί, ακαδημαϊκοί, καλλιτέχνες, θρύλοι του ποδοσφαίρου και του αθλητισμού, που μπορεί να τους χωρίζουν πολλά, αλλά τους ενώνει η πατρίδα και αυτό έχει τη σημασία του.

Η εκδήλωση άρχισε με μια σύντομη αλλά βαθιά ανθρώπινη ομιλία της συζύγου του πρώην Πρωθυπουργού και Προέδρου του Ιδρύματος, Γεωργίας Σαμαράς. Η αρχοντιά, η στωικότητα και τα λόγια με τα οποία περιέγραψε τον άνθρωπο και πολιτικό Αντώνη Σαμαρά, άγγιξαν το ακροατήριο και πραγματικά έδωσαν το σφυγμό της ομιλίας που ακολούθησε, από τον ίδιο.

Με το ξεκίνημα της ομιλίας του έδωσε το στίγμα ότι είναι και θα είναι παρών στην υπηρεσία της πατρίδας.

«Υπήρξα και παραμένω μάχιμος πολιτικός και θα μιλήσω ως μάχιμος πολιτικός», είπε και σημείωσε ότι «πολιτισμός και πολιτική είναι ξεχωριστά αλλά όχι ασύμβατα πράγματα μεταξύ τους».

Μπαίνοντας κατευθείαν στην ουσία της υπαρξιακής απειλής που αντιμετωπίζει ο Δυτικός πολιτισμός, αλλά και η πατρίδα μας, σημείωσε ότι, «ο πολιτισμός δεν είναι απολιτικός γιατί γίνεται μάχη των ιδεών» και κτύπησε καμπανάκι κινδύνου τονίζοντας ότι, «την μάχη των ιδεών στην Ελλάδα την έχουμε εγκαταλείψει εδώ και πολλά χρόνια. Συμπληρώνοντας ότι, «στις μέρες μας ο δυτικός πολιτισμός δέχεται επίθεση που επιδιώκει την ακύρωσή του».

Έδωσε το μήνυμα ότι πρέπει να σηκώσουμε ανάστημα σε αυτούς που προσπαθούν να δαιμονοποιήσουν τον πατριωτισμό και να μας κάνουν να αισθανόμαστε ένοχοι για το ότι είμαστε πατριώτες σημειώνοντας, ότι « παντού οργιάζει η προπαγάνδα των πάσης φύσεως δικαιωματιστών και ψευτοπροοδευτικών που θέλουν να μας κάνουν να νιώθουμε ενοχές και να ντρεπόμαστε για αυτά που είμαστε υπερήφανοι, για την πατρίδα, την θρησκευτικότητά μας και την πατρίδα μας.»

Και συνέχισε στέλνοντας ξεκάθαρα μηνύματα στους εθνομηδενιστές. «Θαυμάζουμε τους Ουκρανούς που παλεύουν για την πατρίδα τους αλλά εμείς γιατί δεν κάνουμε το ίδιο για την δική μας; Για την Τουρκία που έχει εισβάλλει στην Κύπρο είναι δυνατόν να μην λέει κανείς κουβέντα; Όποιος αναφερθεί στο γεγονός βαφτίζεται εθνικιστής. Εγώ όταν η Χρυσή Αυγή εγκλημάτησε την έστειλα στην δικαιοσύνη σιδηροδέσμια. Άλλο πράγμα οι απεχθέστατοι νεοναζιστές και άλλο η αγάπη για την πατρίδα, είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: Για τον αγνό πατριωτισμό μας δεν μπορεί κανείς να μας κάνει να ντρεπόμαστε».

Ήταν ξεκάθαρος και προς τους συμμάχους, λέγοντας τα πράγματα με το όνομά τους, τόσο προς εχθρούς όσο και προς φίλους. Όπως ανέφερε, όταν η Τουρκία απειλούσε Ελλάδα και Κύπρο οι Ευρωπαίοι μας καλούσαν να κάνουμε διάλογο με τον πειρατή.

Μίλησε έξω από τα δόντια για την Ευρώπη και την πλήρη απουσία ηγεσίας και στρατηγικής, απευθύνοντας το ρητορικό ερώτημα εάν είναι τελικά αυτή η Ευρώπη που θέλουμε, και απηύθυνε κάλεσμα για επανίδρυση της Ευρώπης στις σωστές βάσεις, εάν δεν θέλουμε να τη δούμε να διαλύεται.

Κάθε γραμμή, κάθε φράση της χθεσινής ομιλίας του πρώην πρωθυπουργού, αποτελεί κάλεσμα στην ψυχή και τον πατριωτισμό των Ελλήνων, με στόχο την αντιμετώπιση της πολυεπίπεδης υπαρξιακής απειλής που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας.

Ότι και να γράψω εγώ και όσοι άλλοι ασχοληθούν με τη χθεσινή ομιλία θα είναι λίγα και θα αποτύχουν να αποδώσουν την ουσία της. Είναι μια ομιλία σταθμός, την οποία κάθε Έλληνας και κάθε Ελληνίδα πρέπει να ακούσει και να διαβάσει.

Το έχω γράψει και θα το επαναλάβω. Η πιο άμεμπτη και πιο ώριμη κριτική για έναν ηγέτη είναι αυτή της ιστορίας. Για μια ακόμη φορά ο Αντώνης Σαμαράς, με τη χθεσινή του ομιλία, θα καταγραφεί ως ο ηγέτης που εκφράζει και θα συνεχίζει μέσω του Ιδρύματος του, τη φωνή, την ψυχή και τις αξίες του έθνους, της πατρίδας μας, της Ελλάδας.

* Ο Δημήτρης Γ. Απόκης, είναι Διεθνολόγος και Δημοσιογράφος, ειδικός σε θέματα Αμερικανικής Πολιτικής. Απόφοιτος των πανεπιστημίων The American University, School of International Service, και του The Johns Hopkins University, The Paul H. Nitze, School of Advanced International Studies της Ουάσιγκτον, μέλος του The International Institute for Strategic Studies,  του Λονδίνου και υπήρξε επί σειρά ετών διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο, το Στέητ Ντιπάρτμεντ και το Αμερικανικό Πεντάγωνο. 

Διαβάστε επίσης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ