today-is-a-good-day
19.4 C
Athens

Προεκλογικό τοπίο: Η αντεπίθεση της ΝΔ και τα σχέδια ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Σε αναζήτηση αποτελεσματικής στρατηγικής, που θα φέρει την …ανατροπή βρίσκονται ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, μετά τις πρώτες φθινοπωρινές δημοσκοπήσεις οι οποίες δείχνουν ότι το πολιτικό σκηνικό παραμένει «μπετόν αρμέ». Από την άλλη πλευρά η κυβέρνηση ακολουθεί πολιτικές με ξεκάθαρο αναπτυξιακό και κοινωνικό αποτύπωμα και στόχο την αυτοδυναμία.

Του Κώστα Πασίση

Ο Πρωθυπουργός παρέστη στα εγκαίνια για τους τρεις νέους  σταθμούς της γραμμής 3 του μετρό στον Πειραιά («Μανιάτικα», «Πειραιάς» και «Δημοτικό Θέατρο»), σταθμοί οι οποίοι μπαίνουν από σήμερα (χθες) σε λειτουργία.

«Πρόκειται για ένα έργο που έχει ένα μεγάλο κοινωνικό πρόσημο, διότι τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς εξυπηρετούν όλους τους πολίτες, αλλά πρωτίστως εκείνους που δεν έχουν δυνατότητα να μετακινηθούν με άλλο τρόπο, αλλά με φτηνό εισιτήριο, να μετακινηθούν γρήγορα και με ασφάλεια», τόνισε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, δίνοντας το πολιτικό στίγμα της κυβέρνησης

Ο «οδικός χάρτης» του Μαξίμου μέχρι τις εκλογές είναι το πακέτο 21 μέτρων δημοσιονομικού κόστους 5,5 δισ. που ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, με σκοπό να εξουδετερώσει όσο το δυνατόν περισσότερο τις παρενέργειες από την ενεργειακή κρίση που ανησυχούν τους πολίτες και δη τους  ευάλωτους, ενόψει του Χειμώνα.

Η πολιτική εκτίμηση των συνεργατών του Πρωθυπουργού είναι ότι  το εκλογικό αποτέλεσμα σε ένα  μεγάλο βαθμό θα εξαρτηθεί  στο πεδίο της οικονομίας και στο κατά πόσο η Κυβέρνηση θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες της κοινωνίας που είναι «παγωμένη» από τις δραματικές εξελίξεις.

Το στοίχημα είναι η ΝΔ να διατηρήσει μέχρι την ερχόμενη Άνοιξη, που θα πραγματοποιηθούν- κατά πάσα πιθανότητα- την πρωτοκαθεδρία της στο πολιτικό σκηνικό.

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ

Το  βασικό συμπέρασμα  σε πολιτικό επίπεδο των τελευταίων δημοσκοπήσεων είναι ότι οι υποκλοπές δε …συγκινούν  την πλειοψηφία των πολιτών και κατ’ επέκταση η ΝΔ διατηρεί ένα σταθερό προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, που βρίσκονται σε στρατηγικό αδιέξοδο.

Στην Κουμουνδούρου ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ συγκαλεί σήμερα την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ την ερχόμενη  Παρασκευή και Σάββατο συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.

Και οι δυο συνεδριάσεις έχουν αμιγώς πολιτικό πρόσημο, με την ατζέντα να περιλαμβάνει την τρέχουσα επικαιρότητα, κυρίως τη τακτική  του κόμματος στις υποκλοπές με αφορμή τη συζήτηση στην ολομέλεια, την ακρίβεια αλλά και τη χάραξη νέας στρατηγικής καθώς η επισύνδεση του τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη δεν σήκωσε ούτε τα δημοσκοπικά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ούτε βελτίωσε τις σχέσεις των δυο κομμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες στη πρώτη σειρά αναμένεται να είναι εκ νέου το «σκληρό ροκ» στην κυβέρνηση για την οικονομία και την ακρίβεια και «ανέβασμα» των προτάσεων Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη όπου πραγματικά ήταν πολύ γενναιόδωρος…

Αναλόγως των εξελίξεων η Κουμουνδούρου μπορεί επενδύσει και στα ελληνοτουρκικά ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση για έλλειμμα στρατηγικής.

Επισημαίνεται ότι χθες ο κ Τσίπρας κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση για την ακρίβεια και μεταξύ άλλων τάσσεται υπέρ της επανακρατικοποίησης της ΔΕΗ και πλαφόν στην τιμή του ρεύματος.

Στην Χαρ. Τρικούπη δεν έμειναν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από την απόδοση του πολιτικού «ομολόγου» των υποκλοπών, αλλά όπως τονίζεται ο Νίκος Ανδρουλάκης θα επιμείνει γιατί υπάρχει μέιζον θέμα Δημοκρατίας, αλλά η ατζέντα δε θα συνεχίσει να είναι μονοθεματική…

Σήμερα συνεδριάζει η Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ και ο Νικος Ανδρουλάκης αναμένεται να τονίσει ότι οι παρακολουθήσεις δεν είναι σημαία πολιτικής ευκαιρίας ούτε και πολιτικού αυτοπροσδιορισμού του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής.

Επίσης θα επιμείνει στο αφήγημα της αυτονομίας του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να δώσει πολιτικό σωσίβιο σωτηρίας, ούτε στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ούτε στον Αλέξη Τσίπρα και ότι τα μετεκλογικά σενάρια θα τα καθορίσει με τη ψήφο του ο Ελληνικός λαός.

Ενώ θα επαναλάβει  ότι το διακύβευμα της κάλπης θα είναι Δημοκρατική Ανατροπή ή ανοχή στην αδικία και στην ασυδοσία», όπως ανέφερε  στη συνέντευξη του στην εφημερίδα Real.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ