today-is-a-good-day
22.1 C
Athens

Οι ΗΠΑ διοργανώνουν μια «πρωτοφανή» σύνοδο για τα νησιά του Ειρηνικού

Οι ΗΠΑ διοργανώνουν από σήμερα μια «πρωτοφανή» σύνοδο για τα νησιά του Ειρηνικού, μια περιοχή που αποτελεί τον τελευταίο καιρό πεδίο διπλωματικής αντιπαράθεσης με την Κίνα, σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο του Λευκού Οίκου.

«Έχουμε πραγματοποιήσει συναντήσεις με ηγέτες της περιοχής του Ειρηνικού και στο παρελθόν. Συνήθως για μία ώρα στη Χαβάη ή αλλού. Ποτέ στο παρελθόν δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο. Είναι πρωτοφανές», τόνισε ο αξιωματούχος.

Η σύνοδος είναι προγραμματισμένο να διαρκέσει δύο ημέρες και θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη με μια ομιλία του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν και στη συνέχεια δείπνο στον Λευκό Οίκο.

Στη διάρκειά της η κυβέρνηση Μπάιντεν θα παρουσιάσει «νέες ουσιαστικές πρωτοβουλίες» και «νέες επενδύσεις» σε διάφορους τομείς, από το περιβάλλον και την υγεία, ως την αντιμετώπιση της παράνομη αλιείας, εξήγησε ο αξιωματούχος που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

Ο Μπάιντεν έχει χαρακτηρίσει «πολύ σημαντική» την προσωπική επαφή μεταξύ των ηγετών, σύμφωνα με την εκπρόσωπό του Καρίν Ζαν-Πιέρ, «κάτι που θα δείξει στη σύνοδο».

Κυβερνητικός αξιωματούχος παραδέχθηκε ότι η Ουάσινγκτον δεν έδινε αρκετή σημασία στην περιοχή του Ειρηνικού τα τελευταία χρόνια και πλέον εργάζεται με τις συμμαχικές χώρες για «να προσθέσει πόρους, ικανότητες και να αυξήσει τη διπλωματική της δέσμευση».

«Θα έχουμε μεγάλους αριθμούς σε δολάρια», τόνισε εξηγώντας ότι αυτά θα ανακοινωθούν σήμερα.

«Επιδιώξαμε να εναρμονίσουμε τη στρατηγική μας για να εκπληρώσουμε τους δικούς τους στόχους», σημείωσε.

Η στρατηγική αντιπαράθεση στον Ειρηνικό Ωκεανό έχει αυξηθεί δραματικά φέτος αφού η Κίνα υπέγραψε συμφωνία ασφαλείας με τα νησιά του Σολομώντα, εγείροντας προειδοποιήσεις για στρατιωτικοποίηση της περιοχής.

Ήδη οι αρχές των νησιών του Σολομώντα έχουν ενημερώσει τις άλλες χώρες που συμμετέχουν στη διάσκεψη ότι δεν θα υπογράψουν το τελικό ανακοινωθέν που βρίσκεται υπό συζήτηση, προκαλώντας μεγαλύτερη ανησυχία για τις σχέσεις της χώρας με την Κίνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ