today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Έκτακτη σύνοδος του ΟΑΣΕ για το ουκρανικό αύριο Δευτέρα

Το Μόνιμο Συμβούλιο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) θα συνεδριάσει αύριο Δευτέρα για να επιχειρήσει να βρει μια διέξοδο στην ουκρανική κρίση, ανακοίνωσε σήμερα η Πολωνία, η χώρα που αυτήν την περίοδο ασκεί την προεδρία στον Οργανισμό.

«Η σύνοδος συγκλήθηκε για αύριο», ανέφερε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Πάβελ Γιαμπλόνσκι στο πρακτορείο PAP. Ο ΟΑΣΕ ανταποκρίθηκε έτσι στο αίτημα που είχε υποβάλει η Ουκρανία, λόγω της αυξημένης έντασης στην περιοχή του Ντονμπάς.

Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι η συνεδρίαση αυτή είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις 14.00 GMT (16.00 ώρα Ελλάδας).

Οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ κατέγραψαν τις τελευταίες ημέρες αύξηση των συγκρούσεων μεταξύ των φιλορώσων αυτονομιστών και του ουκρανικού στρατού, με ρίψη εκατοντάδων οβίδων. Η κρίση στο Ντονμπάς ξεκίνησε το 2014 και μέχρι τώρα έχει στοιχίσει τη ζωή σε 14.000 ανθρώπους.

Η Ουκρανία ζήτησε την έκτακτη σύγκληση του ΟΑΣΕ ώστε να συζητηθεί «η ταχεία επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας επί του πεδίου», σύμφωνα με μια ανάρτηση στο Twitter του μονίμου αντιπροσώπου της Πολωνίας στον Οργανισμό, του Άνταμ Χαλατσίνσκι.

«Ο στόχος είναι να συζητηθούν όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ώρες και ποια είναι τα μέτρα που θα ληφθούν από τον ΟΑΣΕ ώστε να οδηγηθούμε σε αποκλιμάκωση της έντασης», είπε ο Γιαμπλόνσκι. «Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για να αποφύγουμε μια ένοπλη σύρραξη», πρόσθεσε.

Η Πολωνία έχει αναλάβει για φέτος την εναλλασσόμενη προεδρία του ΟΑΣΕ, ενός οργανισμού που εδρεύει στη Βιέννη και μέλη του είναι, εκτός των άλλων χωρών, η Ρωσία και η Ουκρανία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ