today-is-a-good-day
16.8 C
Athens

Καθοριστική για το μέλλον της Ευρώπης η στρατηγική αυτονομία της

Τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ, εν μέσω της γεωπολιτικής έντασης και της επακόλουθης ενεργειακής κρίσης ανέδειξε η συζήτηση που διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πολιτικών Ιδρυμάτων (ΕΝΟΡ), με πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Στη συζήτηση συμμετείχε η Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κα Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου KU Leuven Steven Van Hecke, ο Υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής και Μέλος του ΔΣ του ΕΝΟΡ κ. Παναγιώτης Κακολύρης, καθώς επίσης, εκ μέρους της Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Dubravka Šuica, ο κ. Mattia De’ Grassi.

H κυρία Ασημακοπούλου υπογράμμισε τη σημασία ενίσχυσης της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής Αυτονομίας σε μια σειρά πεδίων, εξασφαλίζοντας μεταξύ άλλων τη διαφοροποίηση πηγών κρίσιμων πρώτων υλών για την Ευρώπη και τη διαπραγμάτευση νέων συμφωνιών ελευθέρου εμπορίου με διεθνείς εταίρους οι οποίοι είναι κοντά στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες. «Αυτό θα αποδειχθεί καθοριστικό για την Ένωση προκειμένου να μπορέσει να αντιμετωπίσει στις γεωπολιτικές αλλαγές της επόμενης περιόδου». Η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής εκτίμησε ότι η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης ήταν μια πολύτιμη διαδικασία όπου οι πολίτες κατέθεσαν άμεσα τις δικές τους απόψεις για μεγάλα πολιτικά θέματα που τους αφορούν άμεσα. «Τώρα είναι η ώρα να αξιοποιηθεί στην πράξη από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς η σημαντική αυτή συνεισφορά» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Mattia De’ Grassi, αφού συνεχάρη τους διοργανωτές για την εκδήλωση, τόνισε ότι η ουσιαστική διαδικασία της Διάσκεψης δεν έχει τελειώσει καθώς βγήκαν σημαντικά συμπεράσματα και ήδη η Επιτροπή προωθεί ένα νέο κύκλο διαλόγου προκειμένου να βρεθούν τρόποι εφαρμογής των προτάσεων που κατατέθηκαν, αλλά και να υπάρχει ένα διάλογος διαρκείας των θεσμών με τους πολίτες. «Χρειάζεται να αποδείξουμε ότι μπορούμε να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των πολιτών από την Ευρώπη» είπε συγκεκριμένα, υπογραμμίζοντας ότι το όλο εγχείρημα ήταν ένα ιστορικά πρωτόγνωρο και καινοτόμο πείραμα άμεσης συμμετοχής των πολιτών στην πολιτική διαδικασία.

Ο καθηγητής Steven Van Hecke ανέφερε ότι η πραγματική αξία της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης ήταν το γεγονός ότι οι πολίτες ανέδειξαν μια σειρά από θέματα τα οποία δεν βρίσκονταν στην ατζέντα των ευρωπαϊκών θεσμών. Ήδη η Πρόεδρος της Επιτροπής Von der Leyen έχει ανταποκριθεί άμεσα και έχει εντάξει στις προτεραιότητες της και ορισμένες από τις προτάσεις των πολιτών. Εκτίμησε ότι αν και προκύπτει ως ανάγκη η αλλαγή (επικαιροποίηση) των Ευρωπαϊκών Συνθήκων για την προσαρμογή της Ένωσης στο νέο περιβάλλον, δεν υπάρχει το ρεαλιστικό πλαίσιο προκειμένου να υπάρξει μια τέτοια εξέλιξη. Εξέφρασε πάντως την άποψη ότι ακόμα και στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο υπάρχει η δυνατότητα να υπάρξουν βελτιώσεις στη λειτουργία της ΕΕ.

Συνεχίζοντας αυτόν τον συλλογισμό, ο κ. Παναγιώτης Κακολύρης διαπίστωσε ότι η αντιμετώπιση των διαδοχικών κρίσεων αποτελεί τη νέα κανονικότητα την οποία καλείται να διαχειριστεί η ΕΕ, κάτι για το οποίο δεν ήταν έτοιμη. Αν και απέδειξε σχετικά καλά αντανακλαστικά, χρειάζεται μεγαλύτερη ευελιξία και αποτελεσματικότητα προκειμένου να μπορέσει να ανταποκριθεί στις υβριδικές προκλήσεις των καιρών. Τόνισε ότι η επίτευξη της στρατηγικής αυτονομίας θα πρέπει να αποτελέσει κεντρική προτεραιότητα για την Ευρώπη, από την ενέργεια και την άμυνα έως τις ψηφιακές τεχνολογίες, καθώς με αυτό τον τρόπο θα διασφαλιστεί στην ουσία το μέλλον της Ένωσης.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των δράσεων της Ομάδας Εργασίας του ΕΝΟΡ για το Μέλλον της Ευρώπης με την παρουσία φοιτητών από το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν αλλά και να θέσουν ερωτήσεις στους εισηγητές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ