today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Η πολωνική προεδρία του ΟΑΣΕ καταγγέλλει «ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας»

Η προεδρία του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) κατήγγειλε σήμερα “ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας” μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

“Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο αυτήν την πράξη επίθεσης, δήλωσε σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Ζμπίγκνιου Ράου, που ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία αυτού του οργανισμού ο οποίος διαθέτει επί τόπου διεθνείς παρατηρητές.

Η Πολωνία συγκάλεσε σήμερα νέα έκτακτη συνεδρίαση, μετά την έναρξη από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν της εισβολής στην Ουκρανία, με αεροπορικές επιδρομές και είσοδο χερσαίων δυνάμεων.

“Η επίκληση του άρθρου 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών για να δικαιολογηθεί αυτό το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας είναι λυπηρή και επαίσχυντη. Αναμένουμε από τη ρωσική πλευρά να τηρήσει τις διεθνείς της υποχρεώσεις και δεσμεύσεις”, πρόσθεσε ο Ράου.

Το άρθρο αυτό αναγνωρίζει “το δικαίωμα νόμιμης άμυνας στην περίπτωση ένοπλης επίθεσης, έως ότου το Συμβούλιο Ασφαλείας λάβει τα απαραίτητα μέτρα για τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας”.

Το Μόνιμο Συμβούλιο του ΟΑΣΕ έχει πολλαπλασιάσει τα κέντρα διαχείρισης κρίσης μετά την αναγνώριση από τη Μόσχα των αυτονομιστικών οντοτήτων στην ανατολική Ουκρανία.

Η αποστολή παρατήρησης του Οργανισμού στην Ουκρανία, ο μόνος ουδέτερος μάρτυρας που είναι σήμερα παρών στις μάχες για την τεκμηρίωση της σύγκρουσης, είναι ακόμα εκεί, αλλά δεν μπορεί πλέον να εκτελεί τα καθήκοντά της.

Συγκροτείται από εκατοντάδες μέλη από δεκάδες χώρες, των οποίων η κατάσταση ασφαλείας είναι επί του παρόντος επισήμως άγνωστη. Ο ΟΑΣΕ δεν επικοινωνεί για το θέμα.

Από το 2014, ο οργανισμός είναι υπεύθυνος για την υποστήριξη της εφαρμογής των ειρηνευτικών συμφωνιών στην ανατολική Ουκρανία.

Αρκετές χώρες, ανάμεσά τους οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία, απέσυραν το προσωπικό τους. Άλλες άφησαν στους παρατηρητές τους να επιλέξουν ελεύθερα.

Με έδρα τη Βιέννη — πρωτεύουσα μιας ουδέτερης χώρας — από την ίδρυσή του το 1975, ο ΟΑΣΕ γεννήθηκε στην καρδιά του Ψυχρού Πολέμου για να προωθήσει τον διάλογο Ανατολής-Δύσης.

Σήμερα αριθμεί 57 κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένων των χωρών του ΝΑΤΟ και εκείνων που βρίσκονται στη ρωσική τροχιά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ