today-is-a-good-day
20.1 C
Athens

Ρωσία: Φιλορωσικό δικαστήριο στην ανατολική Ουκρανία καταδίκασε πρώην προσωπικό του ΟΑΣΕ με την κατηγορία της προδοσίας

Φιλορωσικό δικαστήριο στην ανατολική Ουκρανία καταδίκασε σήμερα δύο πρώην εργαζόμενους σον Οργανισμό για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ)σε κάθειρξη 13 ετών με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας, ενώ χαρακτήρισε τον ΟΑΣΕ «απάνθρωπο και αποκρουστικό».

Το δικαστήριο στην υποστηριζόμενη από τη Ρωσία αποσχισθείσα «Λαϊκή Δημοκρατία του Λουχάνσκ» (ΛΔΛ)- μια από τις αυτοανακηρυχθείσες «λαϊκές δημοκρατίες» στην περιοχή του Ντιονμπάς στην ανατολική Ουκρανία- ανακοίνωσε τις ποινές για τον Ντμίτρο Σαμπάνοφ και Μαξίμ Πετρόφ, μέσω βίντεο που προβλήθηκε από κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Οι αρχές των αυτονομιστών, δήλωσαν ότι οι δύο τους συνελήφθησαν τον Απρίλιο και είχαν στρατολογηθεί από την αμερικανική Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών(CIA) και τις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες, και διαβίβαζαν πληροφορίες για το στρατιωτικό προσωπικό του Λουχάνσκ.

Ο περιφερειακός οργανισμός ασφαλείας, ο οποίος αριθμεί την Ρωσία και την Ουκρανία μεταξύ των 57 μελών του, ανέφερε ότι οι κατηγορίες είναι «κατασκευασμένες» και ότι οι δύο άνδρες τιμωρήθηκαν επειδή ασκούσαν τα υπηρεσιακά τους καθήκοντα.

Στο βίντεο από την αίθουσα του δικαστηρίου στην πόλη Λουχάνσκ, ο Σαμπάνοφ βοηθός επί θεμάτων ασφαλείας του ΟΑΣΕ, φαίνεται να στέκεται μέσα σ’ έναν μεταλλικό κλωβό, φορώντας μαύρο παντελόνι και ένα μαύρο μπλουζάκι με κουκούλα.

Ο ίδιος στεκόταν σιωπηλός όταν διαβάστηκε η ετυμηγορία πριν άνδρες με αστυνομικές στολές του φορέσουν χειροπέδες, σπρώξουν το κεφάλι του προς τα κάτω και τον απομακρύνουν από το δικαστήριο.

Ο Πετρόφ, διερμηνέας του ΟΑΣΕ, στέκονταν σε έναν γυάλινο κλωβό, είχε τα χέρια του στις τσέπες και δεν έδειξε να αντιδράει μόλις του ανακοινώθηκε οι απόφαση.

Και οι δύο τους εργάζονταν στην Ειδική Αποστολή Επιτήρησης (SMM) του ΟΑΣΕ στην Ουκρανία που ιδρύθηκε το 2014 για να παρακολουθεί τη σύγκρουση μεταξύ των υποστηριζόμενων από τους Ρώσους αυτονομιστών και τις στρατιωτικές δυνάμεις του Κιέβου που αναπτύχθηκαν αφότου η Μόσχα προσάρτησε από την Ουκρανία την Κριμαία το 2014. Η SMM σταμάτησε να επιχειρεί εφέτος μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών και εν ενεργεία πρόεδρος του ΟΑΣΕ Ζμπίγκνιεφ Ράου έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Τα μέλη της αποστολής μας κρατούνται άδικα για περισσότερο από πέντε μήνες υπό άγνωστες συνθήκες χωρίς λόγο στο πλαίσιο ενός καθαρά πολιτικού θεάτρου. Είναι απάνθρωπο και αποκρουστικό»

Η Γενική Γραμματέας του ΟΑΣΕ Χέλγκα Μαρία Σμιτ δήλωσε ότι οι δύο εργαζόμενοι «ασκούσαν επίσημα καθήκοντα» και ζήτησε την «άμεση και άνευ όρων απελευθέρωσή τους».

Ο ΟΑΣΕ δήλωσε επίσης ότι ανησυχεί για την τύχη ενός τρίτου μέλους της αποστολής που κρατείται στην ΛΔΛ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ