today-is-a-good-day
19.5 C
Athens

Διεθνοποιεί το κρεσέντο τουρκικών προκλήσεων η Κυβέρνηση

Η κυβέρνηση  δεν υποτιμά τις  απειλές πολέμου της Τουρκίας και δεν εφησυχάζει, αλλά στο Μαξίμου και στο ΥΠΕΞ εστιάζουν περισσότερο στις μελλοντικές  κινήσεις της Άγκυρας στη διπλωματική σκακιέρα, θεωρώντας δεδομένο ότι σε αυτή τη φάση ο Σουλτάνος «χτίζει» το υποστηρικτικό αφήγημα της επόμενης ημέρας σε διεθνές επίπεδο…

Του Κώστα Πασίση 

Σε αυτή την περίοδο, όξυνσης σε υπέρτατο βαθμό των ελληνοτουρκικών σχέσεων, η λογική του Πρωθυπουργού είναι λίγα λόγια και καλά.

Έτσι μιλώντας στην τελετή ονοματοδοσίας της νέας πυραυλάκατου του Πολεμικού Ναυτικού «Υποπλοίαρχος Βλαχάκος» έστειλε ένα λιτό αλλά  ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία.

«Τα σύνορά μας έχουν χρώμα γαλάζιο και όχι γκρίζο και όποιος τα παραβιάζει τιμωρείται», τόνισε χαρακτηριστικά.

Λίγη ώρα αργότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου απαντώντας σε ερωτήσεις επεσήμανε ότι η Ελλάδα δεν προσπερνά την υστερία της Τουρκίας και βρίσκεται σε επιφυλακή για παν ενδεχόμενο.

Μέτα τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας της Τουρκίας, η Βασ. Σοφίας ακαριαία εξέδωσε ανακοίνωση τονίζοντας ότι η Τουρκία δεν έχει δικαίωμα να απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο

Από την άλλη πλευρά υπάρχουν οι απειλές για επίθεση κάποιο βραδύ και η θεωρία της «Μεγάλης Τουρκίας», στο πλαίσιο του αναθεωρητικού δόγματος της Τουρκίας, που δεν έχει όμως καμία απήχηση στην Ευρώπη.

Αυτή είναι η «εικόνα» της ρητορικής έντασης μεταξύ των δυο χωρών, καθώς στο πεδίο οι προκλήσεις της Τουρκίας εκφράζονται μέσω των υπερπτήσεων και των παραβιάσεων  οι οποίες αναχαιτίζονται άμεσα από την Ελλάδα, «λοκάροντας» τα μαχητικά της Τουρκίας.

Προς το παρόν τουλάχιστον τα ερευνητικά σκάφη της Άγκυρας βρίσκονται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, αν και κανείς δε γνωρίζει  ποια θα είναι η αυριανή πορεία τους….

Ετοιμάζει ηχηρές απαντήσεις η Ελλάδα

Πίσω όμως, από τις κλειστές πόρτες του Μεγάρου Μαξίμου και του ΥΠΕΞ, οι τουρκικές απειλές αποκωδικοποιούνται με βάση τους …διπλωματικούς αλγόριθμους, τα εμπιστευτικά  μηνύματα από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και το Βερολίνο και συντάσσεται η επιχειρηματολογία για τη νομική «αποδόμηση» των fake news και  κάθε σεναρίου, σε διπλωματικό επίπεδο από την Τουρκία.

Ο υφυπουργός Παιδείας και καθηγητής διεθνών σχέσεων Άγγελος Συρίγος, σχολιάζοντας τις τουρκικές απειλές, ανέφερε ότι το τελευταίο διάστημα η Τουρκία επικεντρώνει  στο θέμα της αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου.

Ο στόχος είναι η διεθνοποίηση του ζητήματος, όχι να πάνε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, αλλά να θέσουν το θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που έχει το χαρακτήρα του Πόντιου Πιλάτου. Δηλαδή βρείτε τα…

Έτσι η Τουρκία- πρόσθεσε ο κ. Συρίγος – εμμέσως πλην σαφώς – θα θέσει θέμα αποστρατικοποίησης των νησιών και θα πιέσει τις ΗΠΑ όταν στέλνουν όπλα στην Ελλάδα, να υπάρχει χωρικός περιορισμός»…

Σε αυτή τη φάση η Τουρκία μετράει αντιδράσεις για τις κινήσεις της, αλλά τα μηνύματα από το εξωτερικό  δεν είναι ενθαρρυντικά.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε ότι η συνάντηση του με την Γερμανίδα ομόλογο του δεν πήγε καλά…

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση θα συνεχίσει να διεθνοποιεί τις τουρκικές προκλήσεις.

Όπως ανέφερε ο κ. Οικονόμου, «ο Πρωθυπουργός ενημερώνει τους συνομιλητές του σε όλα τα φόρα, είτε αυτό αφορά το ΝΑΤΟ ή την Ε.Ε. είτε την Ευρωμεσογειακή Συνεργασία για τις προκλήσεις της Τουρκίας, για τα προβλήματα που δημιουργεί στο Αιγαίο και στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Κι όπως και στο παρελθόν, έτσι και τώρα, είναι σαφές ότι θα υπάρξουν -ήδη υπάρχουν- δηλώσεις αποδοκιμασίας προς αυτή την απαράδεκτη, αποσταθεροποιητική και προκλητική σε βάρος της χώρας μας στρατηγική της Τουρκίας».

Τέλος στο Μαξίμου έχουν ξεκινήσει και οι προετοιμασίες για την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Πράγα, στο πλαίσιο της συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας (ΕΠΚ), που θα πραγματοποιηθεί στις 6 Οκτωβρίου και θα είναι παρών και ο Τούρκος Πρόεδρος, όπως αποκάλυψε ο ίδιος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ