today-is-a-good-day
20.6 C
Athens

Κ.Μητσοτάκης σε Ερντογάν: “Ό,τι έχω να σου πω θα στο πω κατά πρόσωπο”. Εμφανής ο εκνευρισμός του Τούρκου προέδρου

"Δεν θα πέσω στο επίπεδο του Μητσοτάκη"

Την περιγραφή  του επεισοδίου που είχε με τον Ταγίπ Ερντογάν και την οποία έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και άλλους Ευρωπαίους αξιωματούχους κατά τη διάρκεια της άτυπης Συνόδου Κορυφής στην Πράγα, κατά τη διάρκεια του δείπνου στη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας χθες, κατέγραψε δημοσιογράφος και την ανέβασε στο twitter.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης να λέει «Και σηκώθηκα πάνω και του είπα πως ό,τι έχω να σου πω θα στο πω κατά πρόσωπο».

Από την πλευρά του ο Ταγίπ Ερντογάν ήταν εμφανώς εκνευρισμένος όταν ρωτήθηκε από τούρκους δημοσιογράφους αν υπήρξε συζήτηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο δείπνο της Πράγας.

«Δεν ξέρει από πρωτόκολλο ο Μητσοτάκης. Ήμουν ένας από τους κυρίους ομιλητές, ολοκλήρωσα την ομιλία μου, εκείνος σηκώθηκε και επιχείρησε να μού απαντήσει. Εγώ να απαντήσω σε αυτά που είπε; Ο πρόεδρος της Τουρκίας να πέσει σε αυτό το επίπεδο; Κάθισα και άκουσα κάποια λόγια που είπε. Λίγοι τον χειροκρότησαν, κανένας δεν χειροκρότησε» ισχυρίστηκε.

Οι αναφορές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο δείπνο όταν και κατηγόρησε την Ελλάδα ότι είναι αυτή που ανεβάζει την ένταση και προκαλεί, προκάλεσαν την άμεση απάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, ο οποίος πήρε άμεσα τον λόγο και απάντησε ευθέως στον Τούρκο πρόεδρο λέγοντάς του ότι πρέπει να πάψει να αμφισβητεί την κυριαρχία των νησιών και ότι αντί να προκαλεί εντάσεις θα πρέπει να προσέλθει σε συνεννόηση και διάλογο χωρίς ακραία ρητορική.

Στο ίδιο πνεύμα εξάλλου ήταν και οι σημερινές  δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την προσέλευσή του στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής στην Πράγα στις οποίες σημείωσε:

«Η Ελλάδα ουδέποτε προκαλεί, απαντά, όμως, πάντα με αυτοπεποίθηση κάθε φορά που θα προκαλείται. Είχα την ευκαιρία ενώπιον των 43 ηγετών που βρέθηκαν σε αυτή την πρώτη σύναξη της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας να επαναλάβω αυτά τα οποία είπα και στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Ότι δεν νοείται σήμερα να κατηγορείται η Ελλάδα ότι αυξάνει την ένταση στο Αιγαίο, όταν η Τουρκία είναι αυτή η οποία θέτει ευθέως ζητήματα που αφορούν μέχρι και την κυριαρχία των ελληνικών νησιών. Κι ότι είναι αδύνατον να προχωρήσουμε σε μία εκτόνωση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, όσο συνεχίζεται αυτή η ρητορική.

Δηλώνω, όμως, για ακόμα μία φορά ότι η Ελλάδα δεν είναι αυτή η οποία κλείνει την πόρτα του διαλόγου. Αισθανόμαστε απόλυτη αυτοπεποίθηση και τη βεβαιότητα ότι έχουμε το δίκιο και το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος μας.

Πιστεύω, λοιπόν, ότι ήταν μία πρώτης τάξης ευκαιρία μέσα από αυτόν τον διάλογο, ο οποίος έγινε μπροστά σε όλους τους ηγέτες, να αντιληφθούν και ενδεχομένως συνάδελφοί μου οι οποίοι δεν έχουν βαθιά γνώση των ζητημάτων αυτών, ποιός είναι αυτός ο οποίος προκαλεί, ποιός είναι αυτός ο οποίος υψώνει τους τόνους και ποια είναι εκείνη η χώρα η οποία με αυτοπεποίθηση υπερασπίζεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα χωρίς ποτέ, όμως, να κλείνει την πόρτα του διαλόγου. Επαναλαμβάνουμε: κλείνουμε όλα τα παράθυρα σε κάθε πρόκληση. Αφήνουμε ανοιχτή την πόρτα του διαλόγου.

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε και για τα τραγικά ναυάγια στο Αιγαίο για να απαντήσει: «Για ακόμα μια φορά θέλω να εκφράσω τη βαθιά μου θλίψη για αυτά τα οποία έγιναν εχθές σε δύο ναυάγια στη Λέσβο και έξω από τα Κύθηρα. Νομίζω ότι όλοι διαπίστωσαν ότι με αυτοθυσία το Ελληνικό Λιμενικό, η ακτοφυλακή, αλλά και όλες οι άλλες κρατικές υπηρεσίες, έσπευσαν να σώσουν κατατρεγμένους ανθρώπους οι οποίοι δυστυχώς μπήκαν σε βάρκες χωρίς σωσίβια και απέπλευσαν από τις τουρκικές ακτές μέσα σε πάρα πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες.

Πρέπει επιτέλους να σταματήσει αυτή η εργαλειοποίηση του προσφυγικού. Καλώ ακόμα μια φορά την Τουρκία, να συνεργαστεί με την Ελλάδα έτσι ώστε να εξαλείψουμε μια και καλή αυτά τα δίκτυα, τα άθλια δίκτυα των διακινητών κατατρεγμένων ανθρώπων. Να μην χάνονται άλλες ζωές αχρείαστα στο Αιγαίο. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Τουρκία εφόσον το θέλει, το έχει αποδείξει εξάλλου, μπορεί να κάνει περισσότερα ώστε να περιορίσει το πρόβλημα, το οποίο γεννάται στη ρίζα του και αυτό έγκειται στις βάρκες οι οποίες φεύγουν από τις τουρκικές ακτές.

Από εκεί και πέρα η Ελλάδα θα εξακολουθεί να κάνει αυτό το οποίο κάνει πιστεύω με αποτελεσματικότητα και με ανθρωπιά, τα τελευταία τρία χρόνια: να υπερασπίζεται τα σύνορά της – ταυτόχρονα όμως να προστρέχει και να σώζει κάθε άνθρωπο ο οποίος κινδυνεύει να χάσει τη ζωή του στη θάλασσα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ