today-is-a-good-day
20.1 C
Athens

Οι νέοι βουλευτές του Ισραήλ ορκίστηκαν χθες Τρίτη εν μέσω πυρών στη Δυτική όχθη

Οι νέοι βουλευτές του Ισραήλ ορκίστηκαν αργά χθες Τρίτη, ενώ συνεχίζονται οι δύσκολες διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης υπό τον Μπενιαμίν Νετανιάχου λίγες ώρες αφού Παλαιστίνιος εξαπέλυσε επίθεση στη Δυτική Όχθη και σκότωσε τρεις Ισραηλινούς.

Μετά την επίθεση αυτή, η άκρα δεξιά, που συγκέντρωσε αριθμό ρεκόρ εδρών στη νέα Κνεσέτ (14), επανέλαβε τη βούλησή της να επανέλθει η θανατική ποινή για τους «τρομοκράτες».

Με 64 έδρες σε σύνολο 120 ο δεξιός συνασπισμός του Νετανιάχου κέρδισε στις βουλευτικές εκλογές της 1ης Νοεμβρίου, τις πέμπτες που διεξάγονται στο Ισραήλ σε διάστημα τριάμισι ετών.

Ο μακροβιότερος πρωθυπουργός στην ιστορία του Ισραήλ, που βρέθηκε στην εξουσία από το 1996 ως το 1999 και από το 2009 ως το 2021, ο Νετανιάχου έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης την Κυριακή, παρά το γεγονός ότι δικάζεται για σειρά υποθέσεων διαφθοράς.

Διαπραγματεύσεις

Ο Νετανιάχου έχει υποσχεθεί να είναι «πρωθυπουργός όλων», αλλά η κυβέρνησή του προμηνύεται να είναι η πιο δεξιά στην ιστορία του Ισραήλ, γεγονός που έχει προκαλέσει ανησυχία τόσο στο εξωτερικό όσο και το εσωτερικό.

Η προσοχή επικεντρώνεται στον ακροδεξιό συνασπισμό «Θρησκευτικός Σιωνισμός» του Μπεζαλέλ Σμότριτς και του Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, οι οποίοι ζητούν σημαντικά υπουργεία.

Γνωστός για την αντιπαλαιστινιακή του ρηματική ο Μπεν Γκβιρ επιθυμεί να αναλάβει το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας και ο Σμότριτς αυτό της Άμυνας.

Αλλά, σύμφωνα με τον Τύπο, ο Νετανιάχου διστάζει να δώσει αυτό το ευαίσθητο υπουργείο, που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της ισραηλινοπαλαιστινιακής σύγκρουσης στον Σμότριτς, ο οποίος είναι διατεθειμένος να αναλάβει και το υπουργείο Οικονομικών.

Πρόβλημα: ο επικεφαλής του σαφαραδιτικού υπερορθόδοξου κόμματος Shass, ο Αριέχ Ντέρι, που κρίθηκε ένοχος για οικονομική απάτη το 2021 και έχει εκτίσει ποινή φυλάκισης για διαφθορά, βγήκε ενισχυμένος από τις εκλογές, με 11 έδρες, και εποφθαλμιά επίσης τα υπουργεία Οικονομικών ή Εσωτερικών.

Ο Νετανιάχου πρέπει να επίσης να ικανοποιήσει τα μέλη του δικού του κόμματος, του Λικούντ, που συγκέντρωσε 32 έδρες.

«Τα κόμματα αρχίζουν να μιλούν για αδιέξοδο στις συνομιλίες», έγραψε η Άνα Μπάρσκι στην εφημερίδα Maariv.

Ο Νετανιάχου έχει 28 ημέρες για να σχηματίσει κυβέρνηση, με το χρονικό περιθώριο αυτό να μπορεί να παραταθεί κατά ακόμη 14 ημέρες.

Τρεις Ισραηλινοί νεκροί

Στο μεταξύ χθες Τρίτη ένας Παλαιστίνιος σκότωσε τρεις Ισραηλινούς στο βόρειο τμήμα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης προτού πέσει νεκρός από τα πυρά των δυνάμεων της τάξης.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι άρχισε να μαχαιρώνει ανθρώπους αφού εισήλθε στο βιομηχανικό πάρκο Αριέλ, όπου εργάζονται Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι. Ο ίδιος έχει άδεια να εργάζεται εκεί και δεν συνδεόταν με κάποια παλαιστινιακή οργάνωση.

Ο δράστης, αφού προσπάθησε να μαχαιρώσει ανθρώπους, διέφυγε με κλεμμένο αυτοκίνητο, παρασέρνοντας άλλους στο πέρασμά του.

Σύμφωνα με την υπηρεσία παροχής πρώτων βοηθειών του Ισραήλ, ένας άνδρας πέθανε αφού μαχαιρώθηκε, ένας άλλος σκοτώθηκε όταν το όχημα του δράστη τον χτύπησε. Ένας τρίτος Ισραηλινός που τραυματίστηκε σοβαρά από την επίθεση με το μαχαίρι υπέκυψε στα τραύματά του.

Τρεις ακόμη άνθρωποι έχουν τραυματιστεί από την επίθεση, οι δύο εκ των οποίων σοβαρά.

«Δεν μπορούμε να υποχωρήσουμε μπροστά στις τρομοκρατικές απειλές των Παλαιστινίων οι οποίοι προσπαθούν να παρέμβουν στη διαδικασία σχηματισμού νέας κυβέρνησης», δήλωσε ο Σμότριτς μετά την επίθεση.

«Τρεις Εβραίοι σκοτώθηκαν σε μια επονείδιστη επίθεση. Αυτό είναι ένα μήνυμα για τη μελλοντική κυβέρνηση: πρέπει να υιοθετήσουμε τη θανατική ποινή για τους τρομοκράτες», έγραψε στο Twitter ο Μπεν- Γκβιρ.

«Μόνο μια σιδηρά πυγμή θα καταστείλει την τρομοκρατία», πρόσθεσε, ενώ επεσήμανε ότι θα ζητήσει να γίνουν πιο ελαστικοί οι κανόνες που ακολουθούν οι Ισραηλινοί στρατιωτικοί για να ανοίξουν πυρ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ