today-is-a-good-day
23.9 C
Athens

Η ημέρα της Google, οι διαγωνισμοί στην Αττική Οδό και το Θριάσιο, το στοίχημα της Ellinair και η επένδυση του Π.Γερμανού

Σήμερα είναι η μέρα της Google όπου αναμένονται σημαντικές ανακοινώσεις για επενδύσεις της Εταιρίας στην Ελλάδα. Η παρουσίαση της επένδυσης θα γίνει στο Κ.Π.Ι.Σ.Ν. από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, ο οποίος θα κάνει λόγο για άμεση επίπτωση της επένδυσης στην Ελληνική Οικονομία. Η επένδυση θα αφορά σε υποδομές cloud και οι ανακοινώσεις  θα γίνουν σήμερα το μεσημέρι από την πρόεδρο της Google Cloud International Αντερ Φοξ-Μάρτιν και την πρόεδρο ΝΑ Ευρώπης της Google Πέγκυ Αντωνάκου. Σε κάθε περίπτωση το “κλίμα” της ελλάδας, το φιλικό επενδυτικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί και η δυνατότητα για φτηνή ανανεώσιμη ενέργεια, έχουν καταστήσει τη χώρα επενδυτικό κόμβο, ιδιαίτερα ανάμεσα στις εταιρίες – κολοσσούς που προετοιμάζουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό της παγκόσμιας οικονομίας. Πάντως και αυτή είναι μια επένδυση που εντοπίζεται στον τομέα δραστηριοτήτων του Κυριάκου Πιερρακάκη, που ήδη έχει ανοίξει ισχυρή περπατησιά…

Σε κόμβο για την έρευνα και την παραγωγή φαρμάκων στη Νοτιανατολική Ευρώπη αναδεικνύεται η χώρα μας. Και αυτό γιατί η οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες υλοποιούν επενδυτικό πλάνο ύψους 1,2 δισ. Ευρώ έως το 2026, οι οποίες θα αυξήσουν τη δυναμικότητα την παραγωγική, θα καλύψουν τους ασθενείς και θα μετατρέψουν την Ελλάδα σε hub παραγωγής φαρμάκων στην Ευρώπη. Στις επενδύσεις πρωτοστατούν η Elpen, η Demo και η Βιανεξ, με τον κλάδο να ενισχύεται σημαντικά από τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης.

Η στήλη σας είχε προϊδεάσει για εξελίξεις στον κλάδο των μεταφορών και κυρίως των εναέριων. Η αύξηση του τουρισμού και των ιδιωτικών πτήσεων φέρνουν άνθιση στην πτητική δραστηριότητα. Έτσι λοιπόν μια νέα άφιξη έρχεται να προστεθεί στις αεροπορικές μικρών αποστάσεων. Πρόκειται για την Cycladic που ξεκινά τα δρομολόγιά της τον Οκτώβριο και με μέσο κόστος λίγο πάνω από τα 200 ευρώ υπόσχεται μεταφορές επιβατών από νησί σε…νησί. Επίσης η εταιρεία που έχει στόλο τριών αεροπλάνων μπαίνει δυνατά και στον κόσμο των VIP πτήσεων, μια δραστηριότητα που καταγράφει συνεχώς αυξητική τάση.

Έχουν σπάσει τα τηλέφωνα στις χρηματιστηριακές εταιρείες. Και αυτό γιατί η πτώση στο Χρηματιστήριο Αθηνών βαθαίνει με τις απώλειες να υπολογίζονται από παράγοντες του κλάδου σε πάνω από 7 δισ. Ευρώ στις τελευταίες συνεδριάσεις. Οι στηρίξεις στο Χρηματιστήριο σπάνε η μία μετά την άλλη και το ελληνικό χρηματιστήριο φαίνεται πως χάνει μία ακόμα χρονιά. Η οποία, όπως αναφέρουν αναλυτές, θα μπορούσε να εξελιχθεί διαφορετικά, καθώς τα αποτελέσματα των εισηγμένων είναι καλά και οι ειδήσεις για την ελληνική οικονομία ενθαρρυντικές. Το μεγάλο «αν» όμως αφορά στις εξελίξεις με τις διεθνείς πιέσεις στην ενέργεια, στον πόλεμο, στον πληθωρισμό και στις αυξήσεις των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες.

Σαφές μήνυμα μαθαίνουμε πως έστειλαν οι Βρυξέλλες στην ελληνική κυβέρνηση. Και αυτό έχει να κάνει με τη δημοσιονομική πειθαρχία. Εκτιμά η γραφειοκρατία των Βρυξελλών ότι οι παροχές οδηγούν σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό και πιέζουν για επιστροφή στα πρωτογενή πλεονάσματα. Η κρίση χρέους συνεχίζει να πλανάται πάνω από την Ευρώπη…

Εξελίξεις στους διαγωνισμούς για το Θριάσιο. Ο μεν διαγωνισμός για το Θριάσιο ΙΙ αναμένεται να προκηρυχθεί εκ νέου, καθώς ο πρώτος κηρύχθηκε άγονος. Ο δε δεύτερος διαγωνισμός για το Θριάσιο Ι αναμένεται να εγκριθεί από τη Βουλή, προκειμένου στη συνέχεια να πέσουν οι υπογραφές. Για το Θριάσιο ΙΙ στο υπουργείο είναι αισιόδοξοι. Ωστόσο, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως δεν θα είναι εύκολο να εκφραστεί ενδιαφέρον που θα καταλήξει σε κατάθεση φακέλου. Κάτι που δεν αποκλείεται, αλλά δεν είναι τόσο εύκολο.

Μαθαίνουμε ότι  προχωράει ο διαγωνισμός για την Αττική Οδό, όπου φαίνεται ότι έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον των μεγαλύτερων εταιριών στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Σύμφωνα με τις ενδείξεις φαβορί φαίνεται να είναι οι Ολλανδοί της Χόλτερμαν όπου κοινοπρακτικά είναι αποφασισμένοι να κάνουν το παν για να διατηρήσουν την Αττική Οδό στα πορτφόλιό τους. Σε κάθε περίπτωση πάντως ο ανταγωνισμός θα είναι σκληρός…

Άλλη μια κολακευτική αναφορά για την  Mytilineos, με τα report της Eurobank Equities να προβλέπουν αύξηση των EBITDA του ομίλου κατά 32% στην επόμενη 3ετία. Οι προβλέψεις είναι τόσο αισιόδοξες που κάνουν λογο  για μια «συναρπαστική» επενδυτική πρόταση, με αποτέλεσμα η Eurobank Equities να τοποθετεί τη Mytilineos στις κορυφαίες επιλογές της (top pick).

Δεν έχουν τέλος οι επενδύσεις των Ελλήνων εφοπλιστών. Αυτή τη φορά στο επίκεντρο βρίσκεται ο Νίκος Βαφειάς, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες έχει θέσει ως στόχο εντός του επόμενου έτους να ξεπεράσει τα 100 πλοία. Μπορεί να μοιάζει ένας στόχος δύσκολα υλοποιήσιμος, ωστόσο ήδη έχει ξεπεράσει τα 90 πλοία. Ο στόχος αυτή τη στιγμή αριθμοί 90 πλοία, εκ των οποίων τα 45 gas carriers, τα 30 δεξαμενόπλοια και τα υπόλοιπα 15 φορτηγά πλοία. Στον όμιλο ανήκουν τέσσερις εταιρείες, οι δύο εξ αυτών να είναι εισηγμένες. Πρόκειται για την Stealth Gas και την Imperial Petroleum.

Μπροστά παίρνουν οι μηχανές για τη μεγάλη επένδυση ύψους 200 εκατ. ευρώ του Πάνου Γερμανού στη Μακεδονία. Πρόκειται για το εργοστάσιο στη Δυτική  Μακεδονία με συνολικό κόστος περίπου 200 εκατ. ευρώ, ενώ τα αρμόδια departments τρέχουν τις διαδικασίες προκειμένου να υπάρχουν γρήγορες εξελίξεις. Η επένδυση εντάσσεται στην προσπάθεια της Sunlight για αύξηση της παραγωγικής της δυναμικότητας σε μπαταρίες μολύβδου-οξέος και έως το 2024 έχει τεθεί ο φιλόδοξος στόχος για υπερδιπλασιασμό της παραγωγής.

Θα έχουμε εξελίξεις στις αερομεταφορές; Το ερώτημα πλανάται για την Ellinair και την πιθανότητα να ξεκινήσει ξανά τις πτήσεις της προς ελληνικούς προορισμούς μετά την αναστολή. Είναι προσωρινή; Κανείς δεν ξέρει, πάντως κατατέθηκαν τα κρατικά χρήματα ως αποζημίωση για την περίοδο του κορονοϊού. Πρόκειται για 6,8 εκατ. ευρώ και αρκετοί θεωρούν πως τα κεφάλαια αυτά ίσως χρησιμοποιηθούν για την επαναδραστηριοποίηση της εταιρείας. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο, όμως η αεροπορική έχει αναδιοργανωθεί με νέο ΔΣ και έμπειρα στελέχη της αγοράς στα πηδάλια…

Σημαντικές συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν μεταξύ Alpha Bank και επενδυτών. Οι συναντήσεις έγιναν στα κεντρικά της τράπεζας και περιελάμβαναν funds, asset management και…Family Offices. Στη συνάντηση τα στελέχη της τράπεζας εστίασαν στην πρόοδο που έχει σημειωθεί στην ελληνική οικονομία, στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, στην ανάκαμψη των τραπεζών και στις επενδυτικές ευκαιρίες. Πάντως funds αυξάνουν τις θέσεις τους στην ελληνική οικονομία μέσω του χρηματιστηρίου.

Και μιας και πιάσαμε τις τράπεζες, οι ελληνικές ακολουθούν αντίστροφη πορεία συγκριτικά με τις τράπεζες του εξωτερικού. Δηλαδή, η χρηματοδότησή τους βασίζεται κυρίως στις  καταθέσεις, ενώ έως το 2024 η εξάρτηση αυτή θα αυξηθεί. Αντιθέτως οι ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένεται να εκδώσουν περισσότερα ομόλογα το προσεχές διάστημα. Η διάσταση αυτή έχει εξήγηση και δεν είναι άλλη από την αύξηση των αποδόσεων στα ομόλογα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ