today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Οι επιθέσεις στον Πιερρακάκη, οι δυσκολίες των εφοπλιστών και η εκτίναξη της Mytilineos

Στο στόχαστρό του βάζει ο ΣΥΡΙΖΑ τον υπουργό ψηφιακής διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη, επιχειρώντας να τον “γρατζουνίσει” πολιτικά με αφορμή την υπόθεση Πάτση. Έχω την αίσθηση ότι μάλλον μπούμερανγκ γυρίζει και αυτή η απόπειρα του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Πιερρακάκης, και άσχετος με την υπόθεση είναι αλλά και  τόσο συμπαθής στην κοινή γνώμη, που οι επιθέσεις στο πρόσωπό του κάνουν αντιπαθείς τους επικριτές του… Νομίζω μόνον κακό κάνουν στον ΣΥΡΙΖΑ οι συμβουλάτορές του…

Ικανοποίηση επικρατεί στη Sunlight για τα αποτελέσματα εξαμήνου, με την εταιρεία να συνεχίζει να αναπτύσσεται με διψήφιους ρυθμούς, παίρνοντας τη σκυτάλη από το κερδοφόρο 2021. Ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε 45% στα 183 εκατ. Ευρώ. Κάτι που όπως λένε στην εταιρεία οφείλεται από τις επενδύσεις και τη βελτιστοποίηση των παραγωγικών εγκαταστάσεων στη Ξάνθη και την Κομοτηνή, τη Βερόνα Ιταλίας και τη Βόρεια Καρολίνα. Όπως μαθαίνει η στήλη έρχονται και νέες εξαγορές, ενώ οι συγχωνεύσεις που έχουν ήδη γίνει αναμένεται να ολοκληρωθούν έως τέλος του έτους εξαιτίας των σχετικών εγκρίσεων και της τμηματικής τους ολοκλήρωσης. Σε κάθε περίπτωση το νέο που περιμένει η «πιάτσα» από την εταιρεία είναι νέο χτύπημα με εξαγορά και επενδύσεις για ανάπτυξη στις ΗΠΑ.

Για τον κύκλο εργασιών και την εκτίναξη των οικονομικών μεγεθών της Mytilineos έχετε ήδη διαβάσει. Θα σταθούμε σε τρία στοιχεία που βγαίνουν από την εταιρεία. Πρώτον, σχετικά με τη δραστηριότητα της προμήθειας η Protergia ενδυναμώνει την παρουσία της στη λιανική φτάνοντας μερίδιο αγοράς πάνω από 8,5%, το οποίο υπερβαίνει το 10% αν συνυπολογιστεί το μερίδιο της Watt +Volt. Δεύτερον, συνεχίζονται οι εργασίες για την κατασκευή νέου αιολικού πάρκου 43 MW που θα τεθεί σε λειτουργία πριν το τέλος του έτους. Τρίτον, περατώθηκε σύμφωνα με το σχετικό χρονοδιάγραμμα η κατασκευή του νέου σταθμού συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο 826 MW. Ο νέος σταθμός θα συμβάλει αποφασιστικά στην πράσινη μετάβαση της χώρας και στα αποτελέσματα της εταιρείας.

Δύσκολα τα πράγματα για τους Έλληνες εφοπλιστές και αυτό γιατί οι διεθνείς οργανισμοί πιέζουν για την πράσινη μετάβαση του στόλου. Ο οποίος για να μπορέσει να εξελιχθεί και να μετασχηματιστεί πρέπει έως το 2030 να μειωθεί το αποτύπωμα άνθρακα κατά 40%. Ήδη τα λόμπι των εφοπλιστών διαμηνύουν σε Βρυξέλλες και ΗΠΑ πως αυτός ο στόχος δεν μπορεί να πιαστεί και υπάρχουν σκέψεις, όπως μαθαίνει η στήλη, για παράταση έως το 2050. Απλά τότε η μείωση θα είναι 50% αντί 40% που είναι σήμερα. Εν ολίγοις οι επενδύσεις θα πάνε πίσω και θα τραβήξουν για αρκετά χρόνια.

Αναμένονται πρωτοβουλίες φορέων μικρομεσαίων επιχειρήσεων για να πιέσουν να ενταχθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η αλήθεια είναι ότι είναι αδικημένες, καθώς από τα μεγάλα έργα που εντάσσονται στο Ταμείο ελάχιστα αφορούν ΜμΕ. Η μόνη που έχει ενταχθεί στα πρώτα 11 δισ. Ευρώ που έχουν εισρεύσει στα ταμεία είναι η Spyridakos Group για μια επένδυση 1,12 εκατ. Ευρώ. Από την κυβέρνηση προαναγγέλλουν στήριξη των μικρότερων επιχειρήσεις, οι οποίες πάντως επί του παρόντος δεν έχουν στηριχθεί όσο θα έπρεπε.

Θα κλείσει το ντιλ της Δομικής Κρήτης με τον Κούτρα; Η τιμή της μετοχής ανεβαίνει και πλέον η αποτίμηση είναι υψηλότερη από παλαιότερα. Κάτι που ίσως αυξάνει και την αξία της εταιρείας. Οι γνωρίζοντες λένε πως είναι θέμα χρόνου. Θα δείξει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ