today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Αυστραλία: Οι Εργατικοί θα καταθέσουν πρόταση μομφής κατά του Σκοτ Μόρισον

Η κυβέρνηση των Εργατικών στην Αυστραλία ανακοίνωσε ότι θα προωθήσει μία πρόταση μομφής στο κοινοβούλιο κατά του Φιλελεύθερου πρώην πρωθυπουργού Σκοτ Μόρισον αυτή την εβδομάδα, μετά το πόρισμα μιας έρευνας ότι υπονόμευσε την εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση αναλαμβάνοντας μυστικά ο ίδιος πολλά υπουργεία.

Ο Μόρισον, ο οποίος έχασε την εξουσία με τις γενικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν τον Μάιο, είχε συγκεντρώσει μυστικά στο πρόσωπό του πέντε υπουργικούς ρόλους στη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. Πρόκειται για τα υπουργεία Υγείας, Οικονομικών, Οικονομίας, Φυσικών Πόρων και Εσωτερικών.

Ο πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζι δήλωσε σήμερα ότι η σχετική πρόταση μομφής θα κατατεθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων που ελέγχεται από τους Εργατικούς αυτή την εβδομάδα είτε από τον πρόεδρο του σώματος είτε από τον γενικό εισαγγελέα.

“Αυτό δεν ήταν για τη σχέση μεταξύ του πρώην πρωθυπουργού και των υπουργών του. Δεν πρόκειται για τη σχέση ανάμεσα σε δύο φίλους για ό,τι συνέβη σε μία παμπ”, δήλωσε ο Αλμπανέζι στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

“Πρόκειται για την λογοδοσία στο δημοκρατικό σύστημά μας και για το αν το κοινοβούλιο λειτουργούσε κανονικά», πρόσθεσε.

Έρευνα με επικεφαλής τη δικαστή Βιρτζίνια Μπελ πρότεινε την προηγούμενη εβδομάδα έξι μεταρρυθμιστικές προτάσεις, αφού διαπίστωσε ότι η μυστική ανάληψη των υπουργείων από τον Μόρισον προκάλεσε πλήγμα στην εμπιστοσύνη των πολιτών προς την κυβέρνηση.

Ο Αλμπανέζι δεσμεύτηκε και για τις έξι αλλαγές και δήλωσε πως η νομοθεσία για την απαίτηση δημοσιοποίησης των υπουργικών διορισμών θα εισαχθεί αυτή την εβδομάδα.

Κανονιστικές αλλαγές που δεν απαιτούν νομοθεσίαα έχουν ήδη γίνει, πρόσθεσε ο ίδιος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ