today-is-a-good-day
18.2 C
Athens

Η επιστροφή της ΕΥΔΑΠ, το deal της ΔΕΗ στη Ρουμανία, και οι αποφάσεις του ΤΑΙΠΕΔ για τα φιλέτα….

Ευχάριστα είναι τα νέα για επιχειρήσεις και ιδιώτες, καθώς στην κυβέρνηση έχουν πέσει στο τραπέζι ιδέες για αύξηση των δόσεων σε οφειλές που αφορούν ταμεία ασφαλιστικά. Και αυτό γιατί παρατηρείται αύξηση των οφειλών σε δυσθεώρητα ύψη, ενώ η αύξηση των επιτοκίων έχουν επίπτωση στις δόσεις. Αυτό που συζητείται στους διαδρόμους του υπουργείου Οικονομικών έχει να κάνει με ευκολότερη πρόσβαση των οφειλετών στις 48 δόσεις και επέκταση της δυνατότητας ρύθμισης των χρεών σε πάνω από 48 δόσεις. Κάτι που εκτιμάται πως θα φέρει έσοδα στα κρατικά ταμεία, καθώς οι οφειλέτες θα μπορέσουν να επιμηκύνουν τις οφειλές τους σε περισσότερες δόσεις και μικρότερου ποσού. Οι πιο συγκρατημένα αισιόδοξοι θεωρούν πως ο πληθωρισμός έχει ροκανίσει σημαντικά τα κέρδη των επιχειρήσεων πιέζοντας τους μικρομεσαίους, επομένως ναι μεν η επιμήκυνση των δόσεων είναι θετικό μέτρο, αλλά δεν θα επιφέρει τα εκτιμώμενα έσοδα στα ταμεία. Μένει να δούμε ποια από τις δύο πλευρές έχει δίκιο.

Η ΕΥΔΑΠ παρά τη σημαντική κρίση που ταλανίζει τις αγορές διεθνώς από το ενεργειακό κόστος και την αύξηση των πρώτων υλών να «καλπάζουν» πηγαίνει καλά. Και αυτό οφείλεται στις επενδύσεις που κάνει και στην πολιτική της εταιρείας. Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να προχωρήσει σε επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους έως το ποσό του 1 ευρώ. Καθόλου κακή επιβράβευση αν αναλογιστεί κανείς την περίοδο που διανύουμε.

Η ΔΕΗ φαίνεται πως έκλεισε το deal εξαγοράς στην αγορά της Ρουμανίας. Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται εν ευθέτω χρόνο και οι επίσημες ανακοινώσεις. Η εξαγορά εντάσσεται στο πλαίσιο της οργανικής ανάπτυξης που σχεδιάζει η εταιρεία και της πράσινης στροφής, η οποία αναμένεται να ενταθεί το προσεχές διάστημα. Στόχος δεν είναι μόνο η ανάπτυξη εντός Ελλάδας, αλλά και εκτός. Με την αγορά των Βαλκανίων να βρίσκεται στο ραντάρ.

Κινητικότητα παρατηρείται στην αγορά Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Ελλάδα. Και αυτό γιατί άλλες εταιρείες ετοιμάζονται να μπουν στην αγορά και άλλες να…βγουν. Η Enel Green Power είναι από τις πρώτες εταιρείες που βρίσκονται προς πώληση. Και αυτό γιατί στα κεντρικά της εταιρείας θέλουν να επικεντρωθούν σε μεγαλύτερες αγορές. Αντίθετα ακούγεται έντονα στην αγορά πως μεγάλη γαλλική εταιρεία αναμένεται να ανακοινώσει την είσοδό της στην ελληνική αγορά.

Ικανοποιητικά χαρακτηρίζει η αγορά τα αποτελέσματα εννεαμήνου που ανακοίνωσε ο όμιλος Τιτάν με αύξηση των πωλήσεων κατά 31,6% στα 1,66 δισ. Ευρώ, με την αύξηση των πωλήσεων να προέρχεται από τους αυξημένους όγκους πωλήσεων και τα υψηλότερα επίπεδα τιμών, που αντιστάθμισαν τις πιέσεις του κόστους ενέργειας. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως η εταιρεία επενδύει σταθερά στην πράσινη μετάβαση. Οι επενδυτικές δαπάνες για έργα ανάπτυξης και απανθρακοποίησης ανήλθαν σε 158 εκατ. Ευρώ στο εννεάμηνο.

Τις αποφάσεις για τους διαγωνισμούς που αφορούν την πώληση πλειοψηφικού ποσοστού στο μετοχικό κεφάλαιο του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης, την εκμίσθωση περιουσιακών στοιχείων του Ελληνικού Δημοσίου υπό τη διαχείριση της ΛΑΡΚΟ, και την αξιοποίηση του ακινήτου των Καμένων Βούρλων, ανακοίνωσε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, εταιρεία μέλος του Υπερταμείου. Ειδικότερα, το Δ.Σ. αποφάσισε: την ματαίωση της διαγωνιστικής διαδικασίας για την πώληση πλειοψηφικού ποσοστού του μετοχικού κεφαλαίου του λιμένος Αλεξανδρούπολης, την ανάδειξη ως Προτιμητέου Επενδυτή της κοινοπραξίας ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – AD Holdings AG, για την ΛΑΡΚΟ και την αξιοποίηση με μακροχρόνια εκμίσθωση διάρκειας 40 ετών του  αναξιοποίητου φιλέτου στα Καμένα Βούρλα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ