today-is-a-good-day
18.4 C
Athens

ΥΠΟΙΚ Γερμανίας: Υπάρχει πιθανότητα να νικήσει η δημοκρατία στην Ουκρανία

Ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ εξέφρασε σήμερα την ελπίδα ότι υπάρχει πιθανότητα να νικήσει η δημοκρατία στην Ουκρανία και δεσμεύτηκε να στείλει περισσότερα όπλα καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις μάχονται για μεγαλύτερη εδαφική επικράτηση επί των ρωσικών δυνάμεων.

“Μπορείτε τώρα να δείτε ότι (ο πόλεμος) θα μπορούσε να τερματιστεί με μια νίκη για την ελευθερία και την δημοκρατία”, είπε ο Χάμπεκ στους δημοσιογράφους έπειτα από συνάντηση που είχε με την ουκρανή υπουργό Εμπορίου σε συνάντηση των υπουργών Εμπορίου της G7 στο γερμανικό κρατίδιο του Βρανδεμβούργου.

Η Γερμανία θα συνεχίσει να αποφασίζει ποια όπλα θα στείλει σε συνεργασία με τους εταίρους της στο ΝΑΤΟ, σημείωσε ο Χάμπεκ και πρόσθεσε ότι “στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας, γνωρίζω ότι θα σταλούν και άλλα όπλα”.

Όπως είπε ο ίδιος, μαζί με την Γιούλια Σβιριντένκο, η οποία είναι και πρώτη αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, συζήτησαν τρόπους για την συγκέντρωση χρημάτων για την στήριξη της ανοικοδόμησης της χώρας.

“Απαιτούνται πολλά χρήματα. Περισσότερα από όσα μπορούν να συγκεντρωθούν από τα δημόσια ταμεία. Χρειαζόμαστε ένα όργανο, ένα ταμείο με τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρξει μια ισχυρή και σταθερή ευκαιρία για να επενδύσουν οι εταιρείες”, όπως έκρινε ο γερμανός υπουργός.

Το παγκόσμιο ταμείο αυτό θα μπορεί να συγκεντρώνει οικονομική βοήθεια από ιδιώτες επενδυτές, τράπεζες και αντισταθμιστικά κεφάλαια, πρότεινε ο ίδιος.

Η Ουκρανία έχει ανάγκη από 350 δισεκατομμύρια δολάρια για την ανοικοδόμησή της, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Κιέβου, κατέληξε ο Χάμπεκ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ