today-is-a-good-day
20.9 C
Athens

Η ηχηρή προειδοποίηση στην Τουρκία από Μητσοτάκη και τα μηνύματα στην κοινωνία

Μήνυμα στην Τουρκία, αλλά και στο εσωτερικό της χώρας έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του, ανήμερα των γενεθλίων του κόμματος, 48 χρόνια από την ίδρυση της ΝΔ.

Του Κώστα Πασίση

Το πρώτο μήνυμα είναι μια αυστηρή προειδοποίηση στην Άγκυρα, που οδηγεί τα πράγματα σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις στο Αιγαίο, «δηλητηριάζοντας τη φιλία των δυο λαών», όπως είπε ο Πρωθυπουργός.

«Οι ανιστόρητες ορέξεις και απειλές, συντρίβονται στις δικές μας κόκκινες γραμμές», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης προσθέτοντας  ότι «Τα σύνορά μας έχουν χρώμα γαλανό, όχι γκρίζο».

Ο Πρωθυπουργός χωρίς βαρύγδουπες εκφράσεις είπε στον Τούρκο Πρόεδρο ότι αν παραβιάσει έστω και μια σπιθαμή από τις «κόκκινες» γραμμές η απάντηση της Ελλάδας θα είναι συντριπτική και αυτό πρέπει να το έχει υπόψη, πριν λάβει οποιαδήποτε απόφαση…

«Ατσάλινες ασπίδες οι ένοπλες δυνάμεις μας», προειδοποίησε ο κ Μητσοτάκης τον Τούρκο Πρόεδρο

Ο Πρωθυπουργός κάλεσε την Τουρκία να επιστρέψει στο δρόμο της λογικής και της ειρήνης και αυτό επειδή ο Ντεβλέτ  Μπαχτσελί, κυβερνητικός εταίρος του κ. Ερντογάν, με ένα ακραίο παραλήρημα είπε ότι τα Δωδεκάνησα και τα νησιά του Β Αιγαίου είναι Τουρκικά!

Η χθεσινή τοποθέτηση Μητσοτάκη έγινε στη σκιά της υπογραφής συμφωνίας Τουρκίας και …μισής  Λιβύης για έρευνες στην περιοχή του παράνομου τουρκο-λιβυκού μνημονίου και ενόψει της άτυπης συνόδου Κορυφής στην Πράγα, που θα δώσει το παρών και ο Ταγίπ Ερντογάν.

Το δεύτερο μήνυμα του αρχηγού της ΝΔ αφορά την κοινωνία, που αγωνιά και τα βγάζει  δύσκολα πέρα με την ακρίβεια, λόγω της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύθηκε εκ νέου ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει  τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις μέχρι να λήξει η περιπέτεια του πολέμου και επανέλθει η κανονικότητα.

Αλλά τόνισε ότι κανένας εθνικός προϋπολογισμός δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα, αν δεν υπάρξει και κοινή ευρωπαϊκή λύση, όπως η επιβολή πλαφόν στη διεθνή τιμή του φυσικού αερίου». «Και γι αυτό δίνω τη μάχη», υπογράμμισε.

Ο Πρωθυπουργός προέβη σε αυτή τη δέσμευση, γνωρίζοντας ότι η ακρίβεια είναι το υπ αριθμόν ένα πρόβλημα που απασχολεί τους πολίτες σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Εν ολίγοις γνωρίζει ότι το μεγάλο στοιχημα της αυτοδυναμίας θα κριθεί και από τις κυβερνητικές επιδόσεις στο συγκεκριμένο τομέα.

Πολιτικά μηνύματα

Στο πλαίσιο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην Κ.Ο της ΝΔ  απηύθυνε  κάλεσμα για συστράτευση κυβέρνησης και βουλευτών στον αγώνα για ενημέρωση της κοινωνίας μέχρι τις εκλογές, αναφορικά με τους  κινδύνους που κρύβει η απλή αναλογική.

«Οι πολίτες πρέπει να αντιληφθούν ότι η πρώτη κάλπη τελικά θα έχει το βάρος της τελικής και ότι δε θα είναι μία χαλαρή ευκαιρία να σταλούν μηνύματα, αλλά το θεμέλιο των επιλογών τους για το αύριο. Εκείνη που θα δείξει τελικά τί κυβέρνηση επιθυμούν, ώστε με τη δεύτερη ψήφο να εδραιώσουν τη νίκη της, προσφέροντάς της τη δύναμη να κάνει πράξη το πρόγραμμά της», τόνισε  προσδιορίζοντας ποιος είναι ο εκλογικός στόχος της ΝΔ

Στο Μαξίμου υπάρχει αισιοδοξία για την επίτευξη αυτοδυναμίας και βασίζεται στις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Στην εκτίμηση ψήφου (Metron Analysis), η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 35,8 με το ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται στο 25,4.

Η διψήφια διαφορά σε συνδυασμό με το υψηλό ποσοστό, που δεν απέχει πολύ από το 37,5 που απαιτείται και τους αναποφάσιστους στο 7,5%, κάνει το στόχο της αυτοδυναμίας ρεαλιστικό.

Το «κερασάκι» όμως στο στοιχημα της αυτοδυναμίας, ήταν το δίλημμα, που εξόργισε την Κουμουνδούρου και είναι: «Αν όχι εμείς, τότε ποιοι θα διαχειριστούν τις τύχες της χώρας», είπε συμπληρώνοντας το πολιτικό αφήγημα της ομιλίας του.

Τέλος ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφού άκουσε τους βουλευτές του, ζήτησε να βάλουν πλάτη κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου , επειδή το αποτέλεσμα της πρώτης κάλπης είναι κρίσιμο και να επικοινωνήσουν το έργο της κυβέρνησης στις περιφέρειες τους, αλλά με σεμνότητα καθώς η κοινωνία περνάει δύσκολα…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ