today-is-a-good-day
22.1 C
Athens

Γαλλία: Το Παρίσι θα απονείμει μετά θάνατον τον τίτλο του επίτιμου δημότη στην Μαχσά Αμινί

Η πόλη του Παρισιού σκοπεύει να απονείμει μετά θάνατον τον τίτλο του επίτιμου δημότη στην Μαχσά Αμινί, την Ιρανή που έχασε τη ζωή της μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών, όπως ανακοίνωσε χθες, Πέμπτη, η δήμαρχος της πόλης Αν Ινταλγκό.

Η 22χρονη πέθανε όσο βρισκόταν υπό κράτηση και ο θάνατός της προκάλεσε αιματηρές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας σε όλη τη χώρα.

Η Ινταλγκό δήλωσε ότι ο τίτλος αυτός απονέμεται για να τιμήσει αυτούς που “μάχονται με κίνδυνο της ζωής τους”.

Η δήμαρχος του Παρισιού είπε ακόμη ότι θα προτείνει την μετονομασία σε Αμινί μιας περιοχής της πόλης “ώστε κανένας να μην την ξεχάσει”.

“Ο θαυμασμός μας γι’ αυτές τις γυναίκες είναι απεριόριστος, το Παρίσι θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό εκείνων που μάχονται για τα δικαιώματα και την ελευθερία τους”, σχολίασε η δήμαρχος.

Η Αμινί συνελήφθη στα μέσα Σεπτεμβρίου επειδή δεν φορούσε σωστά το χιτζάμπ της και δεν είναι σαφές τί ακριβώς ακολούθησε.

Οι ιρανικές αρχές υποστηρίζουν ότι έπεσε σε κώμα και πέθανε στο νοσοκομείο στις 16 Σεπτεμβρίου. Οι αντιφρονούντες αντιτείνουν ότι η νεαρή έπεσε θύμα των βίαιων αστυνομικών μεθόδων.

Μετά τον θάνατό της, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν σε όλο το Ιράν κατά της κυβέρνησης. Αυτόπτες μάρτυρες στην πρωτεύουσα λένε ότι τόσο οι δυνάμεις ασφαλείας όσο και οι διαδηλωτές γίνονται όλο και πιο βίαιοι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ