today-is-a-good-day
21.4 C
Athens

Και το όνομα αυτού: Ρον ΝτεΣάντις – Γράφει ο Δημήτρης Απόκης

Εάν η κρίση και το μπάχαλο που επικρατεί στο διεθνές σύστημα αποδεικνύει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο, ότι το εγχειρίδιο λειτουργίας του έχει ξεπεραστεί από την εποχή και τις εξελίξεις, μετά το αποτέλεσμα των χθεσινών ενδιάμεσων εκλογών για το Κογκρέσο στις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το ίδιο ισχύει και για το εγχειρίδιο ανάλυσης των πολιτικών δρώμενων και εκλογών στην Αμερική. Ταυτόχρονα, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, ότι ο μεγάλος νικητής των χθεσινών εκλογών, πολιτικά, ιδεολογικά και προσωπικά είναι ο κυβερνήτης της Φλόριντα, Ρον ΝτεΣάντις.

Του Δημήτρη Γ. Απόκη *

Ως αναλυτής που σέβεται το κοινό και τον εαυτό του, δεν μπορώ παρά να αναγνωρίσω, ότι έπεσα τραγικά έξω και απέτυχα να διακρίνω στην ανάλυσή μου, ορισμένα κρίσιμα στοιχεία τα οποία δικαιολογούν τα χθεσινά αποτελέσματα. 

Περιληπτικά, το κεντρικό μήνυμα των αποτελεσμάτων είναι ότι παρά το γεγονός ότι το Δημοκρατικό Κόμμα, έχει μετακινηθεί σε ακραίες θέσεις και εφαρμόζει πολιτικές με τις οποίες διαφωνεί η μεγάλη πλειοψηφία των Αμερικανών, το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, δεν έχει αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση, η οποία να κερδίζει την εμπιστοσύνη των Αμερικανών πολιτών, ενώ ταυτόχρονα έχει ένα μεγάλο πρόβλημα το οποίο εάν δεν καταφέρει να λύσει θα συνεχίσει να αποτυγχάνει να κερδίσει. Το πρόβλημα αυτό ακούει στο όνομα, Ντόναλντ Τραμπ.

Ένα άλλο σημαντικό συμπέρασμα των αποτελεσμάτων, το οποίο μάλιστα ξεπερνάει τα όρια της Αμερικής, είναι ότι οι δημοσκοπήσεις για τις εκλογικές αναμετρήσεις είναι απλά κουρελόχαρτα. Η τεχνολογία και οι εξελίξεις, πλέον, τρέχουν τόσο γρήγορα που είναι αδύνατον για την απαρχαιωμένη διαδικασία των δημοσκοπήσεων να καταγράψει με επιτυχία το σφυγμό του εκλογικού σώματος.

Χθες, οι Αμερικανοί με την ψήφο τους ξεκαθάρισαν ότι αν και ανησυχούν έντονα για τον πληθωρισμός, την οικονομία, τις αμβλώσεις, και την παράνομη μετανάστευση, εκείνο που τους προκαλεί μεγαλύτερη απέχθεια είναι το χάος. Και στην συγκεκριμένη περίπτωση το χάος έχει όνομα και επώνυμο και στις δυο πλευρές του πολιτικού σκηνικού.

Στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα, το όνομα του χάους και του συγκρουσιακού κλίματος , είναι Ντόναλντ Τραμπ. Όπως και στις προεδρικές εκλογές του 2020, έτσι και χθες οι Αμερικανοί ψηφοφόροι δεν καταψήφισαν τις πολιτικές των Ρεπουμπλικάνων, αλλά το γεγονός ότι δεν παρουσίασαν μια συγκεκριμένη ατζέντα, διότι αναλώθηκαν σε μια συζήτηση ποιους υποψήφιος στήριζε ο Τραμπ.

Στην πλευρά των Δημοκρατικών, το ίδιο συμβαίνει με τον Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, του οποίου η δημοτικότητα βρίσκεται στο 43%. Και εάν ο Πρόεδρος και ο Λευκός Οίκος, εκλάβουν τα χθεσινά αποτελέσματα ως επιδοκιμασία της πολιτικής που εφαρμόζουν τα δυο τελευταία χρόνια, τα αποτελέσματα θα είναι τραγικά.

Ρον ΝτεΣάντις…

Και ας έρθουμε στο μεγάλο και πραγματικό νικητή των χθεσινών ενδιάμεσων εκλογών στην Αμερική, τον κυβερνήτη της εκλογικά κρίσιμης στις προεδρικές εκλογές Πολιτείας της Φλόριντα, Ρεπουμπλικάνο, Ρον ΝτεΣάντις.

Μερικά σύντομα αλλά πολύ ενδεικτικά στοιχεία. Κέρδισε τις εκλογές με σχεδόν το 60% των ψήφων. Στην πρώτη του θητεία ως κυβερνήτης το 2018, είχε κερδίσει με μόλις ο,4% διαφορά. Δεν κέρδισε απλά. Η Φλόριντα βάφτηκε στην κυριολεξία κόκκινη αφού εξαφάνισε από το σύνολο των εκλεγμένων πολιτειακών οργάνων, τους Δημοκρατικούς. Ακόμα και στο παραδοσιακό κάστρο των Δημοκρατικών, την κομητεία, Μαϊάμι Ντέιντ, δεν κέρδισε απλά, σάρωσε.

Η συνταγή της επιτυχίας…

Και πως το κατάφερε; Παραθέτω ένα απόσπασμα από την ομιλία του μετά την επική νίκη του.

«Έχουμε αγκαλιάσει την ελευθερία, έχουμε διατηρήσει το νόμο και την τάξη, έχουμε προστατέψει τα δικαιώματα των γονιών, έχουμε σεβαστεί τους φορολογούμενους και έχουμε απορρίψει την ιδεολογία της ακύρωσης. Πολεμάμε την ακύρωση στα νομοθετικά σώματα, πολεμάμε την ακύρωση στα σχολεία, πολεμάμε την ακύρωση στις επιχειρήσεις, ποτέ, ποτέ δεν θα παραδοθούμε στον όχλο της ακύρωσης, η Φλόριντα είναι ο τόπος που η ακύρωση θα πεθάνει.»

Αυτό το απόσπασμα δείχνει ξεκάθαρα ότι απηχεί πλήρως τις απόψεις και την ιδεολογία του κινήματος «America First», μόνο που έχει μια μεγάλη και ουσιαστική διαφορά από τον Ντόναλντ Τραμπ. Το μετουσίωσε στην πρώτη του θητεία ως κυβερνήτης, σε επιτυχημένες πολιτικές. Ξεκινώντας, από την αντιμετώπιση της πανδημίας covid19, όπου δεν έκλεισε την πολιτεία του και δεν επέβαλε μάσκες. Στην οικονομία, στο τι διδάσκετε στα σχολεία, στα δικαιώματα των γονιών, στην καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, στην καταπολέμηση του εγκλήματος. Και ταυτόχρονα ήταν κατά των αμβλώσεων και της απαγόρευσης της οπλοκατοχής.

Και με όλα αυτά, όταν άνοιξαν χθες οι κάλπες για τις εκλογές, δημοτικότητα του βρίσκονταν στο 64%. Ας βρει κάποιος πολιτικό και στα δυο κόμματα της πολιτικά βαθιά διχασμένης Αμερικής σήμερα, με τέτοια ποσοστά δημοτικότητας.

Το πρόβλημα Τραμπ…

Εναντίον αυτού του πολιτικού, ο αυτοκαταστροφικός και τροχοπέδη για το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και το κίνημα των συντηρητικών στην Αμερική, Ντόναλντ Τραμπ, εξαπέλυσε επίθεση 48 ώρες πριν τις εκλογές, αλλά και μετά τη θριαμβευτική του νίκη. Άλλος ένας λόγος που ο πρώην πρόεδρος, πρέπει να πάει σπίτι του.

Το μέλλον…

Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, του ΝτεΣάντις, της Νίκι Χάλει, του Μάικ Πομπέο, του κυβερνήτη του Νιου Χάμσαϊρ, Κρις Σουνούνου, αποτελεί το μέλλον της Αμερικής και του δυτικού κόσμου.

Καταλήγοντας, ορισμένες διαπιστώσεις με αφορμή τα αποτελέσματα. Χθες οι Αμερικανοί ψήφισαν status quo και έστειλαν μήνυμα και στα δυο κόμματα. Την ίδια στιγμή όμως η ψήφος τους, κινδυνεύει να οδηγήσει σε απόλυτη παράλυση την Ουάσιγκτον και αυτό θα έχει τραγικές συνέπειες για τη Αμερική και τη Δύση, σε μια ιδιαίτερα επικίνδυνη και κρίσιμη στιγμή για τον πλανήτη και το διεθνές σύστημα. Ας ελπίσουμε, να επικρατήσει σωφροσύνη, εποικοδομητική διάθεση και πνεύμα συνεργασίας τα επόμενα δύο χρόνια, για το καλό της Αμερικής και της Δύσης ευρύτερα.

* Ο Δημήτρης Γ. Απόκης, είναι Διεθνολόγος και Δημοσιογράφος, ειδικός σε θέματα Αμερικανικής Πολιτικής. Απόφοιτος των πανεπιστημίων The American University, School of International Service, και του The Johns Hopkins University, The Paul H. Nitze, School of Advanced International Studies της Ουάσιγκτον, μέλος του The International Institute for Strategic Studies του Λονδίνου, και υπήρξε επί σειρά ετών διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο, στο Στέητ Ντιπάρτμεντ και στο Αμερικανικό Πεντάγωνο. 

Διαβάστε επίσης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ