today-is-a-good-day
19 C
Athens

Νότια Κορέα: Πολύ σοβαρή πρόκληση η νέα εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα

«Πολύ σοβαρή πρόκληση», που «απειλεί την ειρήνη και την ασφάλεια της κορεατικής χερσονήσου και της διεθνούς κοινότητας» χαρακτήρισε το γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας της Νότιας Κορέας τη νέα εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου μικρού βεληνεκούς στην οποία προχώρησε νωρίτερα σήμερα η Βόρεια Κορέα, δυο ημέρες μετά την άφιξη της δύναμης κρούσης πυρηνοκίνητου αεροπλανοφόρου των ΗΠΑ για κοινά στρατιωτικά γυμνάσια με τις νοτιοκορεατικές ένοπλες δυνάμεις και λίγα εικοσιτετράωρα προτού αφιχθεί στη Σεούλ η αμερικανίδα αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις για συνομιλίες με τον νέο πρόεδρο Γιουν Σοκ-γελ.

Μετά την εκτόξευση, ο επικεφαλής του νοτιοκορεατικού γενικού επιτελείου Κιμ Σουνγκ-κιαμ συζήτησε την κατάσταση με τον διοικητή των αμερικανικών δυνάμεων στην Κορέα Πολ Λακαμέρα και οι δύο πλευρές επαναβεβαίωσαν την ετοιμότητά τους να αντιδράσουν σε οποιαδήποτε απειλή ή πρόκληση της Πιονγκγιάνγκ, κατά την ίδια πηγή.

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της νοτιοκορεάτικης προεδρίας συνεδρίασε εκτάκτως για να εξετάσει μέτρα αντιποίνων και καταδίκασε την οπλική δοκιμή, που παραβιάζει όπως τόνισε αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και είναι αδικαιολόγητη «πρόκληση».

Ο νοτιοκορεάτης πρόεδρος Γιουν, που επέστρεψε χθες Σάββατο στη Σεούλ, μετά τις επισκέψεις του κατά σειρά στη Βρετανία, στις ΗΠΑ και στον Καναδά, ενημερώθηκε για την εκτόξευση, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες του.

Ο ιάπωνας υπουργός Άμυνας Γιασουκάζου Χαμάντα δήλωσε πως εκτιμάται πως ο πύραυλος έφθασε σε μέγιστο υψόμετρο 50 χιλιομέτρων και ότι η τροχιά του ήταν ακανόνιστη. Πρόσθεσε πως κατέπεσε σε θαλάσσια περιοχή εκτός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ) της χώρας του και ότι δεν αναφέρθηκε κανένα πρόβλημα από πλοία ή αεροσκάφη στην περιοχή.

Σύμφωνα με τις ένοπλες δυνάμεις της Νότιας Κορέας, ο πύραυλος εκτοξεύθηκε από την περιοχή Τετσόν λίγο πριν από τις 07:00 (τοπική ώρα) και κάλυψε απόσταση 600 χιλιομέτρων σε υψόμετρο 60 χιλιομέτρων φθάνοντας ταχύτητα ως και 5 Μαχ.

Αρκετοί από τους πυραύλους μικρού βεληνεκούς που έχουν δοκιμαστεί από τη Βόρεια Κορέα τα τελευταία χρόνια είναι σχεδιασμένοι για να αποφεύγουν συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας με ελιγμούς εν πτήσει και χαράσσοντας χαμηλότερη τροχιά, σύμφωνα με ειδικούς.

«Αν συμπεριλάβετε τις εκτοξεύσεις πυραύλων Κρουζ πρόκειται για τη 19η εκτόξευση (σ.σ. πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα φέτος), πρόκειται για ρυθμό (οπλικών δοκιμών) άνευ προηγουμένου», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Χαμάντα.

Έκανε λόγο για «απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια της χώρας μας, της περιοχής και της διεθνούς κοινότητας», προσθέτοντας πως «το να γίνεται αυτό εν μέσω της εισβολής στην Ουκρανία είναι ασυγχώρητο». Πρόσθεσε ότι η Ιαπωνία επέδωσε διαμαρτυρία μέσω της πρεσβείας της Βόρειας Κορέας στο Πεκίνο.

Η αμερικανική Διοίκηση Ινδο-Ειρηνικού ανέφερε πως είναι ενήμερη για την εκτόξευση και βρίσκεται σε επαφή με τους συμμάχους των ΗΠΑ, επαναβεβαιώνοντας τη δέσμευση της Ουάσινγκτον να υπερασπιστεί τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία.

Χθες Σάββατο, η Σεούλ προειδοποίησε πως έχει πληροφορίες με βάση τις οποίες η Πιονγκγιάνγκ ετοιμάζεται να προχωρήσει σε δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου εκτοξευόμενου από υποβρύχιο (SLBM).

Η σημερινή ήταν η πρώτη δοκιμή πυραύλου από τις αρχές Ιουνίου, όταν η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε οκτώ βαλλιστικούς πυραύλους μέσα σε μια ημέρα, κάτι που ώθησε τις ΗΠΑ να αξιώσουν την επιβολή νέων κυρώσεων για την παραβίαση αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ