ΙΣΑ: Επαρκή χρηματοδότηση και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία

ΑΠΕ

Μείζον θέμα αποτελεί η υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση του ΕΣΥ, το οποίο για να προχωρήσει στην επόμενη μέρα και να μπορεί να αντιμετωπίσει τις υγειονομικές προκλήσεις, χρειάζεται αλλαγή του μείγματος πολιτικής, με επαρκή χρηματοδότηση και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, με αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και αξιοπρεπείς μισθούς. Τα παραπάνω τονίστηκαν σε διαδικτυακή ημερίδα με θέμα «Η θέση του ιατρού στο Εθνικό Σύστημα Υγείας: Προκλήσεις, προβλήματα, προοπτικές», που διοργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ).

Οι ομιλητές εστίασαν στα προβλήματα του ΕΣΥ και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι νοσοκομειακοί γιατροί, οι οποίοι κατά τη διάρκεια της πανδημίας, κράτησαν με αυταπάρνηση όρθιο το σύστημα – και τόνισαν την ανάγκη βελτίωσης των εργασιακών σχέσεων και των αμοιβών τους, ώστε να σταματήσει η «αιμορραγία» προς το εξωτερικό.

Όπως επισημάνθηκε χαρακτηριστικά, κατά την διάρκεια της οικονομικής κρίσης έφυγαν από την Ελλάδα περίπου 18.000 γιατροί, για τους οποίους το ελληνικό κράτος επένδυσε στις σπουδές τους, αλλά δεν κατάφερε να τους κρατήσει στο σύστημα, διότι οι αμοιβές είναι χαμηλές. Η φυγή συνεχίζεται, και σε αρκετές ειδικότητες, όπως στους αναισθησιολόγους, ακτινολόγους και νευρολόγους, παρουσιάζονται ελλείψεις.

Ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας, αμέριστα στηρίζει τους επαγγελματίες υγείας στο δημόσιο σύστημα, ανέφερε ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης, κατά την έναρξη των εργασιών της ημερίδας, κάνοντας λόγο για «δραματικές ελλείψεις» στα δημόσια νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας όλης της χώρας, για «μη αξιοπρεπείς αμοιβές» των γιατρών και υποστελέχωση.

Ο ΙΣΑ είπε ο κ. Πατούλης, στέκεται δίπλα στους νοσοκομειακούς γιατρούς και διεκδικεί «αξιοπρεπείς αμοιβές και συνθήκες εργασίας για τους νοσοκομειακούς γιατρούς που είναι αδιαμφισβήτητο ότι θα πρέπει να αμείβονται ανάλογα με το ύψιστο έργο που επιτελούν, ώστε να παραμένουν στο ΕΣΥ και να στελεχώνουν τις δομές υγείας.

Άμεσα προσλήψεις ώστε να στελεχωθούν τα τμήματα των νοσοκομείων που λειτουργούν με πολύ λιγότερο από το αναγκαίο προσωπικό.

Αξιοπρεπείς αμοιβές – και να δοθούν τα μέσα, για την διατήρηση της επιστημονικής επάρκειας των γιατρών του ΕΣΥ.

Να εξαλειφθούν οι συνθήκες υπερεργασίας στα δημόσια νοσοκομεία».

Σε παρέμβασή της, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία λόγω έλλειψης προσωπικού, αλλά και στις χαμηλές αμοιβές των γιατρών. «Στο ΕΣΥ τα πράγματα είναι δύσκολα και χρειάζονται λύσεις άμεσα», είπε χαρακτηριστικά επαναλαμβάνοντας τα αιτήματα της ΕΙΝΑΠ για χρηματοδότηση των νοσοκομείων, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού , ενίσχυση των ΜΕΘ, οικονομικά κίνητρα στους νέους γιατρούς.

Για θεσμικές αλλαγές και τολμηρές ενέργειες μίλησε ο γ.γ. του ΠΙΣ Γιώργος Ελευθερίου, ώστε το ΕΣΥ να προχωρήσει προς όφελος των πολιτών. Σημείωσε επίσης, ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην εκπαίδευση των νέων γιατρών και στην αύξηση των ιατρικών αμοιβών.

Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις μελών του ΔΣ του ΙΣΑ και συζήτηση πάνω στα θέματα που απασχολούν τον ιατρικό κόσμο. Συντονιστής της ημερίδας ήταν ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του ΙΣΑ, Φώτης Πατσουράκος.