today-is-a-good-day
19.5 C
Athens

Ο Μπάιντεν προειδοποιεί: Η επιστροφή του πληθωρισμού σε φυσιολογικό επίπεδο θα πάρει “χρόνο”

Ο πληθωρισμός δείχνει επιτέλους να επιβραδύνεται στις ΗΠΑ και τον Οκτώβριο μειώθηκε στο χαμηλότερο σημείο του από τον Ιανουάριο του 2022, αλλά ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε ότι η επιστροφή σε ένα φυσιολογικό επίπεδο θα πάρει “χρόνο”.

Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αυξήθηκε κατά 7,7% τον Οκτώβριο σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ.

Είναι μια αύξηση λιγότερο ισχυρή από αυτήν του 8,2% που είχε καταγραφεί τον Σεπτέμβριο σε ετήσια βάση. Και είναι επίσης μικρότερη από το 7,9% που περίμεναν οι αναλυτές, σύμφωνα με τον οικονομικό ιστότοπο MarketWatch.

Θετικά είναι επίσης τα στοιχεία σε μηνιαία βάση, με τις τιμές να αυξάνονται κατά 0,4% σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο, όσο δηλαδή και η μεταβολή που καταγράφηκε μεταξύ Αυγούστου και Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για μια ευχάριστη έκπληξη, αφού οι αναλυτές προέβλεπαν αύξηση της τάξης του 0,6%.

Τα στοιχεία δείχνουν “πρόοδο” αλλά “θα χρειαστεί χρόνος για να δούμε τον πληθωρισμό να επανέρχεται σε φυσιολογικά επίπεδα — και μπορεί να συναντήσουμε εμπόδια στην πορεία”, υπογράμμισε ο Μπάιντεν σε ανακοίνωση, δύο ημέρες μετά τις ενδιάμεσες εκλογές.

Ο πληθωρισμός ήταν ένα από τα κύρια θέματα της προεκλογικής εκστρατείας. Οι Ρεπουμπλικάνοι, αρχικά, εστίασαν στο θέμα του πληθωρισμού, κατηγορώντας τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για αυτήν την αύξηση των τιμών.

Εν αναμονή της ανακοίνωσης των τελικών αποτελεσμάτων των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ, οι Ρεπουμπλικανοί φέρονται έτοιμοι να κερδίσουν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων, ενώ αβεβαιότητα παραμένει σχετικά με τον έλεγχο της Γερουσίας.

“Μάθαμε τους τελευταίους 18 μήνες ότι ένας μήνας καλού πληθωρισμού δεν αποδεικνύει τίποτε, όμως βλέπουμε σοβαρούς λόγους να πιστεύουμε ότι η αναφορά αυτή είναι καλή”, σχολίασε ο ‘Ιαν Σέφερντσον, οικονομολόγος της Pantheon Macroeconomics.

Ωστόσο, “ο πυρετός δείχνει να πέφτει για τις ενοικιάσεις των κατοικιών, λίγους μήνες νωρίτερα απ΄ό,τι περιμέναμε”, υπογράμμισε.

Η κατοικία αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό μερίδιο στον πληθωρισμό, και αυτό ισχύει τόσο στην ενοικίαση όσο και στην αγορά.

Οι τιμές των ακινήτων εκτοξεύτηκαν στα ύψη κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, καθώς ενισχύονταν από τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια και από το γεγονός ότι η τηλεργασία έδωσε σε πολλούς τη δυνατότητα να απομακρυνθούν από τα μεγάλα αστικά κέντρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ