today-is-a-good-day
14.8 C
Athens

Η “γαλάζια” στρατηγική για καθαρή λαϊκή εντολή

Η μάχη της πρώτης Κυριακής και ο στόχος της αυτοδυναμίας

Άνοιγμα στο χώρο του Κέντρου, στήριξη της μεσαίας τάξης, νέο «κοινωνικό συμβόλαιο εμπιστοσύνης, καθαρός πολιτικός λόγος, είναι οι βασικοί άξονες  της στρατηγικής της κυβέρνησης στην πορεία προς τις εκλογές και δη του πρώτου γύρου, μετά το κλείσιμο της πόρτας για συνεργασία από τον Νίκο Ανδρουλάκη, όπως φάνηκε από την οξύτατη επίθεση του στον Πρωθυπουργό, στο πλαίσιο της ΔΕΘ.

Υπό τις σημερινές πολιτικές συνθήκες δε διαφαίνεται στον ορίζοντα, έδαφος για συγκλίσεις την πρώτη Κυριακή και στο Μαξίμου επαναφέρουν το αφήγημα της ισχυρής λαϊκής εντολής, για να αποφευχθεί η ακυβερνησία και οι παρενέργειες της.

Ο Πρωθυπουργός φαίνεται ό,τι είχε να πει πολιτικά στο δυνητικό σύμμαχο, το ΠΑΣΟΚ, το είπε και από εδώ και στο εξής επενδύει στις «οικίες» δυνάμεις, προσβλέποντας σε ένα ποσοστό πέριξ του 34-35% στη μάχη του πρώτου γύρου, για να είναι ρεαλιστικά εφικτός ο στόχος της αυτοδυναμίας.

του Κώστα Πασίση

Στη Θεσσαλονίκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε 21 μέτρα στήριξης της κοινωνίας και δη των ευάλωτων συμπολιτών  μας ύψους 5,5 δισ. ευρώ, δείχνοντας ότι αφουγκράζεται το παλμό, γνωρίζει τις δυσκολίες και στέκεται πλάι της, αν και τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι περιορισμένα.

Το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση είναι η κοινωνία να μη λυγίσει και να σταθεί όρθια το Χειμώνα όπου η ενεργειακή κρίση απειλεί τα πάντα…

Αν και δεν ομολογείται δημοσίως, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναζητεί από τώρα πόρους για να χρηματοδοτήσει ένα δεύτερο πακέτο, που θα απευθύνεται αμιγώς στη στήριξη της αδικημένης μεσαίας τάξης, που χάρισε τη νίκη στη ΝΔ στις τελευταίες εκλογές.

Οι  δημοσκοπήσεις, πριν την αποκάλυψη της υπόθεσης των υποκλοπών, εμφάνιζαν τη  ΝΔ να κερδίζει τη μάχη του Κέντρου.

Με βάση τις εισροές προς Ν.∆. και ΣΥΡΙΖΑ από άλλα κόµµατα,  οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ. ΑΛ. οδεύουν προς τη Νέα ∆δημοκρατία σε ποσοστό 7,2%, ενώ προς τον ΣΥΡΙΖΑ πηγαίνει ένα ποσοστό µόνο 2,4%.

Επίσης σε αυτές τις μετρήσεις οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ σε ένα ποσοστό άνω του 50% δείχνουν να θέλουν κυβέρνηση συνεργασίας µε βάση τη Ν.∆ και  µμόλις  17,5%, προτιμούν τον Αλέξη Τσίπρα για Πρωθυπουργό.

Η υπόθεση της παρακολούθησης του τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη ασφαλώς και έχει αλλάξει αυτά τα ποσοστά, αλλά όχι δραματικά, με αποτέλεσμα στο Μαξίμου να αισιοδοξούν ότι μπορεί να κερδίσουν τη μάχη του Κέντρου, ξετυλίγοντας μια αξιόπιστη πολιτική πρόταση διακυβέρνησης.

Όχι σε Βελόπουλο

Στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από τους υπουργούς του να μπουν δυνατά στον προεκλογικό αγώνα και να μιλούν πολιτικά.

Σύμφωνα με τις οδηγίες υπουργοί, βουλευτές και στελέχη πρέπει να στηρίξουν το αφήγημα της πολιτικής σταθερότητας, τους κινδύνους που κρύβει η ακυβερνησία για το εισόδημα των πολίτων, να δώσουν έμφαση στα πεπραγμένα και στην αξιοπιστία της κυβέρνησης.

Τέλος να σημειώσουμε ότι στο Μαξίμου βάζουν τέλος στα κυοφορούμενα σενάρια περί μετεκλογικής συνεργασίας ΝΔ και Ελληνικής Λύσης.

Ένα ενδεχόμενο που απέκλεισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Θεσσαλονίκη.

Συνεργάτες του Πρωθυπουργού αιτιολογώντας τους λόγους που δεν υπάρχει σχετική συζήτηση, αναφέρουν τη στάση Βελόπουλου έναντι της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία αλλά και τα όσα έχει πει κατά καιρούς για το εμβολιαστικό πρόγραμμα της χώρας.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ