today-is-a-good-day
24.2 C
Athens

Σε «mood» εκλογών η Κυβέρνηση, στόχος η αυτοδυναμία

Σε φουλ προεκλογικούς ρυθμούς κινείται η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός ο οποίος έχει ξεκινήσει στοχευμένες περιοδείες, ανά την επικράτεια, σύμφωνα με τις υποδείξεις των «ειδικών», αλλά και η Πειραιώς που έχει ρίξει το βάρος της στο κλείσιμο των ψηφοδελτίων του κόμματος και στην προβολή του κυβερνητικού έργου.

Του Κώστα Πασίση

Βάσει των επίσημων διαβεβαιώσεων οι εθνικές κάλπες αναμένεται να στηθούν προς το τέλος της 4ετιας, ωστόσο το κλίμα έχει αρχίσει από σήμερα να  …μυρίζει εκλογές.

Το είπε ευθέως ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος παράλληλα  από το Λονδίνο κάλεσε τους Έλληνες του εξωτερικού να εγγράφουν στην ειδική πλατφόρμα και να ψηφίσουν στις επερχόμενες εκλογές.

«Θέλω να σας ζητήσω να είστε παρόντες σε αυτή τη μάχη. Έχει πολύ μεγάλη σημασία, κάθε ψήφος μετράει», είπε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας  ότι «αυτή η εκλογική μάχη θα είναι διπλή και ότι δεν θα πρέπει να λείψει κανείς», ανέφερε χαρακτηριστικά

Επίσης από την Βρετανική πρωτεύουσα έστειλε άλλο ένα μήνυμα τονίζοντας πως χρειάζονται δύο πλήρεις θητείες για να αλλάξει η πορεία της χώρας και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η ΝΔ θα πετύχει αυτοδυναμία στις εκλογές του 2023.

Στη παρούσα φάση το «γαλάζιο» επιτελείο έχει βάλει στο στόχο του τη συσπείρωση της εκλογικής βάσης και η περιβόητη ατάκα του Πρωθυπουργού (μυρίζει εκλογές) σημαίνει ότι η χώρα εισήλθε στην τελική ευθεία και όλοι, «οπαδοί» και στελέχη, πρέπει να προετοιμαστούν για τη δύσκολη μάχη της πρώτης Κυριακής.

Τις τελευταίες ημέρες έχει πυκνώσει τις εμφανίσεις του στο Μαξίμου ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Θοδωρής Λιβάνιος ο οποίος ασχολείται με την αποκωδικοποίηση των δημοσκοπήσεων, φανερών και μυστικών, αλλά και την «καμπάνια» της ΝΔ.

Ικανοποίηση για τις δημοσκοπήσεις

Ένα «κομμάτι» της στρατηγικής της κυβέρνησης στήνεται πάνω στα ευρήματα των μετρήσεων που αποκαλύπτουν τις ανησυχίες αλλά και τα θέλω της κοινής γνώμης.

Σε γενικές γραμμές υπάρχει ικανοποίηση για τα αποτελέσματα καθώς η ΝΔ διατηρεί την πρωτοκαθεδρία στο πολιτικό σκηνικό με διαφορά ασφαλείας από το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ταυτόχρονα και προβληματισμός για τις επιπτώσεις, έστω και μικρές, από τις υποθέσεις των υποκλοπών και του Πάτση.

Η μια μονάδα, που υποχωρεί η ΝΔ είναι μεν μικρή φθορά, αλλά κρίσιμη για το στοίχημα της αυτοδυναμίας, επισημαίνει στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού.

Στοχευμένες περιοδείες και ειδικά εκλογικά κοινά

Κατά τη διάρκεια της μακράς προεκλογικής περιόδου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί κάθε νομό της χώρας, αλλά υπάρχουν και περιοχές που έχουν «κυκλωθεί» με κίτρινο μαρκαδόρο και έχουν κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

Είναι οι λεγόμενες ειδικές περιοχές, που είναι διαφορετικές για τα κόμματα. Μια από αυτές είναι  η Αχαΐα που στις τελευταίες εκλογές χάλασε τη μονοχρωμία στην Πελοπόννησο.

Το στοίχημα για το Μαξίμου είναι η ΝΔ να κάνει την ανατροπή στο συγκεκριμένο νομό γι αυτό και ο Μητσοτάκης πήγε για δυο μέρες στην Αχαΐα.

Ιδιαίτερο εκλογικό ενδιαφέρον παρουσιάζει ο Πειραιάς και δη η Β’ περιφέρεια, όπου το ΠΑΣΟΚ παραδοσιακά ήταν ισχυρό.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μητσοτάκης προ ολίγων εβδομάδων έδωσε το παρών στα εγκαίνια του των νέων σταθμών ΜΕΤΡΟ του Πειραιά.

Επόμενοι σταθμοί του Πρωθυπουργού στις εξορμήσεις του είναι η Αρκαδία (Τρίπολη), η Λάρισα, η Κοζάνη και τα Ιωάννινα.

Το πολιτικό μήνυμα που εκπέμπει η κυβέρνηση στις περιοδείες της  είναι ότι η ΝΔ μπορεί να εξασφαλίσει την πολιτική σταθερότητα και την ανάπτυξη της χώρας.

Παράλληλα με τις πρωθυπουργικές εξορμήσεις τρέχουν και οι στρατηγικές για την προσέγγιση εκλογικών κατηγοριών που η ΝΔ …πονά πολιτικά.

Μια τέτοια κατηγορία είναι οι νέοι. Εξ ου και το νέο νομοσχέδιο  του υπουργείου Εργασίας για τη  στεγαστική πολιτική, ιδιαίτερα των νέων ζευγαριών.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα παροχής άτοκων ή χαμηλότοκων δανείων για άτομα ηλικίας 25-39 ετών με ετήσιο εισόδημα από 10.000 ευρώ έως το όριο που προβλέπεται για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης και οι οποίοι δεν διαθέτουν ακίνητο κατάλληλο για τη διαβίωσή τους.

Η στρατηγική της ΝΔ είναι διαμορφωμένη με βάση τις ανάγκες για την πρώτη Κυριακή των εκλογών, και στόχο ένα αποτέλεσμα που να δίνει προοπτική αυτοδυναμίας στο δεύτερο γύρο.

Σε «mood» εκλογών κινείται και η Πειραιώς. Οι κ.κ Μαρινάκης, Μπρατάκος, Κονταδάκης (γραμματέας Οργανωτικού), και Νέζης, στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού έχουν  σκανάρει  τα βιογραφικά υποψηφίων και ετοιμάσει τις εκλογικές λίστες, που θα εγκρίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η οδηγία του Πρωθυπουργού είναι να υπάρχουν πολλά νέα πρόσωπα, καταξιωμένα στις περιφέρειες τους, με έντονο κοινωνικό αποτύπωμα και με πολιτικούς συμβολισμούς…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ