today-is-a-good-day
16.1 C
Athens

Οι τρεις διαστάσεις του περιστατικού με τους 92 γυμνούς μετανάστες στον Έβρο – Γράφει ο Νικήτας Κακλαμάνης

Το απάνθρωπο περιστατικό με τους 92 γυμνούς μετανάστες, που σημειώθηκε στον Έβρο έχει τριπλή διάσταση.

Η πρώτη αφορά στη Τουρκία, η δεύτερη σε Ευρώπη-ΝΑΤΟ και η τρίτη είναι «εσωτερικής φύσεως». 

Του Νικήτα Κακλαμάνη *

Εξηγώ: 

Προσωπικά, δεν με εκπλήσσει τίποτε –πλέον- από την άλλη πλευρά του Αιγαίου. Το καθεστώς-Ερντογάν είναι αδίστακτο. Είναι ικανό να κουρελιάσει κάθε έννοια ανθρώπινης αξιοπρέπειας προκειμένου να πετύχει τον σκοπό του, που είτε είναι η δυσφήμηση της Χώρας μας, είτε η συσπείρωση του κόμματος του εντός Τουρκίας. Και όσο πλησιάζουν οι εκλογές τα πράγματα θα γίνονται χειρότερα. Η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού θα είναι ένα από τα «όπλα» του Ερντογάν μήπως και μπορέσει να ανακάμψει. Θεωρείστε το δεδομένο, ότι θα επιχειρήσει να εκβιάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση στέλνοντας καραβάνια δυστυχισμένων -και όχι μόνο- στις χώρες της «γηραιάς» ηπείρου, που ήδη είναι ηφαίστεια εν ενεργεία λόγω της λαίλαπας της ακρίβειας. 

Οι Τούρκοι ξέρουν, ότι η Ε.Ε. δεν αντέχει αυτές τις ώρες άλλο «λάδι στη φωτιά» της σφοδρής οικονομικής κρίσης, που μπορεί να μετατρέψει σε πυριτιδαποθήκη τις κοινωνίες της. Το καταλαβαίνουν από την έκρηξη της Λεπέν στη Γαλλία, της Μελόνι στην Ιταλία, του κόμματος της ακροδεξιάς στη Σουηδία, όπου έχουν ως κοινό σύνθημα την εκδίωξη των μεταναστών (νόμιμων και μη) από τις χώρες τους. 

Και σε αυτό το σημείο ακριβώς αρχίζει η ανάλυση της δεύτερης διάστασης, κι’ αφορά στη μηδαμινή αντίδραση της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ. 

Δυστυχώς, οι δύο μεγαλύτεροι συνασπισμοί (οικονομικός-στρατιωτικός) σε παγκόσμιο επίπεδο αποδεικνύονται κατώτεροι των περιστάσεων. 

Την ώρα, που ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται και οι Ευρωπαίοι έχουν κηρύξει ανένδοτο κατά του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Ερντογάν κάθεται στο ίδιο τραπέζι με τον Ρώσο πρόεδρο και συζητάει τη δημιουργία αγωγού φυσικού αερίου, που θα διαπερνά τη τουρκική επικράτεια και θα φθάνει στα ευρωπαϊκά εδάφη!  Για επιβολή οικονομικών κυρώσεων στη Τουρκία; Ούτε για δείγμα. Σχέδια επί χάρτου και μόνο σχεδόν ένα χρόνο τώρα.

Και οι λόγοι απλοί. Από τη μία το γερμανικό κατεστημένο, που έχει πλείστα επιχειρηματικά συμφέροντα με τους Τούρκους. Από την άλλη οι Αμερικανοί, που θέλουν να διατηρήσουν την γείτονα χώρα υπό την επιρροή τους ή στη χειρότερη να μη πέσει στην ρωσική αγκαλιά.  Παντού συμφέροντα επί συμφερόντων και τον Ερντογάν να «τρίβει τα χέρια» του μη διστάζοντας να ξεγυμνώνει ανθρώπους…

Και φθάνω στη τρίτη διάσταση, της «εσωτερικής φύσεως». Aναφέρομαι στους «εντός τειχών» οπαδούς του «νέου Ελσίνκι». Σε όσους «διαρρηγνύουν τα ιμάτια τους» για την ειρήνη στην περιοχή μας, υποχωρώντας όμως μονόπλευρα αποκλειστικά η Πατρίδα μας,  σε κάθε παράλογη τουρκική απαίτηση, όπως: α) Αποστρατικοποίηση των νησιών του Αν. Αιγαίου, β) Χάραξη υφαλοκρηπίδας στα 6 αντί στα 12 ν.μ., γ) Ελεύθερη είσοδος μεταναστών σε κάθε σπιθαμή ελληνικής γης ως ελάχιστη ένδειξη «δικαιωματισμού» και «ανθρωπισμού»), δ) Άτακτης υποχώρησης στο Κυπριακό. 

Τόσες μέρες, λοιπόν, παρακολουθώ τα όσα λένε και γράφουν για τη ντροπή με τους 92 γυμνούς ανθρώπους στον Έβρο.

Το αποκορύφωμα για το τι γράφτηκε για το συγκεκριμένο απάνθρωπο περιστατικό, που είχε ξεκάθαρα τη τουρκική «σφραγίδα»; Ο’ τι ναι μεν ήταν κακό, ότι συνέβη με τους “92” από τη Τουρκία αλλά και η Ελλάδα θα πρέπει να τηρεί τη νομιμότητα για τα “push back” μεταναστών, αφού σε μία έκθεση της ΟLAF καταλογίζεται παράνομη δραστηριότητα βάσει των διεθνών κανόνων!!! Ακόμη και ο συνήγορος του Ερντογάν δεν θα το ισχυριζόταν αυτό…

 Ευτυχώς, η κυβέρνηση-Μητσοτάκη ακολουθεί την εθνική γραμμή σε όλα τα παραπάνω θέματα. Είμαι βέβαιος, ότι έτσι και θα συνεχίσει, παρά τις όποιες πιέσεις δέχεται ή και πρόκειται να δεχθεί η Πατρίδα μας, ώστε να βρεθεί μία συμβιβαστική λύση με τη Τουρκία αλλά σε βάρος της…Ελλάδας.

Και είμαι σίγουρος, γιατί η αλήθεια για τη Τουρκία είναι ολόγυμνη, σκληρή και αποκρουστική. Το συμβάν στα σύνορα με τους «92» είναι μία ελάχιστη απόδειξη…    

Υ.Γ. Προλαβαίνω όσους σπεύδουν να με χαρακτηρίσουν ως πολεμοχαρή ή εθνικόφρων ή οποιαδήποτε σχετική ετικέτα. 

Η πορεία μου ως άνθρωπος και ως πολιτικός “μιλάει” από μόνη της. Είμαι πάντα υπέρ του δίκαιου, του νόμιμου και φυσικά του διαλόγου και της ειρήνης. Εξοργίζομαι όμως, όταν κάποιοι, όπως στην αντίπερα όχθη του Αιγαίου, βιάζουν την αλήθεια, την περιφέρουν γυμνή και μηδενίζουν την έννοια του ανθρωπισμού…

* Ο Νικήτας Κακλαμάνης είναι Α’ Αντιπρόεδρος Βουλής, Βουλευτής Α’ Αθηνών ΝΔ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ