today-is-a-good-day
13.8 C
Athens

Πλούσιος ο προγραμματισμός του Εθνικού Θεάτρου για τη νέα σαιζόν

Ένα ρεπερτόριο που επιχειρεί να καλύψει όλο το φάσμα, σχεδίασε για την περίοδο 2022- 2023 το Εθνικό Θέατρο: κλασικά γνωστά έργα, άπαιχτα έργα Ελλήνων και ξένων συγγραφέων, θεατρικές διασκευές λογοτεχνικών κειμένων και σεναρίων ταινιών, πρωτότυπες κειμενικές συνθέσεις. Την ίδια ποικιλομορφία έχει και η επιλογή των σκηνοθετών: δόκιμοι σημαντικοί δημιουργοί, σκηνοθέτες της νεότερης γενιάς που έχουν ήδη διαγράψει μια πολύ ενδιαφέρουσα πορεία, γνωστοί καλλιτέχνες που υπογράφουν την πρώτη τους σκηνοθεσία, νέοι σκηνοθέτες στα πρώτα τους βήματα. Αντίστοιχη είναι και η ποικιλομορφία των άλλων καλλιτεχνικών συντελεστών και των ηθοποιών που θα συνεργαστούν αυτό τον χειμώνα με το Εθνικό Θέατρο: από καλλιτέχνες που  θα κάνουν την πρώτη τους εμφάνιση στο θέατρο έως πολύ έμπειρους και γνωστούς ανθρώπους του θεάτρου. Η διαφορετικότητα είναι η λέξη κλειδί για τις φετινές επιλογές του ρεπερτορίου και των καλλιτεχνικών συντελεστών.

Της Αγγελικής Κώττη

«Πέρα από τις θεατρικές μας παραγωγές το φετινό πρόγραμμα συμπεριλαμβάνει και πολλές άλλες δραστηριότητες, όπως και οφείλει ένα Εθνικό θέατρο» σημειώνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής Γιάννης Μόσχος «θεατροπαιδαγωγικά εργαστήρια για παιδιά, εφήβους και ενήλικες, προγράμματα θεατρικής εκπαίδευσης για κρατούμενους και ανθρώπους σε απεξάρτηση, εκθέσεις, εκδηλώσεις και συζητήσεις, συνεργασίες με διάφορους πολιτιστικούς και δημόσιους φορείς, αλλά και την αξιοποίηση μιας σειράς ευρωπαϊκών προγραμμάτων, του ΕΣΠΑ 2014-2020 και του Ταμείου Ανάκαμψης, που θα βοηθήσουν σημαντικά στην ανάπτυξη του Εθνικού.»

Από σήμερα Πέμπτη και έως την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου τα μεσάνυχτα, το κοινό μπορεί να αγοράσει εισιτήρια με 10 ευρώ προσφορά.  Αφορά τα έργα της Κεντρικής Σκηνής, της Σκηνής «Νίκος Κούρκουλος», της Σκηνής «Μαρίκα Κοτοπούλη» και της Σκηνής «Κατίνα Παξινού» στο Θέατρο Rex. Εξαιρείται η διακεκριμένη ζώνη. Για τα έργα της Κεντρικής Σκηνής θα ανοίξουν συγκεκριμένες ημερομηνίες λόγω του  εναλλασσόμενου ρεπερτορίου. 

Κεντρική σκηνή

Στην κεντρική σκηνή η αρχή θα γίνει με τους «Βρυκόλακες» του Χένρικ Ιψεν σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή, (πρεμιέρα στις 26 Οκτωβρίου) και στη συνέχεια θα δούμε τη Σπασμένη στάμνα του Χάινριχ Φον Κλάιστ (Σκηνοθεσία: Ακύλλας Καραζήσης-Νίκος Χατζόπουλος) και το Ρωμαίος και Ιουλιέττα του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά.

Η σκηνή «Νίκος Κούρκουλος» θα φιλοξενήσει παραστάσεις με τα έργα: «Ο άνθρωπος απ΄ το Παντόλσκ του Ντμίτρι Ντανίλοβ- Σκηνοθεσία: Γιώργος Κουτλής. Σε πρώτη πανελλήνια παρουσίαση, με πρεμιέρα στις 14 Οκτωβρίου. Ο Άλλος της Πένυς Φυλακτάκη- Σκηνοθεσία: Σοφία Πάσχου. Ένα σπίτι φωτεινό σαν μέρα του Τόνυ Κούσνερ- Σκηνοθεσία: Γιάννης Μόσχος 

«Τα φώτα της πόλης»  του Τσάρλι Τσάπλιν θα ανοίξουν το πρόγραμμα της σκηνής «Μαρίκα Κοτοπούλη». Ένα διαφορετικό μιούζικαλ σε πρωτότυπη μουσική Θοδωρή Οικονόμου και στίχους Σταύρου Σταύρου σε σκηνοθεσία Αμάλιας Μπένετ. Ακολουθεί το Μια νύχτα στην Επίδαυρο, σε σύλληψη και σκηνοθεσία Νίκου Καραθάνου.

Σκηνή Κατίνα Παξινού

Στο ΘΕΑΤΡΟ REX-ΣΚΗΝΗ «ΚΑΤΙΝΑ ΠΑΞΙΝΟΥ» θα παιχτούν:

Οι προβοκάτορες του Γιάννη Αποσκίτη

Σκηνοθεσία: Ορέστης Σταυρόπουλος

Δε φάιναλ θολούθιον, βασισμένο σε κείμενα των Κωστάκη Ανάν και Suyako

Σκηνοθεσία: Σωτήρης Ρουμελιώτης

Goodbye, Lindita

Σύλληψη-Σκηνοθεσία: Μάριο Μπανούσι

Yes, we can΄t

Σύλληψη-Σκηνοθεσία: Μαριλένα Κατρανίδου    

Πειραματική σκηνή

Η Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου επαναλειτουργεί, πλέον ως Πειραματική Σκηνή Νέων Δημιουργών μετά από μια διακοπή δύο χρόνων. Πιάνοντας το νήμα από εκεί που το άφησαν ο Ανέστης Αζάς και ο Πρόδρομος Τσινικόρης, οι οποίοι συνέχισαν το έργο των προκατόχων τους —Στάθη Λιβαθινού και Νίκου Περέλη. Σύμφωνα με όλους τους καλλιτέχνες «η Πειραματική Σκηνή επιχειρεί να είναι ένας τόπος νέων αναπάντεχων ιδεών, ένας χώρος συνάντησης, ζύμωσης, δοκιμής, ανακάλυψης νέων τρόπων και νέων φωνών» σημειώνει ο υπεύθυνός της, Γιώργος Κουτλής.

Όπως υπόσχεται και ο τίτλος της, τα επόμενα τρία χρόνια στην Πειραματική Σκηνή Νέων Δημιουργών θα δείξουν τη δουλειά τους καλλιτέχνες που βρίσκονται στα πρώτα βήματα της διαδρομής τους. Ο στόχος είναι, δηλαδή, να προτείνει και να δώσει χώρο η Πειραματική σε δημιουργούς που διαισθανόμαστε ότι θα μας απασχολήσουν στο μέλλον. Η φετινή σεζόν θα κινηθεί γύρω από τους εξής άξονες: 

Την ανάδειξη της εγχώριας δημιουργίας, καθώς προτείνουμε παραστάσεις που η πρώτη ύλη τους προέρχεται από δημιουργούς που ζουν και δραστηριοποιούνται στη χώρα μας. Επιλέχθηκαν, λοιπόν, ιδέες και έργα της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας.

Την επιθυμία να ανοίξει ο διάλογος πάνω στο τι μπορεί να συνιστά πρώτη ύλη για μια θεατρική παράσταση. Γι’ αυτόν τον λόγο έγινε μια επιλογή παραστάσεων με τελείως διαφορετική αφετηρία: θεατρικό έργο, λογοτεχνικά κείμενα, devised υλικό, αληθινές ιστορίες και μια παράσταση που αφορμή της είναι εικόνες κι όχι λόγος. 

Η πειραματική σκηνή στεγάζεται στο  ΘΕΑΤΡΟ REX – ΣΚΗΝΗ «ΚΑΤΙΝΑ ΠΑΞΙΝΟΥ». Θα ξεκινήσει τη φετινή σαιζόν με την περιπατητική παράσταση ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥ Ή ΑΣ ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ  σε Σύλληψη-Σκηνοθεσία: Μπρικένα Γκίστο, από 18 Νοεμβρίου. Ακολουθούν «Οι προβοκάτορες-Όλη η αλήθεια για τα πραγματικά γεγονότα από το φανταστικό κράτος της Ωρυγίας» του Γιάννη Αποσκίτη

(Σκηνοθεσία: Ορέστης Σταυρόπουλος)

Μικρό Εθνικό

Το Μικρό Εθνικό απευθύνεται σε παιδιά και νέους κάθε ηλικίας, στοχεύοντας πάντα σε ένα θέατρο ποιότητας, με τη δυναμική να συναρπάσει, να αφυπνίσει και να μεταμορφώσει. 

Η υπεύθυνη Σοφία Βγενοπούλου, αναφέρει πως τη σεζόν 2022-23 όσοι συμμετάσχετε στις παραστάσεις, «μπορείτε να απολαύσετε ένα ευρύ και ολοκληρωμένο ρεπερτόριο για το νεανικό μας κοινό στην παιδική και στην εφηβική σκηνή. Τρεις διαφορετικές παραστάσεις, ιστορίες που αγκαλιάζουν τις αλήθειες της ζωής με ευαισθησία και περιέργεια, κεντρίζουν τη φαντασία, γεννούν ελπίδα, αμφισβητούν και εξερευνούν τον κόσμο μας και τον εαυτό μας μέσα σ’ αυτόν. Διαφορετικοί καλλιτέχνες προσκαλούνται και προετοιμάζουν δουλειές για παιδιά και εφήβους, αποδεικνύοντας πως το θέατρο για νεανικό κοινό είναι ένα γόνιμο πεδίο καλλιτεχνικής δράσης. 

Παράλληλα, το Μικρό Εθνικό είναι ένας χώρος ανάπτυξης ενός πολυδιάστατου πλέγματος καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών δράσεων: εργαστήρια για άτομα από 3 έως 65+, εκπαιδευτικά προγράμματα σχεδιασμένα σε συνάρτηση με τις παραστάσεις, που προσφέρονται στον χώρο του σχολείου και επεκτείνουν τη θεατρική εμπειρία στην τάξη, απόπειρες δημιουργίας νέων θεατρικών έργων για παιδιά και νέους, πρωτοβουλίες που εκμηδενίζουν τις γεωγραφικές αποστάσεις και φέρνουν κοντά νέους και νέες από όλη την Ελλάδα μέσα από τη δημιουργία.

Τελικός στόχος όλων των πρωτοβουλιών του Μικρού Εθνικού είναι η γνωριμία μικρών και μεγάλων με τη μαγευτική τέχνη του θεάτρου, τη συλλογική δημιουργία, τη θεατρική διαδικασία ως εμπειρία που μπορεί να αλλάξει τον τρόπο θέασης του κόσμου.»

Η πρώτη πρεμιέρα έχει τοποθετηθεί για την 28η Οκτωβρίου, με το έργο «Η Χάιντι και τα βουνά» του Ανδρέα Φλουράκη, σε σκηνοθεσία Ιώς Βουλγαράκη. Στη συνέχεια θα δούμε «Το ξύπνημα της άνοιξης» του Φρανκ Βέντεκιντ σε διασκευή της Άνια Ράις και σκηνοθεσία: Γιάννη Καραούλη

Η δημιουργία της Εφηβικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου υλοποιείται στο πλαίσιο της Πράξης «ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΟ ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ» που  έχει ενταχθεί στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Κύκλος συζητήσεων

Το Εθνικό Θέατρο οργανώνει φέτος μια σειρά από συζητήσεις πάνω σε φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία και την τέχνη. Η πρώτη συζήτηση που θα ανοίξει αυτόν τον κύκλο θα πραγματοποιηθεί στις 3 Οκτωβρίου στις 19.00 στην Κεντρική Σκηνή, στο κτήριο Τσίλλερ, με θέμα: «Το ελληνικό θέατρο στην εποχή του #MeToo».

Στη συζήτηση θα συμμετέχουν ο σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Γιάννης Μόσχος και οι εξής ομιλητές και ομιλήτριες: η ηθοποιός, χορογράφος και σκηνοθέτρια Φένια Αποστόλου, η σκηνοθέτρια Ιώ Βουλγαράκη, ο ηθοποιός και σεναριογράφος Γιώργος Καπουτζίδης, ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Ακύλλας Καραζήσης, ο σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής του Θεάτρου «Προσκήνιο» Δημήτρης Καραντζάς, η τραγουδίστρια και ηθοποιός Ίντρα Κέιν, η ηθοποιός Ρένια Λουιζίδου, ο ηθοποιός και πρόεδρος του Σ.Ε.Η. Σπύρος Μπιμπίλας, η ηθοποιός Χριστίνα Χειλά- Φαμέλη. Τη συζήτηση θα συντονίσει η δραματουργός και σύμβουλος καλλιτεχνικής διεύθυνσης, Σοφία Ευτυχιάδου. 

Συμπράξεις

Φέτος, η πρώτη κρατική μας σκηνή συμπράττει με το Θέατρο Τέχνης- Κάρολος Κουν για τον εορτασμό των 100 χρόνων από τη γέννηση του σπουδαίου Έλληνα δραματουργού Ιάκωβου Καμπανέλλη. Οι δύο ιστορικοί θεατρικοί οργανισμοί που διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην ανάδειξη του Ιάκωβου Καμπανέλλη ως ενός από τους κορυφαίους δραματουργούς της σύγχρονης ελληνικής γραφής, θα συνεργαστούν για να τιμήσουν από κοινού τον σημαντικό Έλληνα συγγραφέα. Στο πλαίσιο αυτό θα παιχτεί στο Θέατρο της Οδού Φρυνίχου Η Στέλλα με τα κόκκινα γάντια, σε σκηνοθεσία του Γιάννου Περλέγκα. Παράλληλα, στο Εθνικό Θέατρο, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Κτηρίου Τσίλλερ, θα πραγματοποιηθεί Βραδιά μνήμης στις αρχές Δεκεμβρίου 2022, με θέμα τις παραστάσεις του Ιάκωβου Καμπανέλλη που έχουν ανέβει στο παρελθόν στα δύο θέατρα, σε κοινή επιμέλεια των δύο θεατρικών οργανισμών και με τη συνεργασία της Κατερίνας Καμπανέλλη.

Άλλη σύμπραξη, θα είναι αυτή με το ανέβασμα της παράστασης Συνέβη στην Ελλάδα σε σκηνοθεσία Νίκου Χατζόπουλου.

Στους δύο αιώνες του νεοελληνικού κράτους, οι επιλογές μας σε κρίσιμες στιγμές καθόρισαν την πορεία μας μέχρι σήμερα. Επηρέασαν τη μορφή της ζωής μας με τρόπους που ίσως δεν τους αναλογιζόμαστε. Αυτά τα κομβικά γεγονότα, με τις αμφιλεγόμενες προσεγγίσεις και ερμηνείες τους, θα φωτιστούν σε μια σειρά από επτά σκηνικές δράσεις-παραστάσεις, με σκοπό να προκύψει μια γόνιμη συζήτηση γύρω από τη σημερινή μας ταυτότητα.

Η καλό θα τριτώσει με μια συνεργασία με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, όπως συμφώνησαν πρόσφατα οι δύο καλλιτεχνικοί διευθυντές των δύο θεάτρων, Γιάννης Μόσχος και Αστέρης Πελτέκης. Λεπτομέρειες για το πλαίσιο της συνεργασίας θα ανακοινωθούν σύντομα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ