today-is-a-good-day
23.3 C
Athens

«Αυτοί που τόλμησαν» να ασκήσουν ιατρική στην Αφρική κατά την αποικιοκρατία

Ο Γιώργος Παπαγεωργίου δεν είναι ένας συγγραφέας που αποφάσισε να γράψει για τον εξωτισμό των ιθαγενών της Αφρικής. Είναι μια συνείδηση που έζησε τον κόσμο της και, μέσα σε αντίξοες συνθήκες, θεράπευσε τις πληγές της.

Τα τελευταία 25 χρόνια προσφέρει στο έργο της εθελοντικής Ιατρικής στην Αφρική με τον Σύλλογο ΚΕΔΑΣ στην Ουγκάντα και την Τανζανία. Εκτός από τις θέσεις ευθύνης που κατείχε σε κεντρικό νοσοκομείο των Αθηνών, ανήκει στη χορεία των γιατρών που τόλμησαν να αφήσουν την ασφάλεια της Ευρώπης και να διακινδυνεύσουν τη ζωή και την υγεία τους στον Τρίτο Κόσμο, ασκώντας το λειτούργημα της ιατρικής.

Το νέο εκδοτικό του πόνημα έχει τον τίτλο «Αυτοί που τόλμησαν. Η ιστορία των γιατρών και της ιατρικής στην Αφρική κατά την περίοδο της Αποικιοκρατίας 1885-1960» Σε αυτό, μας παραδίδει ένα μεστό ιστορικό της ιατρικής που μετέφεραν γιατροί οι οποίοι ταξίδεψαν στην Αφρική από τα τέλη του 19ου μέχρι και τα μέσα του 20ου αιώνα.

Ξεκινάει το 1885, όταν οι ισχυρές χώρες της Ευρώπης «διεμερίσαντο τα ιμάτια» της πολύπαθης ηπείρου σε αποικίες και προτεκτοράτα, και τελειώνει το 1960, όταν σχεδόν όλες οι αποικίες απελευθερώθηκαν. Ο συγγραφέας έχει κατά νου τούτο το απλό: η ιστορία δεν είναι συρροή γεγονότων∙ είναι πρωτίστως η παρουσία του ανθρώπου. Δίνει λοιπόν τον λόγο στους μεγάλους πρωτοπόρους της ιατρικής, παρουσιάζοντας το έργο τους σε πρώτο πρόσωπο.

Από τις σελίδες του βιβλίου απευθύνονται στον αναγνώστη οι Άλμπερτ Κουκ, Φρειδερίκος Κλάινε, Ευγένιος Ζαμό και Άλμπερτ Σβάιτσερ, άνθρωποι που άσκησαν με αυταπάρνηση υπηρεσία, περιγράφοντας με το αίσθημα του περιηγητή όσα έζησαν. Στις σελίδες του βιβλίου ο αναγνώστης θα βρει ακόμη μια σύντομη παρουσίαση της ιστορίας του αποικισμού, καθώς και της παραδοσιακής ιατρικής της Αφρικής, που παρουσιάζει ξεχωριστό ενδιαφέρον. Με γλώσσα απλή, επιχειρείται μια αξιολόγηση της Ιατρικής των αποικιών με τα θετικά και τα αρνητικά της, πάλι δια στόματος των γιατρών που συμμετείχαν σε αυτήν και των ιστορικών που τη μελέτησαν, ενώ ο συγγραφέας παραθέτει ενδεικτική βιβλιογραφία σε όσους θελήσουν να αναζητήσουν περισσότερα.

Ο Παπαγεωργίου με τη γνώση του ανθρώπου που δεν συγκινείται απλώς, αλλά έχει περπατήσει στους ίδιους – απάτητους από δυτικό τουρίστα – τόπους κι έχει γνωρίσει από πρώτο χέρι όσα περιγράφουν «αυτοί που τόλμησαν», μας δίνει μια άλλη όψη της ιατρικής επιστήμης. Είναι το βλέμμα των πρωταγωνιστών της σε έναν κόσμο που δεν έχει αλλάξει η ψηφιακή μας εποχή.

Η παρουσίαση της έκδοσης θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου και ώρα 19.00, στο Ίδρυμα Θεοχαράκη, στο Σύνταγμα.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: π. Βασίλειος Θερμός (Παιδοψυχίατρος, επ. Καθηγητής Ποιμαντικής), Μαρία Σαββάκη (Ιατρός, Ψυχογλωσσολόγος – εκπαιδευτικός), Πέτρος Σμαχλίου (Οφθαλμίατρος, Λέκτωρ Πανεπιστημίου Οξφόρδης) και Γιάννης Δαής, (οικονομολόγος, πρόεδρος του συλλόγου ΚΕΔΑΣ).

Τα έσοδα από την πώληση του βιβλίου θα ενισχύσουν το ιεραποστολικό έργο του Συλλόγου ΚΕΔΑΣ στην Ουγκάντα και την Τανζανία.

Ο Γιώργος Κ. Παπαγεωργίου είναι Ομότιμος Καθηγητής της χειρουργικής, πρώην Συντονιστής Διευθυντής της Β’ Χειρουργικής κλινικής του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός». Έχει συγγράψει ακόμη τα: «Ο Άγιος Λουκάς της Κριμαίας και ο Αλβέρτος Σβάιτσερ», «Δήμος Ονείρων – Αναμνήσεις ενός χειρουργού» και «Σαιντ Εξυπερύ – Ο τελευταίος ιππότης του ουρανού».

Η έκδοση κυκλοφόρησε με την υποστήριξη του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη και του κ. Νικολάου Σταμπουλή.

Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών & Μουσικής Βασίλη και Μαρίνας Θεοχαράκη (Βασιλίσσης Σοφίας 9 &, Μέρλιν 1, τηλ. 21 0361 1206) στην αίθουσα εκδηλώσεων. Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου και ώρα 19.00. Πληροφορίες για την πώληση του βιβλίου στο τηλ. 210 6896538.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ