today-is-a-good-day
19.9 C
Athens

Σι Τζινπίνγκ σε Σολτς: Η πολιτική εμπιστοσύνη εύκολα καταστρέφεται και δύσκολα ανοικοδομείται

Ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ συναντήθηκε σήμερα με τον γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, τον πρώτο ηγέτη της Ομάδας των Επτά (G7) περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών που επισκέπτεται την Κίνα αφότου ξέσπασε η πανδημία της Covid, και προειδοποίησε για το πόσο εύκολο είναι να καταστραφεί η αμοιβαία πολιτική εμπιστοσύνη.

Η επίσκεψη του Σολτς, που θα διαρκέσει μία ημέρα, αποτελεί μια δοκιμή των υδάτων ανάμεσα στην Κίνα και τη Δύση, έπειτα από χρόνια αύξησης των εντάσεων, σύμφωνα με τους αναλυτές, με τις συνομιλίες να στρέφονται γύρω από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, την κλιματική αλλαγή και την αμοιβαία πρόσβαση στις αντίστοιχες αγορές.

Στη διάρκεια γεύματος με τον Σολτς, ο Σι υπογράμμισε πως είναι εύκολο να καταστραφεί η πολιτική εμπιστοσύνη, αλλά δύσκολο να ανοικοδομηθεί και πως αμφότερες οι πλευρές είναι ανάγκη να την προστατεύσουν, μετέδωσε το κρατικό κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Ο Σι είπε επίσης στον Σολτς ότι η Κίνα και η Γερμανία θα πρέπει να σέβονται η μία την άλλη και να φροντίζουν για τα βασικά συμφέροντα η μία της άλλης, σύμφωνα με το Νέα Κίνα.

Νωρίτερα, κατά την υποδοχή του Σολτς στο Μέγαρο του Λαού στην καρδιά του Πεκίνου, ο Σι ζήτησε οι δύο χώρες να συνεργάζονται στενότερα σε διεθνή ζητήματα.

«Ως μεγάλες χώρες με επιρροή, σε καιρούς αλλαγών και αναταραχής η Κίνα και η Γερμανία θα πρέπει να συνεργάζονται ακόμη περισσότερο, να συμβάλλουν περισσότερο στην παγκόσμια ειρήνη και ανάπτυξη», δήλωσε ο Σι, σύμφωνα με το κρατικό κινεζικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

«Αυτή τη στιγμή, η διεθνής κατάσταση είναι περίπλοκη και ασταθής», υπογράμμισε ο κινέζος πρόεδρος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ