today-is-a-good-day
22.1 C
Athens

Ρωσία: Νυχθημερόν εργάζονται οι δικηγόροι με συμβουλές για την αποφυγή της επιστράτευσης

Υπερβολικό φόρτο εργασίας έχουν τις τελευταίες ημέρες δικηγόροι στη Ρωσία καθώς καθημερινά δέχονται αιτήματα από πελάτες που ζητούν νομικές συμβουλές για να μπορέσουν να αποφύγουν την επιστράτευση που κήρυξε ο Πούτιν.

Οι δικηγόροι και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών λένε ότι έχουν κατακλυστεί από αιτήματα για βοήθεια από τότε που ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε στις 21 Σεπτεμβρίου ότι θα επιστρατευθούν 300.000 άνθρωποι για να ενισχύσουν τις στρατιωτικές δυνάμεις που έχουν εισβάλει στην Ουκρανία.

Εκατοντάδες χιλιάδες Ρώσοι έχουν ήδη καταφύγει σε γειτονικές χώρες όπως το Καζακστάν, η Γεωργία και η Φινλανδία.

Πολλοί άλλοι παραμένουν στη Ρωσία και κρύβονται από τους αξιωματούχους της υπηρεσίας στρατολόγησης ελπίζοντας ότι δεν θα εντοπιστούν ή ότι θα μπορέσουν να εξαιρεθούν.

“Εργαζόμαστε νυχθημερόν”, λέει ο Σεργκέι Κριβένκο, επικεφαλής μιας ομάδας δέκα δικηγόρων με την επωνυμία “Πολίτης-Στρατός-Νόμος”.

“Οι άνθρωποι αποκόπτονται από τη φυσιολογική τους ζωή. Πρόκειται για μια επιστράτευση χωρίς χρονοδιάγραμμα στη διάρκεια ενός πολέμου. Θα μπορούσε να διαρκέσει μήνες ή χρόνια. Οι άνθρωποι μπορεί να μην επιστρέψουν…Είναι σχεδόν αδύνατο να αποφύγεις τον στρατό. Ο μόνος τρόπος είναι ο θάνατος, ο τραυματισμός ή η φυλακή για ανυπακοή στις εντολές”, εξηγεί ο ίδιος.

Η εφαρμογή της εντολής επιστράτευσης είναι χαοτική. Παρότι διαφημίστηκε ως επιστράτευση εκείνων με στρατιωτική εμπειρία και εξειδίκευση, σε πολλές περιπτώσεις αγνοεί το στρατιωτικό υπόβαθρο του καθενός, την υγεία του, το ακαδημαϊκό καθεστώς του, ακόμη και την ηλικία του.

Την περασμένη εβδομάδα ο Πούτιν αναγνώρισε ότι έγιναν λάθη και είπε ότι θα πρέπει να διορθωθούν.

“Για παράδειγμα, σκέφτομαι τους πολύτεκνους πατέρες ή τους πάσχοντες από χρόνιες ασθένειες ή εκείνους που έχουν περάσει την ηλικία στράτευσης”, είπε ο Πούτιν.

Ο κυβερνήτης του Χαμπαρόφσκ στη ρωσική Άπω Ανατολή δήλωσε χθες, Δευτέρα, ότι απολύθηκε ο στρατιωτικός κομισάριος της περιοχής όταν οι μισοί από τους επιστρατευθέντες εστάλησαν πίσω στα σπίτια τους επειδή δεν πληρούσαν τα κριτήρια.

”ΦΥΓΕΤΕ ΑΠΟ ΤΗ ΡΩΣΙΑ ΑΜΕΣΑ”

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφορούν συμβουλές με τρόπους αποφυγής της επιστράτευσης μαζί με φόρμες προς συμπλήρωση για απαλλαγή για ιατρικούς λόγους ή με πληροφορίες για το πώς μπορεί κάποιος να γίνει αντιρρησίας συνείδησης .

Ο δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων Πάβελ Τσίκοφ δήλωσε χθες ότι μαζί με την ομάδα του έχουν παραδώσει συμβουλευτικά webinars σε 10.000 υπαλλήλους εταιρειών.

Οι ακόλουθοί του στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram υπερτριπλασιάστηκαν φθάνοντας τις 466.000 τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Παράλληλα οι ιστορίες για άνδρες, που θα έπρεπε να έχουν εξαιρεθεί από την επιστράτευση, αλλά κλήθηκαν να παρουσιαστούν, ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια.

“Αυτοί που έρχονται σε εμάς είναι πανικόβλητοι. Δεν αντιλαμβάνονται τι συμβαίνει. Καλούν όποιον να΄ναι. Και ο νόμος τους επιτρέπει να στρατολογούν τους πάντες”, εξηγεί ο Κριβένκο.

Ο Ντμίτρι Λουτσένκο, διευθυντής μιας εταιρείας που προσφέρει νομικές συμβουλές και πληροφορίες, λέει: “Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγει κάποιος την επιστράτευση είναι να φύγει άμεσα από τη Ρωσία”.

Ο δεύτερος καλύτερος τρόπος είναι να κρυφτεί, λέει. “Να αποφεύγετε να υπογράφετε κλήτευση…να αποφεύγετε τα γραφεία στρατολόγησης. Οι νομικές κυρώσεις που απορρέουν από το να μην πας είναι ένα μικρό πρόστιμο και δεν γνωρίζω κάποιον που να του έχει επιβληθεί”, συμπληρώνει.

Ο 26χρονος Κίριλ από τη νότια Ρωσία λέει ότι δεν θέλει να εγκαταλείψει τα κατοικίδιά του και γι΄αυτό κρύβεται, πληρώνεται σε μετρητά και δεν μένει στη διεύθυνση που ο στρατός θεωρεί μόνιμη κατοικία του.

“Δεν μπορούν να με πάρουν τόσο εύκολα”, λέει.

Ο δικηγόρος Αλεξέι Ταμπάλοφ έγραψε στη σελίδα του στο Facebook ότι νέοι άνθρωποι και γυναίκες έχουν προσφύγει σε εκείνον για βοήθεια σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό σε σχέση με μεγαλύτερους άνδρες και οι μεγαλύτεροι εκείνοι άνδρες, οι οποίοι τον συμβουλεύτηκαν, ήταν πολλές φορές περισσότερο μοιρολάτρες και υπάκουοι απέναντι στις αρχές.

“Ταυτόχρονα βλέπουμε πλήθος ανδρών να πηγαίνει εθελοντικά σε στρατιωτικές βάσεις. Θέλω να φωνάξω- γιατί πήγατε; Τρέξτε, φύγετε, όσο μπορείτε! Αλλά όχι, στέκονται και περιμένουν ευλαβικά. Τι περιμένουν;”, αναρωτιέται.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ