today-is-a-good-day
14.7 C
Athens

Η πολιτική στόχευση Τσίπρα στη φετινή ΔΕΘ

Θα γίνει το debate Μητσοτάκη-Τσίπρα, αλλά στην ώρα του, κατά την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου, διαμήνυσε η κυβέρνηση σηκώνοντας το γάντι που πέταξε ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στη ΔΕΘ, ο οποίος παράλληλα έριξε γέφυρες στη μεσαία τάξη, στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής του.

Του Κώστα Πασίση

Όταν έλθει η ώρα των εκλογών θα ανταποκριθούμε στο αίτημα του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ανέφερε ο κ. Οικονόμου, υπενθυμίζοντας ότι στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού διαλόγου ο Πρωθυπουργός έχει ενημερώσει πολλές φορές την εθνική αντιπροσωπεία.

Ο Αλέξης Τσίπρας πήγε στη Θεσσαλονίκη με τριπλή πολιτική στόχευση.

Πρώτον να προβάλλει και να διαφημίσει τη βασική πρόταση του για «Προοδευτική Διακυβέρνηση» από την πρώτη Κυριακή, ευθυγραμμιζόμενος  με το αφήγημα του Νίκου Ανδρουλάκη, περί της ανάγκης σχηματισμού κυβέρνησης από τον πρώτο γύρο των εκλογών, εξαιρώντας όμως τους κ.κ Μητσοτάκη-Τσίπρα, αν δε βγαίνουν τα κουκιά…

Ιδιαίτερη πολιτική αξία βέβαια έχει και η δήλωση του ότι μόνο με πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει συζήτηση για σχηματισμό κυβέρνησης με ΠΑΣΟΚ ή Βαρουφάκη.

Δεύτερον να πει ότι ωρίμασε πολιτικά και να ζητήσει δεύτερη ευκαιρία…

Η αναφορά του στην αδικημένη μεσαία τάξη είναι αποκαλυπτική και δεν χρειάζεται πολλές ερμηνείες.

«Εγώ το έχω πει πρώτος: Αδικήσαμε τη μεσαία τάξη. Ξεχνάτε, όμως, τι περάσαμε για να κρατήσουμε τη χώρα όρθια; Δεν ήμασταν σε μνημόνια εκείνη την περίοδο; Δεν ήμασταν αυτοί που έπρεπε να ολοκληρώσουμε αυτό που δεν κατάφεραν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Αδικήσαμε τη μεσαία τάξη, αλλά όχι από συνειδητή επιλογή. Έπρεπε να φέρουμε τη χώρα στο τέλος των μνημονίων. Έχουμε, λοιπόν, σήμερα ηθική υποχρέωση απέναντι στη μεσαία τάξη».

Στην προκειμένη περίπτωση, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ εμμέσως πλην σαφώς προσπάθησε να περάσει και  το μήνυμα ότι δεν εφάρμοσε το αρχικό του πρόγραμμα, όχι γιατί έκανε πολιτική κυβίστηση, αλλά λόγω των «δεσμών» από τα μνημόνια.

Εκτός όμως της αδικημένης μεσαίας τάξης, με τις πραγματικά γενναιόδωρες εξαγγελίες-παροχές προσπάθησε να προσεγγίσει και ειδικές κοινωνικές ομάδες και κατηγορίες, όπως έκανε και ο Πρωθυπουργός στο Βελλίδειο…

Τρίτον, να εκμεταλλευθεί πολιτικά τη συγκυρία με την ενεργειακή κρίση που τρομάζει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, με δεδομένο ότι ο επερχόμενος χειμώνας θα είναι μια πορεία σε αχαρτογράφητα νερά για όλους.

Ο κ. Τσίπρας για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης πρότεινε μεταξύ άλλων  την επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ, την  αποσύνδεση της τιμής της χονδρεμπορικής ρεύματος από τη χρηματιστηριακή τιμή του φυσικού αερίου, τη θέσπιση ανώτατου συντελεστή κέρδους στην παραγωγή ενέργειας στο 5% κ.α

Στο «μικροσκόπιο» της κυβέρνησης οι παροχές Τσίπρα

Εν κατακλείδι, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στη φετινή ΔΕΘ εμφανίστηκε με ένα νέο πολιτικό προφίλ, πιο μετριοπαθές από ότι στο παρελθόν καθώς απέφυγε τις ατάκες περί ελέγχου των αρμών Εξουσίας…

Άλλωστε το συγκεκριμένο προφίλ είναι το μόνο που ταιριάζει και είναι ελκυστικό για προσέγγιση του Κέντρου που είναι επίσης βασικός πολιτικός στόχος.

Οι εξαγγελίες Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη μπήκαν άμεσα στο «μικροσκόπιο» της κυβέρνησης η οποία προσπάθησε να αποδομήσει το αφήγημα του.

Επί της ουσίας η κυβέρνηση στοχοποίησε το «Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης» Νο2 που κατά τους υπολογισμούς της  κοστίζει 23,5 δισ. ευρώ για το 2023 και επιπλέον μόνιμο δημοσιονομικό κόστος 10 δισ. ευρώ για κάθε επιπλέον χρόνο, όπως ανέφερε στην ανακοίνωση της.

Ο κ. Τσίπρας, με την ανερμάτιστη και ακατάσχετη παροχολογία στη Δ.Ε.Θ., απέδειξε ότι δεν συνετίστηκε από τα τραγικά λάθη της πολιτικής του διαδρομής  και δεν αντιλαμβάνεται, έστω στοιχειωδώς, τη σύνθετη και δύσκολη πραγματικότητα στην Ελλάδα και την Ευρώπη, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου και επεσήμανε ότι αν εφαρμόζονταν τα όσα είπε ο κ. Τσίπρας η χώρα θα οδηγείτο σε νέα χρεοκοπία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ