today-is-a-good-day
16.1 C
Athens

Ψηφίστηκε η Σύμβαση Ελλάδας-Γαλλίας για την εξάλειψη της διπλής φορολογίας

Εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών «Κύρωση της Σύμβασης μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Γαλλικής Δημοκρατίας για την εξάλειψη της διπλής φορολογίας αναφορικά με φόρους εισοδήματος και την πρόληψη της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής». Υπέρ του σχεδίου νόμου δήλωσαν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛΛ. Καταψήφισαν το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25. «Παρών», δήλωσε η Ελληνική Λύση.

Στη συζήτηση που προηγήθηκε ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος είπε ότι η νέα διμερής σύμβαση ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γαλλία, κρίθηκε αναγκαία για την αποτύπωση των σύγχρονων φορολογικών τάσεων και εδράζεται στην πρότυπη σύμβαση ΟΟΣΑ, για το εισόδημα και το κεφάλαιο, η οποία είχε αναθεωρηθεί το 2017.

Η Σύμβαση που κυρώθηκε σήμερα από τη Βουλή, αντικαθιστά την ισχύουσα σύμβαση αποφυγής διπλής φορολογίας, η οποία συνάφθηκε το έτος 1963 και άρχισε να εφαρμόζεται το έτος 1965.

Όπως επισήμανε ο υφυπουργός Οικονομικών, η νέα Σύμβαση επεκτείνεται, πέρα από την αποφυγή διπλής φορολογίας, και σε διατάξεις για την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών σε φορολογικά θέματα, προκειμένου να υποστηριχθούν οι αμοιβαίες επενδύσεις και να ισχυροποιηθεί η οικονομική θέση των δύο χωρών, που «ιστορικά συνδέονται με ισχυρούς οικονομικούς δεσμούς».

Στους στόχους της νέας διμερούς Σύμβασης, ο Απόστολος Βεσυρόπουλος, περιέλαβε:

-την ενίσχυση της αναπτυξιακής διαδικασίας, μέσω της αποφυγής διπλής φορολόγησης και πρόληψης της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής, με τα κατάλληλα εργαλεία, όπως είναι η ανταλλαγή πληροφοριών.

-την ενίσχυση των διακρατικών οικονομικών και επενδυτικών σχέσεων, μέσω της δημιουργίας ασφαλούς και σταθερού οικονομικού περιβάλλοντος.

-την ελεύθερη κίνηση κεφαλαίων και προσώπων, μέσω της άρσης φορολογικών εμποδίων που λειτουργούν ανασχετικά.

Η Ελλάδα, είπε ο υφυπουργός Οικονομικών, διευρύνει και επικαιροποιεί διαρκώς το δίκτυο των διεθνών συμβάσεων, αυτού του αντικειμένου. Στην κατεύθυνση αυτή, όπως υπογράμμισε, η διμερής σύμβαση που κυρώνεται σήμερα από την Ολομέλεια, «αποτελεί ένα μεγάλο και σημαντικό βήμα, για την εμβάθυνση των οικονομικών σχέσεων Ελλάδας-Γαλλίας, καθώς και για την πρόληψη της διεθνούς φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής που συντελούνται, μέσω της αναζήτησης ευνοϊκότερης σύμβασης».

Ταυτόχρονα, όπως είπε, μέσω της σύμβασης διαμορφώνεται ένα ευνοϊκότερο και φιλικότερο περιβάλλον και στις δύο χώρες, διότι θεσπίζεται σταθερό φορολογικό καθεστώς μεταξύ των συμβαλλόμενων χωρών, το οποίο διαμορφώνει ευνοϊκό και ελκυστικό πλαίσιο, για την επενδυτική δραστηριότητα, την επέκταση και εμβάθυνση των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων και συνακόλουθα την οικονομική ανάπτυξη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ