today-is-a-good-day
21.2 C
Athens

Με άρωμα εκλογών το νέο μπρα-ντε-φερ Μητσοτάκη – Τσίπρα στη Βουλή

Τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων αλλά και την καταπολέμηση της κερδοσκοπίας στην αγορά, δυο μέτωπα-φωτιά για το Μαξίμου, θα αναπτύξει ο Πρωθυπουργός ο οποίος προσέρχεται στη Βουλή προκειμένου να απαντήσει σε επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας για τα κυβερνητικά μέτρα ανάσχεσης της ακρίβειας.

Του Κώστα Πασίση 

Επί της ουσίας θα ξεδιπλώσει το σχέδιο της κυβέρνησης που έχει ως στόχο τη στήριξη της κοινωνίας και δη των ευάλωτων νοικοκυριών και τον περιορισμό των επιπτώσεων της ακρίβειας στην καθημερινότητα των πολιτών.

Το σημερινό μπρα-ντε-φερ Μητσοτάκη – Τσίπρα αναμένεται να  έχει έντονο προεκλογικό άρωμα και γρήγορα η συζήτηση θα εξελιχθεί  σε μια εφ’ όλης της ύλης αντιπαράθεση, Κυβέρνησης και Αντιπολίτευσης.

Η οικονομία η ενεργειακή κρίση και οι πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των πολιτών θα βρεθούν  στο επίκεντρο της σύγκρουσης.

Το αν θα μετατραπεί το  Κοινοβούλιο σε ρωμαϊκή αρένα, θα εξαρτηθεί από το ύφος της ομιλίας του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε  περίπτωση πάντως που προκληθεί, ο Πρωθυπουργός θα απαντήσει σε ανάλογο ύφος, διαβεβαιώνουν οι συνεργάτες του, λίγη ώρα πριν ξεκινήσει η συζήτηση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναφερθεί στις κυβερνητικές  δράσεις για την ελάφρυνση των καταναλωτών και τη στήριξη των πιο αδύναμων, που συνολικά για το 2022 αγγίζουν τα 13 δισ. ευρώ.

Ο κ. Μητσοτάκης, θα εξηγήσει ότι όλες οι κυβερνητικές παρεμβάσεις έγιναν για να αυξηθεί η αγοραστική δύναμη και να ανακουφιστεί η μεσαία τάξη και ο παραγωγικός ιστός της οικονομίας.

Ο Πρωθυπουργός γνωρίζοντας τις πληθωριστικές πιέσεις στα νοικοκυριά θα εστιάσει  και στη νέα πρωτοβουλία της κυβέρνησης, που είναι το «Καλάθι του νοικοκυριού» με 50 προϊόντα που θα προσφέρεται στον καταναλωτή με μηδενικές ή πολύ χαμηλές αυξήσεις στις τιμές τους.

«Καταπέλτης» λένε οι συνεργάτες του θα είναι και για τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης, αναφορικά με την πάταξη των φαινομένων κερδοσκοπίας στην αγορά, αν και στον συγκεκριμένο τομέα υπάρχουν μεγάλα περιθώρια βελτίωσης.

Ειδικότερα θα επισημάνει ότι το αρμόδιο υπουργείο τους τελευταίους 7 μήνες πραγματοποίησε γύρω στους 1.900 ελέγχους, οι οποίοι  κατέληξαν και σε  βεβαιώσεις προστίμων συνολικού ύψους 2.330.000 ευρώ.

Μεγάλος μέρος της ομιλίας του θα αφορά την ενεργειακή κρίση, που έχει γίνει εφιάλτης για τα νοικοκυριά στη χώρα μας. Ωστόσο θα στηρίξει το αφήγημα του έχοντας ένα ισχυρό χαρτί στα χέρια του.

Ο Σύνδεσμος των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας της Ε.Ε. (ACER) έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία που αφορούν το κόστος της ενέργειας στις χώρες της Ε.Ε.

Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει ότι η χώρα μας είναι πρώτη σε όλη την Ευρώπη στην ελάφρυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τις υψηλές τιμές ενέργειας. Επιβεβαιώνει ότι η Ελλάδα προσφέρει τις υψηλότερες, ως ποσοστό του Α.Ε.Π., επιδοτήσεις, καθώς ξεπερνούν το 3,5%.

Ενώ για άλλη μια φορά θα τονίσει  την ανάγκη να υπάρξει μια καθαρή  ευρωπαϊκή απάντηση και λύση  σε ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα…

Από την άλλη πλευρά η στρατηγική στόχευση του Αλέξη Τσίπρα είναι να βάλει τον αρχηγό της ΝΔ στη θέση του απολογούμενου για την ακρίβεια.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να πιέσει τον Πρωθυπουργό  στο ζήτημα της μείωσης του ΦΠΑ στα βασικά καταναλωτικά αγαθά, που αποτελεί ακρογωνιαία πρόταση στο πολιτικό αφήγημα που παρουσίασε στη Θεσσαλονίκη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ