today-is-a-good-day
22.1 C
Athens

Α.Μέρκελ: Αναγκαία μια πανευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας

Για «βαθιά καμπή» που σηματοδοτεί η 24η Φεβρουαρίου 2022 και για τη «μεγαλύτερη παραβίαση των αρχών του διεθνούς δικαίου στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο» έκανε λόγο η πρώην καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ αναφερόμενη στη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, τόνισε ωστόσο ότι είναι αναγκαίος και ο σχεδιασμός της «μακροπρόθεσμης πανευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφαλείας – συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας».

Μιλώντας σε εκδήλωση για τα 1110 χρόνια του Γκόσλαρ, στην Κάτω Σαξονία, η κυρία Μέρκελ, αν και διευκρίνισε ότι δεν σχολιάζει την πολιτική της σημερινής ομοσπονδιακής κυβέρνησης, τάχθηκε για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες υπέρ του μη αποκλεισμού της Ρωσίας από μια μελλοντική σχέση με την Ευρώπη. «Η 24η Φεβρουαρίου 2022 σηματοδοτεί μια βαθιά καμπή. Επιπλέον, ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας συνιστά τη μεγαλύτερη παραβίαση των αρχών του διεθνούς δικαίου στην Ευρώπη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αλλά πρέπει να γίνει δουλειά σε μια πανευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφαλείας – συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας, ακόμη και αν αυτό θα απαιτούσε μεγάλο σθένος», δήλωσε η κυρία Μέρκελ, παραδεχόμενη ταυτόχρονα ότι «σήμερα αυτός ο στόχος μπορεί να μας φαίνεται εξίσου μη ρεαλιστικός όσο για τον Αντενάουερ το 1950 στο Γκόσλαρ η επανένωση της Γερμανίας».

Πριν από λίγες ημέρες η κυρία Μέρκελ, μιλώντας στα εγκαίνια του ιδρύματος «Χέλμουτ Κολ», δήλωσε ότι, αν σήμερα ήταν καγκελάριος ο Χέλμουτ Κολ, θα έκανε το παν για την προστασία της Ουκρανίας, αλλά θα έκανε και το σχεδόν αδιανόητο, θα σκεφτόταν την επόμενη μέρα και ότι μπορούν να υπάρξουν και πάλι σχέσεις με τη Ρωσία. Η δήλωσή της προκάλεσε την αντίδραση του απερχόμενου πρέσβη της Ουκρανίας στο Βερολίνο Άντριι Μέλνικ, ο οποίος σχολίασε: «Είναι δύσκολο να το πιστέψει κανείς: η πρώην καγκελάριος, η οποία κατέστησε εφικτή την επιθετικότητα της Μόσχας εναντίον των Ουκρανών με την πολυετή φιλοσοφία της υπέρ του Πούτιν, φιλοσοφεί ξεδιάντροπα για το πώς μπορούν να υπάρξουν και πάλι σχέσεις με τη Ρωσία».

Αναφερόμενη στη σημερινή θέση της Γερμανίας πάντως, η κυρία Μέρκελ τόνισε ότι «δεν υπάρχει λόγος εφησυχασμού», αλλά εξέφρασε την πεποίθηση ότι «με επαρκή ισχύ και αυτοπεποίθηση μπορεί και αυτή η κρίση να ξεπεραστεί», δήλωση η οποία έγινε δεκτή με χειροκρότημα από το ακροατήριο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ